Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 344 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Pääsiäisen helppo kääretorttu maistuu raikkaalta rahkalta, appelsiinilta ja paahdetuilta manteleilta.

Pääsiäisen aikaan maistuvat leivonnaiset, joissa on mukana raikasta rahkaa ja muita sesongin makuja. Pashakääretortun nimellä kulkeva herkku on juuri tällainen.

Ideana on valmistaa kuohkea kääretorttupohja, jonka täytteeksi rullataan rusinoilla höystettyä appelsiininmakuista kermarahkaa. Rusinat on hyvä lisätä joukkoon hienonnettuna, jolloin ne mehevöityvät nopeasti ja maustavat samalla täytteen.

Leivonnainen on gluteeniton, sillä vehnäjauhojen sijaan taikinaan käytetään perunajauhoja ja mantelijauhetta.

Mantelin, rusinoiden ja raikkaan rahkan yhdistelmä muistuttaa maultaan pashaa, joten tämä herkku sopii täydellisesti pääsiäisen kahvipöytään.

Vinkki! Kun rullaat kapealta sivulta alkaen, saat muhkeamman kääretortun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Pashakääretorttu

Ainekset

4
munaa (M-koko)
dl
sokeria
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
dl (75 g)
mantelijauhetta
Täyte
2
prk (à 200 g)
appelsiinirahkaa
1
dl
kuohukermaa
1
dl
rusinoita hienonnettuna
1
dl (50 g)
mantelilastuja
Pinnalle
1
dl (50 g)
mantelilastuja
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita varovasti. Sekoita joukkoon mantelijauhe varovasti nostellen.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.
  3. Paahda pohjan kypsyessä täytteeseen ja pinnalle tulevat mantelilastut kevyesti kuivalla pannulla.
  4. Ripottele osa mantelilastuista leivinpaperille ja kumoa valmis kääretorttulevy niiden päälle. Poista paistopaperi, mutta jätä se keveästi kääretorttulevyn päälle ja peitä vielä leivinliinalla. Anna jäähtyä. Näin kääretorttulevy ei murene käärittäessä.
  5. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rahka, veitsellä hienonnetut rusinat sekä loput jäähtyneet mantelilastut. Levitä täyte kääretorttulevylle. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja kääräise se vielä paperiinsa. Jätä sauma alle.
  6. Nosta kääretortturulla leikkuulaudalla jääkaappiin ja anna vetäytyä vähintään tunti.
  7. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Kommentit (9)

Vierailija

Miksi mantelijauhe lisätään viimeksi eikä yhdessä perunajauhojen kanssa?

Vierailija

Mantelijauho on rakeisempaa eikä mene siivilästä samallalailla läpi kuin leivinjauhe ja perunajauho

Vierailija

En pidä rusinoista. Mitä voisi laittaa niiden tilalle makua antamaan? Jotain hilloa, hedelmiä?

Vierailija

Kiihottaa kokeilemaan muunneltuna;

korvataan kerma vatkautuvalla soijakermalla.

Ja, käytetään kevyt versiota soijassa sekä

rahkassa (pitänee lisätä ite sitruunamehut)

(Kannattaa  tutkiskella syöpähoidoissa ja jälkeen, 

tapahtuu ihmeitä ihossa ja allergioissa - elikkä

voisko olla, että jopa uus siedätyshoito/

totuttelu - ei missään juttuja, tietoa... Mutta

lääkärit hehkuttaneet, että tiedossa hyvä

vaikutukset ihoon...)

Vierailija

Kuivatut aprikoosit voisi sopia rusinoiden sijaan.

Vierailija

Mandariinin lohkoja rusinoiden sijaan? Sopii pääsiäisen totuttuun väriskaalaan.

Mummimamma

Kandeeratut appelsiininkuoripalat tai sukaatti voivat sopia rusinoiden tilalle. Jopa paloiksi leikellyt leivontaan tarkoitetut kirsikat sopisivat. Jonkinlaiset hyvin pienet suklaanapit? Tai sitten laittaa vain mantelia joka antaa hyvää makua vaikka ei kuulukaan pashaan. Koristellaan pienillä suklaamunilla? Konstit on monet sanoi mummo.

Kameljontti

Itse päätin jättää rusinat pois ja sen sijaan lisätä appelsiinin makua appelsiininkuoriraasteella. 😋

Vierailija

Ei jatkoon. Liian rahkainen. Käytin sitruunarahkaa ja jätin rusinat pois. Ei ollut hyvä, kermaa pitää olla enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2861 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2861 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Kuohkea ja keväisen raikas sitruunadrinkki on pika-apu ranskalaisen marenkipiirakan himoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapiiras lasissa

Ainekset

2
kananmunanvalkuaista
4
cl
sitruunamehua
4
cl
limoncelloa
4
cl
vaniljalikööriä (esim. Galliano)
2
cl
sokerilientä (ks. ohje)
4
cl
kuohukermaa
jääpaloja
SOKERILIEMI
1
dl
vettä
dl
sokeria
VIIMEISTELYYN
2
ohutta sitruunankuorisuikaletta

Työvaiheet

  1. Valmista sokeriliemi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.

  2. Erottele valkuaiset. Purista sitruunamehu. Laita ainekset jääpaloja lukuun ottamatta cocktailravistimeen tai kannelliseen lasipurkkiin. Ravista kunnolla. Lisää jääpalat ja ravista 10 sekuntia. (Voit myös sekoittaa ainekset sauvasekoittimella ennen jäiden lisäämistä.)

  3. Annostele juoma teesiivilän läpi martini- tai coupette-laseihin. Koristele sitruunankuorella.

Vinkki Säilytä yli jäänyt sokeriliemi jääkaapissa myöhempää käyttää varten.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1447 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Helppo suklainen fudge syntyy kondensoidun maidon avulla, ja on valmista parin tunnin jähmettymisen jälkeen. Kun herkun päällystää mokkaisella kuorrutteella, riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Laku-mokkapala-fudge

Ainekset

FUDGEMASSA
200
g
maitosuklaata
200
g
taloussuklaata
1
tlk
kondensoitua maitoa
3
rkl
raakalakritsijauhetta (esimerkiksi Urtekram)
KUORRUTUS
50
g
voita
½
dl
kuumaa kahvia
n. 5
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
rkl
raakalakritsijauhetta
LISÄKSI
lakritsinmakuisia strösseleitä
lakuja

Työvaiheet

  1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla (noin 20 cm x 25 cm).

  2. Rouhi suklaat kattilaan ja kaada päälle kondensoitu maito. Lisää lakritsijauhe.

  3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Seosta ei tarvitse keittää pidempään.

  4. Kaada fudgemassa vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vartiksi.

  5. Sulata voi kattilassa. Lisää loput kuorrutuksen aineet voimakkaasti sekoittaen. Levitä kuorrute fudgemassan päälle. Koristele heti strösseleillä ja lakuilla.

  6. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Pavlova on täydellinen jälkiruoka, sillä sen täytteitä ja makumaailmaa on helppo varioida sesongin mukaan. Ja kananmunien keltuaiset, nekin hyödynnetään tällä kertaa täytteeseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Pavlova

Ainekset

Marenkipohja
4
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sitruunamehua
1
tl
maissitärkkelystä
Täyte
4
keltuaista
½
dl
(erikoishienoa) sokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
dl
kuohukermaa
3
passiohedelmää
Koristeluun
sitruunamelissan lehtiä ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni (100-astetta kiertoilma, 120 astetta tasalämpö). Nosta halkaisijaltaan 25–30 cm:n kokoinen tarjoilualusta leivinpaperille ja piirrä paperiin alustan ääriviivat. Käännä leivinpaperi ympäri ja aseta pellille.
  2. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin metallikulhoihin. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa hetki jokaisen lisäyksen välissä. Kun kaikki sokeri on lisätty, vaahto on kiiltävää, ja siihen syntyy vatkaimista teräviä huippuja. Hiero nokaretta vaahtoa etusormen ja peukalon välissä. Jos vaahdossa tuntuu sokerikiteitä, jatka vatkaamista. Vatkaa lopuksi joukkoon valkoviinietikka, sitruunamehu ja maissitärkkelys.
  3. Nostele vaahto nuolijan avulla leivinpaperille ja levitä pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 25–30 cm:n kokoiseksi kiekoksi. Tee reunoista keskiosaa paksummat, jotta täytteelle muodostuu hieman kuppimainen tila. Älä tee pohjasta liian ohutta, ettei täyte kostuta sitä rikki. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia, kunnes se on pinnalta kuiva. Sammuta uuni, jätä luukku auki pikkulusikan avulla ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
  4. Tee täyte vesihauteen avulla. Lisää pienen kattilan pohjalle noin 5 cm vettä ja kiehauta. Käännä keskilämmölle. Aseta teräskulho, jossa keltuaiset ovat, kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Kaada keltuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisia ja sokeria, kunnes seos muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. On tärkeää, että vatkaat reunoilta asti, etteivät keltuaiset kypsy kokkareiseksi. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista hetki, kunnes seos on jäähtynyt. Vatkaa joukkoon sitruunamehu.

  5. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa vaahdoksi. Kääntele keltuaisvaahdon joukkoon.

  6. Nosta marenkipohja varovasti tarjoiluastialle. Ei haittaa, jos se hieman hajoaa reunoilta, marenki saa olla rustiikkisen näköinen. Kaada täyte pohjalle. Lusikoi päälle passiohedelmää, raasta sitruunankuorta. Koristele sitruunamelissalla ja kukilla. Tarjoa heti.

  7. Kypsä marenkipohja säilyy esimerkiksi kylmässä uunissa kosteudelta suojassa ainakin seuraavaan päivään.

Kommentit (0)