Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 420 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Tämä makea ja herkullinen kääretorttu maistuu aivan mokkapaloilta. Parasta on muhkea täyte, jota riittää joka palaan.

Tämä leivonnainen yhdistää kaksi ikisuosikkia. Ideana on nimittäin valmistaa muhkea kääretorttu, joka maistuu aivan esikuvaltaan mokkapaloilta.

Taikina ei ole aivan tavanomainen kääretorttutaikina, sillä muna-sokerivaahtoon lisätään hieman rasvaa. Se tekee taikinasta mokkapalamaisen. Täytteeksi vatkataan paksu kreemi, jossa on mokkapaloista tutut maut.

Tärkeää on jäähdyttää torttulevy kunnolla leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä ennen käärimistä. Näin levy ei murene ja kreemi ei pehmene, vaan pysyy rullatessa napakkana kerroksena.

Kääretorttu saa vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, jolloin se leikkautuu helposti. Pinnalle tulevan nopean kaakaokuorrutteen voi puolestaan sekoittaa vaikka juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 2–3 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakääretorttu

Ainekset

Pohja
75
g
voita
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
Täyte
100
g
pehmeää voita
6
dl
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
1
keltuainen
1–2
rkl
kuumaa kahvia
Pinnalle
2
dl
tomusokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
2
rkl
kuumaa, vahvaa kahvia
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
  5. Kumoa taikinalevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi, mutta jätä se leivonnaisen päälle jäähtymisen ajaksi, jottei torttu murene käärittäessä.
  6. Valmista täyte. Mittaa pehmeä voi, tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, suola, keltuainen ja kahvi kulhoon. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka pehmeää voi on ja kuinka levittyvää kuorrutuksesta haluat. Vatkaa seos kuohkeaksi. Levitä täyte kakkulevylle ja kääri rullalle.
  7. Kääräise torttu leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
  8. Kuorruta kääretorttu. Sekoita tomusokeri, kaakaojauhe ja kuuma kahvi keskenään. Valuta kuorrutus viiruiksi kääretortun päälle. Viimeistele nonparelleilla.
     

Kommentit (13)

Satuhelena

Kannattaisiko pohja tehdä tuplana, noin ohutta on tosi vaikeaa kääriä hajoamatta?

Vierailija

Minkä kokoiselle pellille pohja on tehty? 40 cm vai 60 cm uuniin sopivalle?

POks

Hei, täyte onnistuu varmaan myös ilman keltuaista...?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! 

Pohjan paksuudesta: uskoisin, että juuri riittävän ohut pohja kääriytyy paksua paremmin. Oheinen kääretorttu on tehty näillä ainesuhteilla. Tärkeintä on että pohjan jäähdyttää kunnolla leivinpaperin ja -liinan alla ennen käärimistä, jottei se kuivahda mutta ei myöskään lämpimänä sulata täytettä.

Pellin koosta: pohja on leivottu 30 cm x 40 cm:n kokoiselle pellille. Jos siis uunipelti on tavanomaista suurempi, taikina kannattaa levittää hieman pienemmälle alueelle ja paistumista tarkkailla, jotteivät ohuemmiksi jäävät reunaosat kärähdä.

Täytteestä: onnistuu ilman keltuaistakin!

Vanha leipoja

Itse koen taikinalevyn kumoamisen jonkin verran vaikeaksi. Sen vuoksi mieluummin voitelen leivinpaperin, jolloin voin rullata tortun suoraan siltä leivinpaperilta, jolla olen tortun paistanut. Eivät lentele sokerit eikä tarvitse raivata tilaa kumoilulle.

Vanha leipoja

Toikin vielä kääretortun rullailusta, että jos se on hieman kuivahtanut eikä tykkää rullautua niin voihan sitä aina kostuttaa ihan vaikka maidolla tai vedellä. Vettähän siitä ainakin on haihtunut.

En minä ainakaan

Kuka ihme pystyy syömöön tuollaista sokeri-rasvamöttöä? No paljon on ihmisiä, jotka pystyvät.

Ei suolaa

Huomaattehan, että tämä on ulkomaisesta ohjeesta käännetty, koska käsketään lisätä suolaa. Suomalaisessa voissa on jo suolaa, jos ei erikseen osta suolaamatonta.

Unelmatortun täytteeseen tosin piti voi "pestä" juuri siksi, että suolan saa pois. 

Kieltämättä sokeria on täytteessä aivan hirmuisesti. Itse ajattelin tehdä suhteilla 100g voita + 2 dl sokeria.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, ohje ei ole käännös vaan kehitelmä alkuperäisestä levyleivonnaisesta, mokkapalarakkaus on ilmiönäkin melko kotoisa juttu. Suolaa on lisätty täytteeseen siksi, että makea, karvaalla kaakaojauheella höystetty täyte mielestäni kaipaa sitä vastapainoksi - vaikka voissa aavistus suolaa onkin. Määrä on kuitenkin minimaalinen, 1/4 teelusikallista. Sen voi halutessaan jättää myös pois.

Ja tosiaan, tämä leivonnainen on makea, aivan kuten esikuvansakin! 

Baker

Muuten hyvä reseapti mut ei tuosta kaunista ja hyvin rullautuvaa tullut vaikka noudatin ohjetta tarkasti. Joka sauma ratkesi ja lopputuloksena enemmänki lautapino kuin rulla/halko.

Vierailija

Miten voisi korvata vehnäjauhot perunajauhoilla jotta sais gluteenittomana? Ensimmäinen jo syöty, nam kiitos.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla ja kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut tässä leivonnaisessa, mutta arvelisin että hyvä lopputulos tulee jos lisää kaakaojauheen määrää ja vastaavasti käyttää perunajauhoja hieman vehnäjauhojen määrää vähemmän. Eli 3/4 dl kaakaojauhetta ja 1½ dl perunajauhoja. Tällä suhteella kääretortusta tulee tietenkin hieman tummempi kuin alkuperäinen.

Voi toimia myös toisenlaisilla ainesuhteilla: esim. 1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, 3/4 dl perunajauhoja ja ½ dl kaakaojauhetta. Vasta kokeilemalla selviää, kuinka tämä kyseinen taikina käyttäytyy ja miten valmis leivonnainen rullautuu. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Tämän ohjeen haluan kirjoittaa "ylös" sen historiallisen reseptiikan vuoksi. Mitat on kummalliset eikä täyte ehkä ihan toimivin, mutta kaunista ja makeaa piti olla jo tuolloin.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiekka hentuset

Ainekset

pohjat
212
g
voita
160
g
sokeria
400
g
vehnäjauhoja
täyte 1
212
g
mantelijauhetta
212
g
sokeria
6
kpl
kananmunan valkuaista
Täyte 2
Hilloa
6
kpl
kananmunan valkuaista
6
rkl
tomusokeria
täyte 3
hilloa
kiisseli täytteeseen 3
6
kpl
kananmunan keltuaista
3
rkl
sokeria
2,5
dl
kermaa
1,5
rkl
vehnäjauhoja
täyte 4
hilloa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

Pohjat: hiero voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot. Painele taikina ohuelti pieniin leivosvuokiin ja paista n 220 asteisessa uunissa.

Täyte 1: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää seokseen mantelijauho, sokeri. Lisää täyte hentusiin kun ne ovat puoliksi paistuneet. Ja paista ne sitten täytteen kanssa kypsiksi.

Täyte 2: Vatkaa valkuaiset erittäin hyvin kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri. Täytä paistetut hentuset siten, että laitat pohjalle hieman hilloa ja sen päälle munavaahtoseos. Laita mietoon uunin lämpöön kuivumaan

Täyte 3: Kiisselin ainekset sekoitetaan kattilaan ja seosta keitetään vatkaten kunnes se sakenee. Vatkaamista jatketaan kunnes seos on jäähtynyt. Paistetut hentuset täytetään siten, että pohjalle laitetaan ensin hilloa ja sen päälle kiisseliä.

Täyte 4: Valmiiksi paistetu leivokset täytetään hillolla ja kermavaahdolla

Ohje on vanhasta "kotiruokaa" keittokirjasta, vuodelta 1927. Sen toimitti Edit Reinilä-Hellman ja Sophie Calonius sekä Valma Krank-Heikinheimo.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pariisilaiskahviloissa sitruunatortut tehdään nyt huikean korkeiksi. Sitruunan tilalla täytteessä toimii myös kotimainen kirpakka tyrni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrni-marenkitorttu

Ainekset

100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
2
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
3
keltuaista
2
dl
sokeroimatonta tyrnimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
sitruunamehua
25
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
2
dl
tomusokeria
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Erottele keltuaiset kattilaan (säästä valkuaiset marenkia varten). Lisää kattilaan tyrnimehu, sokeri ja perunajauhot. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna jäähtyä taikinan valmistuksen ajan.

  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Laita valkuaiset muiden valkuaisten joukkoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Voitele piirasvuoka (Ø noin 22–25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja levitä täyte pohjalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki korkeaksi pyramidiksi piirakan päälle. Ruskista marengin pinta kauttaaltaan joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ruskistettu voi ja manteli ovat financierin tärkeimmät ainek­set. Vadelman raikkaus sopii ranskalaisleivokseen ja värjää sen kauniin roosan väriseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 20 kpl
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmafinancier

Ainekset

150
g
voita
3
dl
sokeria
5
valkuaista
2
dl
mantelijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
dl
vadelmasosetta (n. 2 dl pakastevadelmia sulatettuna)
LISÄKSI
2
rkl
tomusokeria
1
rkl
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Vuoraa noin 30 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla.

  2. Sulata voi pannulla ja jatka kuumentamista keskilämmöllä, kunnes voi ruskistuu ja tuoksuu pähkinäisen paahteiselta. Tähän menee noin 8–10 minuuttia. Anna ruskistetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten.

  4. Yhdistä mantelijauhe ja vehnäjauhot. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella (siemeniä ei tarvitse poistaa). Kääntele ruskistettu voi, jauhoseos ja vadelmasose valkuais-sokerivaahtoon. Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta veitsellä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Leikkaa jäähtynyt financier pieniksi harkoiksi ja siivilöi tomusokeria päälle. Ripottele koristeeksi kuivattua vadelmaa.

Kommentit (0)