Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 187 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Ihanan mureat, tuoreella rosmariinilla maustetut juustokeksit maistuvat viinilasillisen, juustojen ja hillojen seurana. 

Juustotarjottimelle tarvitaan juustojen kyytipojaksi hilloja ja lohkottuja tai viipaloituja hedelmiä. Sekä tietenkin suolakeksejä, joiden kanssa tai päällä juustot nautitaan.

Ostokeksien sijaan kannattaa kokeilla valmistaa keksejä itse. Mureiden ja herkullisten keksien valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa.

Ideana on nyppiä voi, juustoraaste ja jauhot yhteen sormin, jonka jälkeen joukkoon lisätään vesi. Jos omistat monitoimikoneen, voit valmistaa taikinan myös sen avulla. Leikkuuterä paloittelee nimittäin kylmän rasvan nopeasti jauhojen sekaan.

Taikinasta voi leipoa vaikka pieniä kuusenmuotoisia keksejä, jotka sopivat ihanasti jouluiseen tarjoiluun.

Vinkki: Ohjeessa on leivinjauhetta 1 tl:n verran. Määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti, mutta jos haluat niistä aivan ohkaisia, voit käyttää leivinjauhetta ½ tl.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 16 kpl
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsalaiset juustokeksit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
Västerbotten-juustoa
1
rkl
hienonnettua tuoretta rosmariinia
n. 125
g
kylmää voita
½
dl
kylmää vettä
Pinnalle
1
kananmuna
(seesaminsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Raasta juusto ja leikkaa rosmariini mahdollisimman hienoksi. Lisää ne jauhoseokseen. Kuutioi kylmä voi joukkoon ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina levyksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm:n paksuiseksi. Ota levystä muotilla keksejä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele munalla ja ripottele halutessasi siemeniä pinnalle.

  3. Paista uunissa noin 12 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei kekseistä tule kuivia. Anna jäähtyä.

Kommentit (8)

Liebe Grüße

Millähän juustolla tuon Västerbotten-juuston voi korvata.. En täältä Saksasta käsin juuri tuota juustoa saa. En oikein kuvailun perusteella osannut järkeillä mihin "juusto-kategoriaan" tuo kuuluu. Kiitti jo etukäteen, jos joku osaa auttaa! 

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Liebe Grüsse - Toivottavasti saat asiallisen vastauksen piakkoin.  Kiinnostaisi minuakin. 

- Jaksamista vitsiniekkojen läheisille! 

Vierailija2020

Voisikohan jokin gruyeren tyylinen toimia tilalla, kun makupalettia vertaa Västerbotteniin?

Vierailija

Löysin netistä sellaisen tiedon, että Västerbotten juuston voi korvata gruyere- tai comte- tai voimakkaalla cheddar-juustolla..

Vierailija

Säilyykö keksit, miten ja miten pitkään hyvänä?

Vierailija

Tein ohjeen mukaan, mutta en saanut kekseistä noin litteitä, vaan paisuivat aika paksuiksi; ehkä ohjeessa on liikaa leivinjauhetta? Hyvänmakuisia ovat kyllä. Käytin näihin Valion Musta Leima Emmentalia ja hyvin toimii.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä, asiattomat kommentit on nyt poistettu.

Tähän tarkoitukseen sopii tosiaan hyvin monentyyppinen juusto, mutta paras lopputulos syntyy, kun juustossa on kunnolla makua. Hyviä vaihtoehtoja ovat jo mainitut gruyère, mustaleimaemmental ja cheddar.

Leivinjauheesta: sitä voi tosiaan halutessaan käyttää vähemmänkin, tämä määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti mutta vähempikin riittää. Lisään vinkin ohjeeseen!

Säilyvyydestä: Jos kekseihin ei ole jäänyt paistovaiheessa kosteutta, ne säilyvät tiiviissä rasiassa rapeina noin viikon tai kauemminkin. 

Vierailija

Jatkoon menee. Ei ollut edes mitään vahvaa juustoa. Ihan punaleimaemmemtalilla menin. Sopii hyvin juustopöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
2½
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
1½
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.