Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 187 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Ihanan mureat, tuoreella rosmariinilla maustetut juustokeksit maistuvat viinilasillisen, juustojen ja hillojen seurana. 

Juustotarjottimelle tarvitaan juustojen kyytipojaksi hilloja ja lohkottuja tai viipaloituja hedelmiä. Sekä tietenkin suolakeksejä, joiden kanssa tai päällä juustot nautitaan.

Ostokeksien sijaan kannattaa kokeilla valmistaa keksejä itse. Mureiden ja herkullisten keksien valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa.

Ideana on nyppiä voi, juustoraaste ja jauhot yhteen sormin, jonka jälkeen joukkoon lisätään vesi. Jos omistat monitoimikoneen, voit valmistaa taikinan myös sen avulla. Leikkuuterä paloittelee nimittäin kylmän rasvan nopeasti jauhojen sekaan.

Taikinasta voi leipoa vaikka pieniä kuusenmuotoisia keksejä, jotka sopivat ihanasti jouluiseen tarjoiluun.

Vinkki: Ohjeessa on leivinjauhetta 1 tl:n verran. Määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti, mutta jos haluat niistä aivan ohkaisia, voit käyttää leivinjauhetta ½ tl.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 16 kpl
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsalaiset juustokeksit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
Västerbotten-juustoa
1
rkl
hienonnettua tuoretta rosmariinia
n. 125
g
kylmää voita
½
dl
kylmää vettä
Pinnalle
1
kananmuna
(seesaminsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Raasta juusto ja leikkaa rosmariini mahdollisimman hienoksi. Lisää ne jauhoseokseen. Kuutioi kylmä voi joukkoon ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina levyksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm:n paksuiseksi. Ota levystä muotilla keksejä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele munalla ja ripottele halutessasi siemeniä pinnalle.

  3. Paista uunissa noin 12 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei kekseistä tule kuivia. Anna jäähtyä.

Kommentit (8)

Liebe Grüße

Millähän juustolla tuon Västerbotten-juuston voi korvata.. En täältä Saksasta käsin juuri tuota juustoa saa. En oikein kuvailun perusteella osannut järkeillä mihin "juusto-kategoriaan" tuo kuuluu. Kiitti jo etukäteen, jos joku osaa auttaa! 

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Liebe Grüsse - Toivottavasti saat asiallisen vastauksen piakkoin.  Kiinnostaisi minuakin. 

- Jaksamista vitsiniekkojen läheisille! 

Vierailija2020

Voisikohan jokin gruyeren tyylinen toimia tilalla, kun makupalettia vertaa Västerbotteniin?

Vierailija

Löysin netistä sellaisen tiedon, että Västerbotten juuston voi korvata gruyere- tai comte- tai voimakkaalla cheddar-juustolla..

Vierailija

Säilyykö keksit, miten ja miten pitkään hyvänä?

Vierailija

Tein ohjeen mukaan, mutta en saanut kekseistä noin litteitä, vaan paisuivat aika paksuiksi; ehkä ohjeessa on liikaa leivinjauhetta? Hyvänmakuisia ovat kyllä. Käytin näihin Valion Musta Leima Emmentalia ja hyvin toimii.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä, asiattomat kommentit on nyt poistettu.

Tähän tarkoitukseen sopii tosiaan hyvin monentyyppinen juusto, mutta paras lopputulos syntyy, kun juustossa on kunnolla makua. Hyviä vaihtoehtoja ovat jo mainitut gruyère, mustaleimaemmental ja cheddar.

Leivinjauheesta: sitä voi tosiaan halutessaan käyttää vähemmänkin, tämä määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti mutta vähempikin riittää. Lisään vinkin ohjeeseen!

Säilyvyydestä: Jos kekseihin ei ole jäänyt paistovaiheessa kosteutta, ne säilyvät tiiviissä rasiassa rapeina noin viikon tai kauemminkin. 

Vierailija

Jatkoon menee. Ei ollut edes mitään vahvaa juustoa. Ihan punaleimaemmemtalilla menin. Sopii hyvin juustopöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.