Tämä makea ja herkullinen kääretorttu maistuu aivan mokkapaloilta. Parasta on muhkea täyte, jota riittää joka palaan.
Tämä leivonnainen yhdistää kaksi ikisuosikkia. Ideana on nimittäin valmistaa muhkea kääretorttu, joka maistuu aivan esikuvaltaan mokkapaloilta.
Taikina ei ole aivan tavanomainen kääretorttutaikina, sillä muna-sokerivaahtoon lisätään hieman rasvaa. Se tekee taikinasta mokkapalamaisen. Täytteeksi vatkataan paksu kreemi, jossa on mokkapaloista tutut maut.
Tärkeää on jäähdyttää torttulevy kunnolla leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä ennen käärimistä. Näin levy ei murene ja kreemi ei pehmene, vaan pysyy rullatessa napakkana kerroksena.
Kääretorttu saa vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, jolloin se leikkautuu helposti. Pinnalle tulevan nopean kaakaokuorrutteen voi puolestaan sekoittaa vaikka juuri ennen tarjoilua.
Mokkapalakääretorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi ja anna jäähtyä.
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
- Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
- Kumoa taikinalevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi, mutta jätä se leivonnaisen päälle jäähtymisen ajaksi, jottei torttu murene käärittäessä.
- Valmista täyte. Mittaa pehmeä voi, tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, suola, keltuainen ja kahvi kulhoon. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka pehmeää voi on ja kuinka levittyvää kuorrutuksesta haluat. Vatkaa seos kuohkeaksi. Levitä täyte kakkulevylle ja kääri rullalle.
- Kääräise torttu leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
- Kuorruta kääretorttu. Sekoita tomusokeri, kaakaojauhe ja kuuma kahvi keskenään. Valuta kuorrutus viiruiksi kääretortun päälle. Viimeistele nonparelleilla.
Kannattaisiko pohja tehdä tuplana, noin ohutta on tosi vaikeaa kääriä hajoamatta?
Minkä kokoiselle pellille pohja on tehty? 40 cm vai 60 cm uuniin sopivalle?
Hei, täyte onnistuu varmaan myös ilman keltuaista...?
Kiitos kysymyksistä!
Pohjan paksuudesta: uskoisin, että juuri riittävän ohut pohja kääriytyy paksua paremmin. Oheinen kääretorttu on tehty näillä ainesuhteilla. Tärkeintä on että pohjan jäähdyttää kunnolla leivinpaperin ja -liinan alla ennen käärimistä, jottei se kuivahda mutta ei myöskään lämpimänä sulata täytettä.
Pellin koosta: pohja on leivottu 30 cm x 40 cm:n kokoiselle pellille. Jos siis uunipelti on tavanomaista suurempi, taikina kannattaa levittää hieman pienemmälle alueelle ja paistumista tarkkailla, jotteivät ohuemmiksi jäävät reunaosat kärähdä.
Täytteestä: onnistuu ilman keltuaistakin!
Itse koen taikinalevyn kumoamisen jonkin verran vaikeaksi. Sen vuoksi mieluummin voitelen leivinpaperin, jolloin voin rullata tortun suoraan siltä leivinpaperilta, jolla olen tortun paistanut. Eivät lentele sokerit eikä tarvitse raivata tilaa kumoilulle.
Toikin vielä kääretortun rullailusta, että jos se on hieman kuivahtanut eikä tykkää rullautua niin voihan sitä aina kostuttaa ihan vaikka maidolla tai vedellä. Vettähän siitä ainakin on haihtunut.
Kiitos hyvistä vinkeistä!
Kuka ihme pystyy syömöön tuollaista sokeri-rasvamöttöä? No paljon on ihmisiä, jotka pystyvät.
Huomaattehan, että tämä on ulkomaisesta ohjeesta käännetty, koska käsketään lisätä suolaa. Suomalaisessa voissa on jo suolaa, jos ei erikseen osta suolaamatonta.
Unelmatortun täytteeseen tosin piti voi "pestä" juuri siksi, että suolan saa pois.
Kieltämättä sokeria on täytteessä aivan hirmuisesti. Itse ajattelin tehdä suhteilla 100g voita + 2 dl sokeria.
Kiitos kommentistasi, ohje ei ole käännös vaan kehitelmä alkuperäisestä levyleivonnaisesta, mokkapalarakkaus on ilmiönäkin melko kotoisa juttu. Suolaa on lisätty täytteeseen siksi, että makea, karvaalla kaakaojauheella höystetty täyte mielestäni kaipaa sitä vastapainoksi - vaikka voissa aavistus suolaa onkin. Määrä on kuitenkin minimaalinen, 1/4 teelusikallista. Sen voi halutessaan jättää myös pois.
Ja tosiaan, tämä leivonnainen on makea, aivan kuten esikuvansakin!
Muuten hyvä reseapti mut ei tuosta kaunista ja hyvin rullautuvaa tullut vaikka noudatin ohjetta tarkasti. Joka sauma ratkesi ja lopputuloksena enemmänki lautapino kuin rulla/halko.
Miten voisi korvata vehnäjauhot perunajauhoilla jotta sais gluteenittomana? Ensimmäinen jo syöty, nam kiitos.
Kiva kuulla ja kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut tässä leivonnaisessa, mutta arvelisin että hyvä lopputulos tulee jos lisää kaakaojauheen määrää ja vastaavasti käyttää perunajauhoja hieman vehnäjauhojen määrää vähemmän. Eli 3/4 dl kaakaojauhetta ja 1½ dl perunajauhoja. Tällä suhteella kääretortusta tulee tietenkin hieman tummempi kuin alkuperäinen.
Voi toimia myös toisenlaisilla ainesuhteilla: esim. 1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, 3/4 dl perunajauhoja ja ½ dl kaakaojauhetta. Vasta kokeilemalla selviää, kuinka tämä kyseinen taikina käyttäytyy ja miten valmis leivonnainen rullautuu. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui! :)