Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 219 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Soseuta ylikypsät banaanit taikinaan! Unelmanpehmeät banaanikakkupalat saavat suolapähkinöistä rapeutta ja tarvittavan suolaripauksen. Helppo herkku on sekoittamalla valmis uuniin. 

Banaanikakun leipominen on tuttu tapa hyödyntää hedelmäkorin ylikypsät banaanit. Hieman tummuneet ja pilkkukuoriset banaanit sopivat hyvin soseutettavaksi ja antavat hyvän rakenteen kakkuun.

Banaanileivonnaisiin on olemassa runsaasti erilaisia reseptejä. Yleensä taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Joukkoon lisätään usein ripaus suolaa ja tilkka sitruunaa makeiden banaanien vastapainoksi.

Oheisessa ohjeessa suolaripaus tuodaan taikinaan suolapähkinöiden ja maapähkinävoin muodossa. Banaanikakkuohjeille uskollisena tämäkin kakkutaikina syntyy ilman vatkainta.

Pitkänomaisen leipävuoan sijaan banaanikakku paistetaan tällä kertaa leivinpaperilla vuoratussa brownievuoassa. Myös saman mallinen lasagnevuoka sopii tarkoitukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suolapähkinäpalat

Ainekset

100
g
voita
3
(500–600 g)
banaania
2
dl
sokeria
3
rkl
pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1
rkl
sitruunamehua
4
munaa (M-koko)
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
tl
leivinjauhetta
Päälle
1
dl
pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1
dl
suolapähkinöitä
dl
saksanpähkinöitä)

Työvaiheet

  1. Sulata voi alhaisella lämmöllä kattilassa juuri ja juuri sulaksi (älä päästä kiehumaan). Nosta liedeltä.
  2. Kuori banaanit lautaselle ja murskaa ne haarukalla. Lisää banaanimurska, sokeri, maapähkinävoi ja sitruunamehu voisulan joukkoon kattilaan. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  3. Riko joukkoon munat ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  4. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi, älä enää vatkaa.
  5. Vuoraa suorakaiteen muotoinen brownievuoka (noin 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. (Voit rypistellä leivinpaperin ensin ja oikoa sen sitten tasaiseksi, jolloin se asettuu vuokaan helpommin.)
  6. Sekoita maapähkinävoi purkissaan tasaiseksi, mittaa tarvittava määrä ja valuta se viiruiksi tai nokareiksi taikinan päälle. Vetäise halutessasi veitsellä maapähkinävoisattumien päältä, jotta ne marmoroivat taikinan.
  7. Ripottele pinnalle pähkinät.
  8. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

Vinkki: Voit halutessasi maustaa taikinan ½ teelusikallisella jauhettua inkivääriä ja kanelia. Sekoita ne taikinaan kuivien aineiden joukossa.

Kommentit (2)

Vierailija

Hei, suolaista vai makeaa maapähkinävoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tavallinen makeuttamaton maapähkinävoi sopii tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kylmäsavulohella ja raikkailla vihreillä peitelty pellillinen pannaria on vaivaton lounas isollekin juhlaporukalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattipannukakku

Ainekset

2
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
½
l
maitoa tai kauramaitoa
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouheena
Päälle
kylmäsavulohta
rapeaa salaattia
babypinaattia
lehtipersiljaa
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä uunipannulle leivinpaperi.
  2. Huuhtele pinaatti. Kiehauta paistinpannulla vesi ja höyrytä pinaattia muutaman minuutin ajan. Valuta pinaatti. Saksi lehdet pienemmiksi paloiksi.
  3. Sekoita maidon joukkoon jauhot, munat, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää joukkoon pinaatti. Kaada taikina uunipannulle.
  4. Paista pannaria noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
  5. Leikkaa pannari annospaloiksi. Levitä pinnalle suikaleiksi leikattua kylmäsavulohta, revittyä salaattia, pinaattia sekä yrttejä.