Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 118 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Amerikkalainen key lime pie on kotoisin Floridasta, jossa kasvaa key-limettejä. Makean marengin sijasta kuppikakuissa on lime curd -kuorrute.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 h + kuppikakkujen jäähtyminen noin 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Key lime pie -kuppikakut

Ainekset

5
digestive-keksiä
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria
Kuppikakut
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
sokeria
2
(huoneenlämpöistä) kananmunaa
2
tl
vaniljaesanssia (tai vaniljasokeria)
1
dl
maitoa
½
dl
limetin mehua
1
tl
limetin kuoriraastetta
Kuorrutus
150
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
lime curdia
1
tl
vaniljaesanssia tai vaniljasokeria
2
tl
limetin mehua
muutama tippa
vihreää elintarvikeväriä
noin 3
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa muffinipellin kolot paperisilla muffinivuoilla.

  2. Rouhi pohjan keksit muruksi (esimerkiksi kaulimen avulla muovipussissa). Sulata voi. Sekoita keksimurut, voi ja sokeri tasaiseksi. Painele seos muffinivuokien pohjalle (säästä ripaus päälle koristeluun).

  3. Sekoita kuiva-ainekset keskenään. Kuutioi voi ja vatkaa vaahdoksi. Lisää sokeri erissä.

  4. Lisää lopuksi munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vanilja ja puolet kuiva-aineksista.

  5. Kääntele joukkoon maito, limetin mehu, kuoriraaste ja loput kuiva-ainekset vuorotellen.

  6. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja jaa vuokiin. Paista noin 18 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

  7. Tee kuorrutus. Kuutioi voi. Vatkaa keskenään voi, lime curd, vanilja ja elintarvikeväri. Lisää tomusokeria erissä, kunnes kuorrute on pehmeää.

  8. Kuorruta. Ripottele päälle limen kuoriraastetta ja keksimurua. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä.

Kommentit (4)

Vierailija

Kuorrutuksen tarvittavan lime curdin ohje puuttuu, se olisi kiva lisäys. Ohjeen voi toki etsiä netistä, mutta tämä ohje jää vähän puolinaiseksi ilman sitä.

Vierailija

Kts kohta 7: ainekset sekoitetaan yhteen.

Krista Kupariharju
Seuraa 
Liittynyt25.9.2017

Lime curd on valmis tuote, joka löytyy (useammassa merkissä) hyvinvarustellun kaupan hillohyllyltä.

Keitsi

Koska ja mihin se tekstissä mainittu "kondensoitu maito" lisätään

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juhlan mehevin kakku kootaan ohuista kakkupohjista ja siinä maistuu lakka sekä rosmariini. Kakun teon voi hyvin jakaa kolmelle  päivälle. Ensimmäisenä päivänä pohja, toisena kakun kokoaminen ja kolmantena eli tarjoilupäivänä koristelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
1 1⁄2 t + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
3
rosmariinin oksaa
dl
vettä
1
dl
lakkalikööriä
½
dl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lakkahilloa
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTELU
8
rosmariininoksaa
1
dl
lakkoja
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  2. Hienonna rosmariinin lehdet. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  3. Vaahdota täytteen kerma. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa kakkupohja 4 kerrokseen. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 dl lakkahilloa. Levitä kolmasosa mascarponetäytteestä hillon päälle. Toista sama seuraaviin kerroksiin. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  4. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakun reunat rosmariininoksilla ja lado pinnalle lakkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta. Täytyy käydä IKEA:lla katsomassa onko siellä myytävänä lakkahilloa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Joulutortuista saa astetta parempia, kun luumuhillon lisäksi torttuihin laittaa täytteeksi pehmeää ricottajuustoa, luumusiivuja ja raikastaa maun lemon curdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset luumutortut

Ainekset

1
pkt (500 g)
lehtitaikinalevyjä
dl
luumumarmeladia
1
sitruuna
dl
ricottajuustoa
5–6
tummaa luumua
KIILLE
½
dl
lemon curdia
2
rkl
vettä
LISÄKSI
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutiksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puolita taikinalevyt terävällä veitsellä tasakokoisiksi neliöiksi. Tee taikinaneliön kahteen vastakkaiseen kulmaan, noin sentin päähän reunasta, 2 cm pitkät viillot. Taita leikatut kulmat palan keskelle ja paina kevyesti kiinni.

  3. Jaa luumumarmeladi tortuille. Pese ja raasta sitruunan kuori. Mausta ricotta sitruunankuorella ja lusikoi tortuille marmeladin päälle. Halkaise luumut, poista kivet ja viipaloi hedelmät. Aseta viipaleet viuhkamaisesti tortuille. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Kuumenna lemon curd ja vesi pienessä kattilassa. Sivele seos kiilteeksi tortuille.

Kommentit (1)

Traditionalisti

Eivät nämä ole joulutorttuja. Hyviä varmasti ovat ja kauniita. Voinpa leipoakin mutta joulutorttuni leivon tähden ja puolikuun muotoon ja täytän kotitekoisella luumumarmeladilla.
Miten olisi näille nimeksi jouluiset luumuleivonnaiset?

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Yksinkertaiset uunipäärynät maistuvat myös (vegaanisen) jäätelön kanssa. Vinkki tulevaan: tässä on helppo ja herkullinen joulujälkkäri!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipäärynät

Ainekset

4
(kotimaista) päärynää
2
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
(sulatettua) kookosöljyä tai rypsiöljyä
4
tl
sokeria
½
tl
jauhettua kanelia
¼
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
TARJOILUUN
vaahdotettua kasvikermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Puolita päärynät (pituussuunnassa) ja kaiva hedelmäkota pois pienellä lusikalla, meloniraudalla tai veitsenkärjellä. Laita leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan.

  3. Lorauta päälle vaahterasiirappia, sitruunan mehua, etikkaa ja öljyä. Ripottele sokeri ja mausteet päälle.

  4. Käännä päärynät leikkuupinta alaspäin ja kypsennä noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Käännä leikkuupinta ylös ja jatka vielä noin 5 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä ja kunnolla karamellisoituneita.

  6. Tarjoa vaahdotetun kasvikerman (ja vuokaan valuneen kastikkeen) kanssa.

Kommentit (0)