Me Naiset on lisännyt 1018 reseptiä.
Linkitetty 796 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Mikko Hannula

Paneroidut munakoisot ovat niin herkullisia sellaisenaan etteivät muuta tarvitse seurakseen! Munakoisot toimivat kuitenkin loistavasti esimerkiksi salaatin tai kuskusin kanssa

Huom! Munakoisoa ei tarvitse itkettää maun takia. Suola poistaa siitä nestettä ja tiivistää rakennetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + itketys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Polentapaneroitu munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
1/2 + 1/2
tl
hienoa merisuolaa
2
dl
polentasuurimoja
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
dl
oliiviöljyä
250
g
kirsikkatomaattia
1
rkl
tuoretta rosmariinia

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudalle ja ripota niille ½ tl suolaa. Anna munakoisojen itkettyä 15–20 minuuttia. Kuivaa viipaleet talouspaperilla, huuhtele ne ja kuivaa uudelleen.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  3. Sekoita polentasuurimoihin ½ tl suolaa ja pippuria. Pyörittele munakoisot polentassa ja paista ne oliiviöljyssä paistinpannussa molemmin puolin kullanruskeiksi.
  4. Levitä munakoisot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Puolita tomaatit ja hienonna rosmariini. Lisää ne pellille. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.
  5. Riko tomaatit varovasti haarukalla ja tarjoa ruoka lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 60 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Vegaaninen puttanesca-pasta saa kirpeän suolaisuutensa kapriksista ja oliiveista. Vegaaniravintolaa pyörittävän Anne Saarenojan bravuurissa on sopivasti chiliä, tomaattia ja loraus kookoskermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen puttanesca-pasta

Ainekset

300
g
(gluteenitonta) pastaa
400
g
kirsikkatomaatteja
3
valkosipulinkynttä
½–1
chilipalko
3
rkl
oliiviöljyä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
2
dl
kivettömiä kalamataoliiveja
1
dl
kapriksia
1
tl
provencale-yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
kookoskermaa
(pastan keitinvettä)
tuoretta timjamia viimeistelyyn

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1 dl pastan keitinvettä talteen.
  2. Halkaise puolet kirsikkatomaateista. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi malto.
  3. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä kattilassa 2 minuuttia. Lisää halkaistut tomaatit. Jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, oliivit ja puolet kapriksista, yrttiseos sekä pippuri. Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  4. Paista kokonaisia tomaatteja paistinpannussa tilkassa öljyä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat pintaansa väriä.
  5. Lisää kookoskerma ja tarvittaessa pastan keitinvettä kastikkeeseen.
  6. Sekoita kastike pastaan tai tarjoa erikseen. Viimeistele annokset kapriksilla, paistetuilla tomaateilla ja hienonnetulla timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kookoskerma lepyttää kaalit pehmeän herkulliseksi curryksi. Värikäs kaali-kookoscurry on vegaaniravintoloitsija Anne Saarenojan tuliainen Thaimaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-kookoscurry

Ainekset

400
g
valkokaalia
2
rkl
kookosöljyä
2
prk (à 400 ml)
kookoskermaa
4
rkl
punaista currytahnaa
1
punainen paprika
150
g
broccolinia
100
g
salkopapuja
100
g
voipapuja säilykkeenä
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
(intiaani)sokeria
½
ruukku thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali ohuesti. Paista kaalia kookosöljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää kookoskerma ja currytahna. Hauduta kaali pehmeäksi, noin 30 minuuttia.
  2. Valmistele kasvikset kaalin hautuessa. Halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa broccolineista ja salkopavuista kuivat päät. Paloittele kasvikset annospaloiksi. Huuhtele säilykepavut.
  3. Lisää kasvikset, suola ja sokeri, ja jatka kypsennystä 10 minuuttia. Maista ja lisää currytahnaa maun mukaan. Hienonna thaibasilika ruuan pinnalle.

Kommentit (6)

Vierailija

Salkopapu voi varmaan olla myös pensaspapu, kunhan on papu, joka syödään palkoineen.

Vierailija

Yksikään lähikaupoistani ei myy voipapuja, enkä ole varma mitä thaibasilika edes on. Nämä voi varmaan korvata esim. valkoisilla pavuilla ja normaalilla basilikalla?

Käyttäjä17323
Seuraa 
Liittynyt3.9.2019

Ohje on mainio, sitä voi muutella. Pensaspapu käy mainiosti ja kun papukausi on ohi pussi pakastettuja papuja toimii yhtä hyvin. Voipavun korvaa valkoiset pavut ja jos  thaibasilikaa ei löydy ruukussa, voi  joukkoon silputa tavallista basilikaa. 

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli hyvää! 😋Lidl ainakin myy voipapuja (Butter beans). Ja salkopapu=pensaspapu. Ja tavallinen basilika ok! Ja currytahnaa voi laittaa maun mukaan, niitäkin on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Vierailija

Onko tämä tapana syödä pelkälleen vai riisin kera?

Vierailija

Itse söisin tämän riisin kanssa niinkuin curryt yleensäkin, mutta tietysti pelkilteenkin käy, tai jonkun muun lisäkkeen kanssa, miten nyt itse tahtoo. Omasta mielestä kuitenkin riisi on paras lisäke, tai ehkä ohra jos tahtoo suosia kotimaista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 630 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tiesitkö, ettei kotimaista kvinoaa tarvitse keittää? Riittää kun liotat kvinoan, siivilöit ja paistat pannulla öljyssä mehevän irtonaiseksi. Pihvitomaatit saavat yrteillä ja sitruunalla maustetusta kvinoasta herkullisen täytteen.

Vinkki! Älä heitä tomaatin sisusta pois, vaan käytä se sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 minuuttia + 15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoatomaatit

Ainekset

4
(à 250 g)
isoa pihvitomaattia
TÄYTE
3
dl
kotimaista luomukvinoaa
3
dl
vettä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
pinjansiemeniä
2
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kvinoa siivilään. Huuhdo juoksevalla, kylmällä vedellä. Kumoa kvinoa kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia ja valuta siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja pinjansiemenet. Paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle valutettu kvinoa. Paista keskilämmöllä käännellen 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi. Nosta liedeltä.
  3. Sekoita kvinoan joukkoon kaprikset, sitruunamehu, tuoreyrtit, suola ja mustapippuri.
  4. Huuhdo tomaatit ja leikkaa niistä hatut talteen. Koverra tomaattien sisus pois pikkulusikalla. Nosta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan.
  5. Täytä tomaatit kvinoaseoksella kukkuroilleen. Nosta hatut päälle. Sivele hatut öljyllä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia

Kommentit (2)

Vierailija

Kvinoa jäi raa-an makuiseksi ja jyvät hieman koviksi. Olikohan tässä reseptissä merkitystä minkä merkkistä kvinoaa käyttää.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, harmi kuulla. Mitä kvinoaa käytit? Sun Speltin luomukvinoa toimii näin käytettynä mainiosti.