Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 330 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Pääsiäisen helppo kääretorttu maistuu raikkaalta rahkalta, appelsiinilta ja paahdetuilta manteleilta.

Pääsiäisen aikaan maistuvat leivonnaiset, joissa on mukana raikasta rahkaa ja muita sesongin makuja. Pashakääretortun nimellä kulkeva herkku on juuri tällainen.

Ideana on valmistaa kuohkea kääretorttupohja, jonka täytteeksi rullataan rusinoilla höystettyä appelsiininmakuista kermarahkaa. Rusinat on hyvä lisätä joukkoon hienonnettuna, jolloin ne mehevöityvät nopeasti ja maustavat samalla täytteen.

Leivonnainen on gluteeniton, sillä vehnäjauhojen sijaan taikinaan käytetään perunajauhoja ja mantelijauhetta.

Mantelin, rusinoiden ja raikkaan rahkan yhdistelmä muistuttaa maultaan pashaa, joten tämä herkku sopii täydellisesti pääsiäisen kahvipöytään.

Vinkki! Kun rullaat kapealta sivulta alkaen, saat muhkeamman kääretortun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Pashakääretorttu

Ainekset

4
munaa (M-koko)
dl
sokeria
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
dl (75 g)
mantelijauhetta
Täyte
2
prk (à 200 g)
appelsiinirahkaa
1
dl
kuohukermaa
1
dl
rusinoita hienonnettuna
1
dl (50 g)
mantelilastuja
Pinnalle
1
dl (50 g)
mantelilastuja
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita varovasti. Sekoita joukkoon mantelijauhe varovasti nostellen.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.
  3. Paahda pohjan kypsyessä täytteeseen ja pinnalle tulevat mantelilastut kevyesti kuivalla pannulla.
  4. Ripottele osa mantelilastuista leivinpaperille ja kumoa valmis kääretorttulevy niiden päälle. Poista paistopaperi, mutta jätä se keveästi kääretorttulevyn päälle ja peitä vielä leivinliinalla. Anna jäähtyä. Näin kääretorttulevy ei murene käärittäessä.
  5. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rahka, veitsellä hienonnetut rusinat sekä loput jäähtyneet mantelilastut. Levitä täyte kääretorttulevylle. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja kääräise se vielä paperiinsa. Jätä sauma alle.
  6. Nosta kääretortturulla leikkuulaudalla jääkaappiin ja anna vetäytyä vähintään tunti.
  7. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Kommentit (9)

Vierailija

Miksi mantelijauhe lisätään viimeksi eikä yhdessä perunajauhojen kanssa?

Vierailija

Mantelijauho on rakeisempaa eikä mene siivilästä samallalailla läpi kuin leivinjauhe ja perunajauho

Vierailija

En pidä rusinoista. Mitä voisi laittaa niiden tilalle makua antamaan? Jotain hilloa, hedelmiä?

Vierailija

Kiihottaa kokeilemaan muunneltuna;

korvataan kerma vatkautuvalla soijakermalla.

Ja, käytetään kevyt versiota soijassa sekä

rahkassa (pitänee lisätä ite sitruunamehut)

(Kannattaa  tutkiskella syöpähoidoissa ja jälkeen, 

tapahtuu ihmeitä ihossa ja allergioissa - elikkä

voisko olla, että jopa uus siedätyshoito/

totuttelu - ei missään juttuja, tietoa... Mutta

lääkärit hehkuttaneet, että tiedossa hyvä

vaikutukset ihoon...)

Vierailija

Kuivatut aprikoosit voisi sopia rusinoiden sijaan.

Vierailija

Mandariinin lohkoja rusinoiden sijaan? Sopii pääsiäisen totuttuun väriskaalaan.

Mummimamma

Kandeeratut appelsiininkuoripalat tai sukaatti voivat sopia rusinoiden tilalle. Jopa paloiksi leikellyt leivontaan tarkoitetut kirsikat sopisivat. Jonkinlaiset hyvin pienet suklaanapit? Tai sitten laittaa vain mantelia joka antaa hyvää makua vaikka ei kuulukaan pashaan. Koristellaan pienillä suklaamunilla? Konstit on monet sanoi mummo.

Kameljontti

Itse päätin jättää rusinat pois ja sen sijaan lisätä appelsiinin makua appelsiininkuoriraasteella. 😋

Vierailija

Ei jatkoon. Liian rahkainen. Käytin sitruunarahkaa ja jätin rusinat pois. Ei ollut hyvä, kermaa pitää olla enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1291 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Anjoviksia, parmesaania ja tomaatteja. Tämä mehevä ja luonteikkaan makuinen uunipasta on oikea umamipommi! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Umaminen uunipasta

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
varsisellerin varsi
4
anjovisfileetä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
voita
½
tl
chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
pikkukapriksia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
rouhittua mustapippuria
400
g
pastaa
2
dl
hienonnettuja yrttejä (esimerkiksi lehtipersilja ja basilika)
1
tlk
(noin 300 g) öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä
2
dl
raastettua parmesaania
¾
dl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna sellerin varsi ja anjovikset.

  2. Kuumenna öljy ja voi paistinpannulla ja paista kasviksia, anjoviksia ja chilihiutaleita reilu 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja tomaattimurskat ja keitä keskilämmöllä, silloin tällöin sekoitellen 10 minuuttia.

  3. Lisää kastikkeeseen kaprikset ja mausteet ja keitä kastiketta kasaan noin 25 minuuttia.

  4. Keitä sillä aikaa pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  5. Hienonna yrtit ja valuta artisokan sydämet ja paloittele vähän pienemmiksi. Kääntele molemmat kastikkeeseen yhdessä pastan kanssa suoraan uunivuokaan.

  6. Raasta päälle parmesaania ja ripottele pinjansiemeniä. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2513 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Mausta munakoisot makeansuolaisella misomarinadilla. Rinnalla maistuu pähkinäinen porkkanatahna ja superhelppo rapea coleslaw.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Japanilaiset tahmeat munakoisot

Ainekset

450
g
(japanilaisia) munakoisoja
½
tl
suolaa
n. 2
rkl
öljyä
Marinadi
2
rkl
vaaleaa misotahnaa
2
rkl
miriniä
2
rkl
sokeria
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
vettä
1
tl
seesamiöljyä
Porkkana-pähkinätahna
300
g
porkkanaa
3
dl
cashewpähkinöitä
2
paahdettua säilykepaprikaa
½
tl
suolaa
Punakaalislaw
400
g
punakaalia
4
rkl
(vegaanista) majoneesia
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
rkl
seesaminsiemeniä
4
dl
tummia siemenettömiä viinirypäleitä
½
ruukkua korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot 2 cm:n viipaleiksi. Le­vitä viipaleet leikkuulaudalle, ripottele niille suola ja jätä odottamaan puoleksi tunniksi.
  2. Sekoita marinadin aineet keskenään.
  3. Tee tahna. Kuori ja paloittele porkkanat, keitä ne vähässä vedessä pehmeiksi, noin 15 minuuttia. Paahda pähkinöitä pannus­sa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen 2–4 minuuttia tai kunnes ne ovat kullankeltaisia. Valuta paprikat. Yhdistä kaikki tahnan ai­neet ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  4. Paahda lisukkeeksi tulevia seesaminsie­meniä pannussa koko ajan liikutellen 1–2 minuuttia. Kaada paahtuneet siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.
  5. Kuivaa munakoisot talouspaperilla. Paista viipaleet öljyssä pannussa pehmeiksi, muu­tama minuutti molemmin puolin. Siirrä pan­nu pois levyltä ja valuta marinadi munakoi­soille. Kääntele hyvin ja jätä maustumaan.
  6. Valmista punakaalislaw. Suikaloi kaali ohuesti ja laita kulhoon. Sekoita majoneesi ja suola kaaliin.
  7. Halkaise rypäleet halutessasi. Tarjoa mu­nakoisot porkkanatahnan, punakaalin ja rypäleiden kanssa. Viimeistele annokset seesaminsiemenillä ja korianterilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1291 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pakastesimpukoista saa aikaiseksi mainion padan, jonka voi tarjoilla sellaisenaan rapeakuorisen leivän kanssa. Liemessä maistuva miso tuo makuun ihanaa umamisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Misosimpukat

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
perunoita
1
rkl
voita
½
pkt (noin 85 g)
pekonikuutioita
1
rkl
tuoretta timjamia
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kanalientä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
misotahnaa
1
pkt (noin 450 g)
sinisimpukoita (pakaste)
Päälle
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, kuori ja kuutioi perunat. Sulata voi padan pohjalla. Paista pekonia, kunnes se saa väriä. Lisää sipuli, valkosipuli, perunat ja timjamin lehdet ja paista sekoitellen noin 5 minuuttia.

  2. Lisää viini, anna sihahtaa ja keitä hieman kasaan. Lisää kanaliemi, kerma ja misotahna ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Nosta lämpöä ja lisää simpukat pakkauksen ohjeen mukaan vielä (3–5 minuutiksi), kunnes ne aukeavat. Heitä aukeamattomat pois.

  3. Hienonna pinnalle persiljaa ja tarjoa heti esimerkiksi parmesaanileipien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2513 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen chilitah­na ja loraus konjak­kia antavat potkua lempeän makuiseen katkarapukeittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + keittäminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Huijarin hummerikeitto ja raputahna

Ainekset

600
g
kokonaisia katkarapuja
1
pieni sipuli
1
porkkana
½
palsternakka
2
rkl
voita
1
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
konjakkia
8
dl
vettä
3
rkl
hummerifondia
1
laakerinlehti
1
timjaminoksa
½
ruukku tilliä
1
tl
gochujang-chilitahnaa
2
dl
kuohukermaa
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
kuivaa kuohuviiniä
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Raputahna
1
dl
kuohukermaa
puolet kuorituista katkaravunpyrstöistä
½
ruukku
tilliä
1
tl
gochujang-chilitahnaa
1
rkl
limetin mehua
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori katkaravut ja säästä kuoret. Lai­ta pyrstöt jääkaappiin odottamaan keiton valmistumista.
  2. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja pals­ternakka. Paista kasviksia voissa kattilas­sa muutama minuutti. Lisää kattilaan noin puolet katkarapujen kuorista ja tomaatti­pyree. Jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää konjakki, vesi, fondi, laakerinlehti, timjami ja tilli oksina. Anna liemen hautua kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Siivi­löi liemi ja kaada se takaisin kattilaan.
  3. Valmista raputahna. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Hienonna katkaravun­pyrstöt ja tilli veitsellä. Sekoita kulhossa katkaravut, tilli, chilitahna, limetin mehu ja suola. Kääntele kermavaahto joukkoon.
  4. Vatkaa pienessä kulhossa keittoon tu­leva chilitahna, kerma ja vehnäjauhot ta­saiseksi. Kaada seos liemen joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes keitto sakenee. Tähän menee noin 5–7 minuuttia.
  5. Lisää joukkoon kuohuviini ja kuumenna keitto vielä kertaalleen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Jaa loput katkaravunpyrstöt keittokulho­jen pohjalle ja kauho kuuma keitto pyrstö­jen päälle. Lusikoi raputahnaa keittolauta­sille tai tarjoa se erikseen.

 

Viinisuositus:

Täyteläiselle rapukeitolle on monta hyvää juomaparia, kuten kuiva sherry, roseeviini, samppanja tai val­koviini. Kokeile kypsän hedel­mäistä Louis Max Beaucharme Chardonnayta, 16,24 e, tai kukkaista ja mausteista Adobe Gewürztraminer Reservaa, 10,59 e.

Kommentit (0)