Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 965 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ravintola Nollan pil-pil-kastike on vegaaninen versio Baskimaan kastikkeesta, joka tarjotaan öljyssä haudutetun turskan kanssa. Vahvan yrttinen kastike sopii mainiosti grillatun salaatin seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Pil-pil-kastike ja grillattu salaatti

Ainekset

Pil-pil-kastike
1½–2
ruukkua (75 g)
erilaisia yrttejä (basilikaa, persiljaa, tilliä, korianteria, lipstikkaa, ruohosipulia)
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
kikherneiden lientä
tl
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Lisäksi
1
romainesalaatti
2
tl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
¼
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Varaa lieden viereen kylmällä vedellä ja jäillä täytetty kulho. Ryöppää yrttejä kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/2 l vettä) noin 15 sekuntia ja nosta reikäkauhalla kylmään veteen jäähtymään. Valuta yrtit ja purista kuiviksi pyyhkeen välissä. Soseuta öljyn kanssa tehosekoittimessa, noin 5 minuuttia.

  2. Laita kikherneiden liemi sauvasekoittimen kulhoon. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja käynnistä laite. Valuta yrttiöljy koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää vesi, etikka ja suola.

  3. Halkaise romainesalaatti ja sivele leikkauspinnat öljyllä. Grillaa tai paista pannussa, kunnes salaatit ovat saaneet väriä. Nosta lautasille ja mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Nypi mintun lehdet salaatille. Valuta kastiketta päälle. Voit koristella annoksen pikkelöidyillä marjoilla.

Vinkit: 

  1. Pikkelöi lisukkeeksi herukoita 24 tuntia 1-2-3-liemes- sä (1 osa etikkaa, 2 sokeria, 3 vettä).

  2. Saat pikaversion kastikkeesta, kun sekoitat soseutetut yrtit kaupan valmiiseen majoneesiin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Linssipata on loistava, proteiinipitoinen lounas, joka on helppo tehdä myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikin linssipata

Ainekset

2
tlk (380/230 g)
kypsiä vihreitä linssejä
1
sipuli
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
3
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
harissatahnaa
1
sitruuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
avokadoa

Työvaiheet

  1. Valuta linssit siivilässä kulhoon. Älä heitä linssien lientä pois.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa tomaatit puoliksi.

  3. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli, tomaatit ja harissatahna. Kuullota 2–4 minuuttia, lisää sitten linssit sekä 1½ dl linssien lientä.

  4. Anna seoksen hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää linssien lientä, jos seos tuntuu kuivalta.

  5. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan keltaista kuorta 2 teelusikallista ja purista mehua 3 ruokalusikallista.

  6. Mausta pata suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi sitrusraaste sekä mehu. Tarjoa lisäksi avokadoa. Mausta avokado halutessasi sitruunamehulla ja soijakastikkeella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tämä mehevä, porkkana- ja hernetahnalla täytetty vegaaninen voileipäkakku osuu monen makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen voileipäkakku

Ainekset

1
iso vaalea vuokaleipä
½
saaristolaisleipää
Porkkanatahna
3
porkkanaa
1
tl
suolaa
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
4
rkl
tahinia
½
tl
cayennepippuria
Hernetahna
2
dl
cashewpähkinöitä
2
dl
pakasteherneitä
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Kostutus
¾
dl
vettä
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
kasvisfondia
2
tl
harissatahnaa
Kuorrutus
2
prk (à 150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly påMackan)
1
dl
vegaanista ranskankermaa (Oatly iMat)
½
tl
suolaa
Koristelu
1
dl
cashewpähkinöitä
10
retiisiä
1
porkkana
1
karambola
½
ps (75 g)
sokeriherneitä
1
rs (110 g)
alfalfa-ituja
suolaheinää tai herneenversoja

Työvaiheet

  1. Tee porkkanatahna. Kuori porkkanat ja pa­loittele niistä kaksi, raasta kolmas isolla terällä. Kuumenna 4 dl vettä ja 1 tl suolaa ja keitä pork­kanapalat kypsäksi, noin 15 minuuttia. Siivilöi keitetyt porkkanat, säästä vesi soseen ohentami­seen. Soseuta porkkanapalat ja -raaste sekä muut porkkanatahnan aineet ja lisää keitinvettä tilkka kerrallaan, kunnes sose on hummusmaista.
  2. Tee hernetahna. Paahda pähkinöitä pannus­sa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Sulata herneet esimerkiksi mikrossa. Soseuta kaikki her­netahnan aineet tasaiseksi.
  3. Leikkaa leivät noin 2 cm:n paksuiksiksi kerrok­siksi. Tarvitset 4 viipaletta vaaleaa ja 2 viipaletta tummaa leipää.
  4. Yhdistä kostutteen aineet.
  5. Laita vaalea leipäviipale tuorekelmulle ja sive­le kevyesti kostutetta sen pintaan. Levitä puolet hernetäytteestä leivälle. Paina tumma viipale täyt­teen päälle, kostuta ja levitä puolet porkkanatäyt­teestä päälle. Lisää vaalea leipäviipale ja kostu­ta pinta kauttaltaan. Kääri kakku kelmuun tiiviiksi paketiksi. Tee toinen samanlainen kakku.
  6. Laita kakut leipävuokiin tai vierekkäin isoon vuokaan ja päälle kevyt paino. Anna kakkujen maustua jääkaapissa yön yli.
  7. Sekoita vegaaninen tuorejuusto ja ranskan-kerma kulhossa. Mausta suolalla.
  8. Poista kakuista kelmut, leikkaa reunat pois ja laita kakut tarjoiluvadille. Levitä kuorrute pinnalle.
  9. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua. Paahda pähkinöitä pannussa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Pilko retiisit, vuole porkkana ja viipa­loi karambola. Paina reilusti ituja ja suolaheinää kakun reunoille. Koristele kakku kasviksilla ja karambolalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Kaipaatko uutta ideaa ruokaisaan salaattiin? Tämä mukavan mausteinen kuskus-salaatti on saanut inspiraationsa chilisestä ja pähkinäisestä muhammaratahnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Muhammara-kuskussalaatti

Ainekset

5
isoa tomaattia
dl
kuskusia
dl
lämmintä vettä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
harissatahnaa
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
suolaa
1
granaattiomena
1
ruukku minttua
½
sitruunan mehu
1
ps (100 g)
saksanpähkinöitä
1
tlk (220 g)
säilöttyjä paahdettuja paprikasuikaleita (esim. Royal)
Lisäksi
1
ps (340 g)
ohutleipää (esim. Liba)

Työvaiheet

  1. Halkaise yksi tomaatti ja raasta se raastimen isolla terällä kulhoon niin, että vain kuori jää käyttämättä. Sekoita tomaattisoseen joukkoon kuskus ja lämmintä vettä, öljyä, harissatahnaa, paprikajauhetta ja suolaa. Sekoita hyvin, peitä kulho kelmulla ja anna kuskusin turvota 10 minuuttia.

  2. Paahda pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia. Laita pähkinät sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon valutetut säilykepaprikat ja jauha murumaiseksi.

  3. Pilko loput tomaatit, halkaise granaattiomena ja irrota siemenet, hienonna minttu. Sekoita tomaatit, granaattiomenat ja paprikaseos kuskuskin joukkoon, lisää lopuksi minttu ja sitruunan mehu.

Kommentit (0)