Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 219 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Soseuta ylikypsät banaanit taikinaan! Unelmanpehmeät banaanikakkupalat saavat suolapähkinöistä rapeutta ja tarvittavan suolaripauksen. Helppo herkku on sekoittamalla valmis uuniin. 

Banaanikakun leipominen on tuttu tapa hyödyntää hedelmäkorin ylikypsät banaanit. Hieman tummuneet ja pilkkukuoriset banaanit sopivat hyvin soseutettavaksi ja antavat hyvän rakenteen kakkuun.

Banaanileivonnaisiin on olemassa runsaasti erilaisia reseptejä. Yleensä taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Joukkoon lisätään usein ripaus suolaa ja tilkka sitruunaa makeiden banaanien vastapainoksi.

Oheisessa ohjeessa suolaripaus tuodaan taikinaan suolapähkinöiden ja maapähkinävoin muodossa. Banaanikakkuohjeille uskollisena tämäkin kakkutaikina syntyy ilman vatkainta.

Pitkänomaisen leipävuoan sijaan banaanikakku paistetaan tällä kertaa leivinpaperilla vuoratussa brownievuoassa. Myös saman mallinen lasagnevuoka sopii tarkoitukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suolapähkinäpalat

Ainekset

100
g
voita
3
(500–600 g)
banaania
2
dl
sokeria
3
rkl
pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1
rkl
sitruunamehua
4
munaa (M-koko)
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
tl
leivinjauhetta
Päälle
1
dl
pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1
dl
suolapähkinöitä
dl
saksanpähkinöitä)

Työvaiheet

  1. Sulata voi alhaisella lämmöllä kattilassa juuri ja juuri sulaksi (älä päästä kiehumaan). Nosta liedeltä.
  2. Kuori banaanit lautaselle ja murskaa ne haarukalla. Lisää banaanimurska, sokeri, maapähkinävoi ja sitruunamehu voisulan joukkoon kattilaan. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  3. Riko joukkoon munat ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  4. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi, älä enää vatkaa.
  5. Vuoraa suorakaiteen muotoinen brownievuoka (noin 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. (Voit rypistellä leivinpaperin ensin ja oikoa sen sitten tasaiseksi, jolloin se asettuu vuokaan helpommin.)
  6. Sekoita maapähkinävoi purkissaan tasaiseksi, mittaa tarvittava määrä ja valuta se viiruiksi tai nokareiksi taikinan päälle. Vetäise halutessasi veitsellä maapähkinävoisattumien päältä, jotta ne marmoroivat taikinan.
  7. Ripottele pinnalle pähkinät.
  8. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

Vinkki: Voit halutessasi maustaa taikinan ½ teelusikallisella jauhettua inkivääriä ja kanelia. Sekoita ne taikinaan kuivien aineiden joukossa.

Kommentit (2)

Vierailija

Hei, suolaista vai makeaa maapähkinävoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tavallinen makeuttamaton maapähkinävoi sopii tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.