Pataleipä (No-knead bread) on maailman helpoimmin leivottava leipä. Aikaa se toki vaatii noustakseen, mutta ei lainkaan vaivaamista! Ja maku - se on artesaaniluokkaa!
Pähkinäinen pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää joukkoon lämmin vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se huoneenlämpöön nousemaan 12 - 18 tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile palloksi taittamalla taikinan reunat alle (älä taaskaan vaivaa) ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi. Laita sillä aikaa kannellinen uunipata (3 – 4 litraa) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa puolisen tuntia.
Ota pata pois uunista, pudota taikinapallo vuokaan (pohjapuoli päälle päin) ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä. Ota kansi pois padan päältä ja paistaa leipää vielä 15 minuuttia. Jos leipä näyttää tässä vaiheessa tummuvan liikaa, käännä lämpö pois.
Kumoa leipä padasta ritilälle ja anna jäähtyä vähintään puoli tuntia.
Parhaalta leipä maistuu tuoreena, mutta hyvää se on myös hieman myöhemmin.
Pataleivän perusresepti ja tämäkin muunnos löytyvät tuuma&toimi -blogista.
Oi miten kiva ohje! Tämä on varmaan aika nappivalinta brien kanssa? :)
Ehdottomasti! Toinen hyvä yhdistelmälisä on kuivatut karpalot ja saksanpähkinä :)
Veden ei tarvitse olla 42-asteista, toimii haaleallakin vedellä. Yllättävää mutta kokeiltu on.