Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 142 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laise KUVA Panu Pälviä

Nämä suukot sulattavat kaikkien sydämet. Uskomattoman mehevät pullat maistuvat nimittäin niillekin, jotka eivät yleensä välitä luumun mausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
40 min + kohotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Luumupusut

Ainekset

dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
tl
kardemummaa
7–8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
luumumarmeladia
kananmuna voiteluun
voita sulatettuna
sokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita tasaiseksi.
  2. Alusta taikinaan noin 2/3 osaa jauhoista. Lisää pehmeä voi ja alusta loput jauhot taikinaan. Lisää jauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina 18 osaan ja pyöritä pulliksi. Kauli pullia keskeltä ohuemmiksi niin, että niistä tulee soikioita joiden päät ovat keskiosaa paksummat. Laita keskelle reilu tee-lusikallinen luumumarmeladia, taita taikinasoikio puolikuun muotoon paksut osat vastakkain. Sulje pulla juomalasin reunalla kevyesti painaen niin, että sauman ulkopuolelle jää noin 1 cm taikinaa huuliksi. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
  4. Voitele kohonneet pullat keskeltä mutta jätä sauman ulkopuoliset pusuhuulet voitelematta. Paista uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
  5. Sulata voi. Kastele pullien pusuhuulet voisulaan ja tämän jälkeen sokeriin.

Kommentit (5)

Vierailija

paljonko voita luumupusuihin?

Vierailija

Pusupulla on vanha juttu. Olen syönyt ensimmäisen kerran noin 45 vuotta sitten. Täytteenä oli omenahilloa. Leipurin urallani noin vuonna 2005 yritettiin elvyttää tuotetta. Asiakkaat eivät tunnistaneet tuotetta.

Pullat pystyyn

Itse tein puolet omena-kanelihillolla ja puolet luumulla. Hyviä oli kummatkin, ehkä tuo omenatäyte sopi paremmin omaan makuun.

Aila-mummi

Montako pusupullaa ylläolevasta ohjeesta tulee?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

helppo omena piirakka 2002

Ainekset

Raaka-aineet
1
kpl
muna
1
dl
sokeria
1
dl
voita sulat
1
dl
piimää
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
täyte
4-5
omenaa
1-2
rkl
siirappia (vaaleaa jos on)
1
rkl
sokeri
kanelia

Työvaiheet

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sulatettu voi ja piimä. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Levitä vuokaan ja lado omena lohkot päälle.

Valuta siirappia ohuena norona ja sirottele sokeria sekä kanelia päälle.

Paista n 200 ast / 25min.

Ohje on Kaarina Roinisen kirjasta "TV-leipurin helpot kotileivonnaiset". Olen pitänyt ohjeestä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Pohjan ohje on helppo oppia jopa ulkoa sillä aineita tulee aina "1", paitsi vehnäjauhoa "2". Vaikka se on arkinen, niin onnistuu hyvin aina. Täytteet voi olla mitä milloinkin, tietenkin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)