Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen vanhanajan joulukinkku kypsyy meheväksi ruistaikinalla peiteltynä. Ruiskuoren voi napsia kypsän joulukinkun päältä maistiaisia odotellessa, sillä kinkku saa pintaansa vielä perinteisen sinappihunnun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + noin 10 t paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joulukinkku ruiskuoressa

Ainekset

1
(noin 6 kg)
harmaasuolattu joulukinkku
Ruiskuori
l
ruisjauhoja
5–6
dl
kylmää vettä
1
rkl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pintaan
3
rkl
sinappia
1
dl
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Työvaiheet

  1. Jos hankit pakastetun kinkun, sulata sitä jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Ota kinkku huoneenlämpöön 3–5 tuntia ennen paistamista.
  2. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Sekoita ruiskuoren ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  3. Poista kinkusta muovikääre. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin reunallisen uunipellin päällä olevalle uuniritilälle.
  4. Kauli ruistaikinasta ohut levy. Nosta se kaulimen avulla kinkun päälle. Tiivistä repeytymät veteen kastetuilla sormilla. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  5. Nosta kinkku ritilän päällä uuniin. Nosta alemmalle tasolle uunipelti, johon on lisätty pari desiä vettä.
  6. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kypsennys kestää 1-1½ tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.
  7. Poista taikinakuori ja irrota kinkun verkko, nahka ja pintarasva terävän veitsen avulla. Sivele kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.
  8. Kuorruta kinkku 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.
  9. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi. Voit myös pakastaa osan liemestä myöhempää käyttöä varten.

Vinkki! Rapea ruiskuori toimii paistettaessa kinkun suojana. Sen voi napsia sellaisenaan ensimmäisten kinkkumaistiaisten kanssa.

Kommentit (3)

Asu Vantaalta

Ei toimi jos jätät verkon ja nahan. Tarttuvat kovaa kiinni taikinaan. Ohut taikina?? Milläs leikkaat verkon +nahan irti... imeskelemällä. Jos poistat verkon, joudut"ompelemaan" narun kanssa kinkun takaisin muotoon, ja sen se vaatii, mutta palkitsee.

vili

Laitetaanko ruiskuori, kuten esim. kukoissa koko lihan ympäri, vai vain yläpuolen päälle ?

Timo

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, vain kinkun päälle koska sen tarkoituksena on suojata kinkkua paiston ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Japanilainen teriyakikastike ja helppo paistaminen on varma ja nopea tapa saada tofusta rapeaa ja ihan tajuttoman hyvää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea teriyakitofu

Ainekset

300
g
kiinteää maustamatonta tofua
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
pankojauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
tl
seesaminsiemenöljyä
LISÄKSI
2
rkl
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Leikkaa tofu sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet leikkuulaudalle, aseta päälle talouspaperia ja painoksi toinen leikkuulauta. Pidä painon alla 30 minuuttia.

  2. Leikkaa tofuviipaleet sentin paksuisiksi tangoiksi ja pyörittele teriyakikastikkeessa. Anna maustua 10 minuuttia. Pyörittele tofut pankojauhoissa ja seesaminsiemenissä.

  3. Kuumenna pannulla öljyt, ja paista tofutankoja keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes tofut ovat kauniin ruskeita. Kuori ja raasta päälle piparjuurta.

Vinkki! Voit korvata tofun tempellä. Tempessä on kiinteämpi rakenne, ja sen voi valmistaa ilman painon alla pitämistäkin.