Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pikahernari eli kikhernekeitto maistuu hernekeitolta mutta valmistuu hetkessä. Ruokaisuutta keitto saa paistetusta pekonista ja aidon maun meiramista.

Jos pidät hernekeitosta, kannattaa kokeilla sen uusinta muotoa. Säilötyistä kikherneistä valmistuu nimittäin vartissa hernaria muistuttava, maukas ja sakea arkikeitto.

Tämän keiton makuun sopii mainiosti valkosipuli, joka kuullotetaan ennen kikherneiden ja liemen lisäämistä. Keitto saa porista hellalla rauhassa vartin verran. Tämän jälkeen se on valmis soseutettavaksi.

Aivan kokonaan keittoa ei kannata surauttaa sileäksi, sillä muuten rakenteesta tulee helposti liian sosemainen. Siksi keitosta otetaan sivuun pieni osa, joka soseutetaan ja lisätään takaisin kattilaan. Näin rakenne saadaan muistuttamaan aivan hernekeittoa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernekeitto

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
3
tlk (à n. 300 g)
kypsiä kikherneitä
1
tl
meiramia
¼
tl
mustapippuria
1
l
valmista kasvislientä
1
pkt (170 g)
pekonia
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilassa 1 minuutti. Lisää valutetut kikherneet, meirami ja mustapippuri.

  2. Kaada liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä voimakkaasti kiehuttaen 15 minuuttia.

  3. Suikaloi pekoni ja ruskista se pannussa.

  4. Ota puolet keitosta erikseen ja soseuta loput. Lisää erikseen otettu keitto kattilaan ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto paistetun pekonin kanssa.

Vinkki Korvaa pekoni savutofulla, niin saat keitosta vegaanisen.

Kommentit (7)

Charles

Aika kallis hernekeitto!

Vierailija

Keiton voi osittain soseuttaa ja osittain jättää soseuttamatta kaikkein helpoiten vain upottamalla sauvasekoittimen kattilaan ja surauttelemalla sopivan määrän. Mitään syytä en näe erotella keittoja ja sotkea useita astoita ja tehdä asioita vaikeasti kun sauvasekoitin on keksitty. Sama toimii mulla purkkihernaria lämmitettäessä ja monenlaisia kastikkeitakin tehdessä, soseutan sauvasekoittimella pikkuisen niin saan sakeampaa soosia/soppaa mutta jää myös sattumia sekaan.

Mesu63

Kikhernekeitto ja hernekeitto ovat aivan eri asioita ja aivan erimakuisia, se joka väittää että keitot ovat samanamakuisia ei pitäisi olla ruuanlaiton kanssa ollenkaan tekemisissä ja tuo meiramin lisäys ei todellakaan tee siitä aidon hernekeiton makuista. Kikherne on erittäin hyvää sellaisissa ruuissa joihin se kuuluu mutta ei sillä voi korvata jotain aitoa ja perinteistä ruokaa.

Olkoon keiton nimi siis valkosipulinen pekoni-kikhernekeitto, niin silloin pysytään oikeannimisessä reseptiikassa.

Vierailija

Tämähän onkin nimetty kikhernekeitoksi. En siis näe ongelmaa. 

Yleisemmin tykkään myös aika ytimekkäistä ruokien nimistä, henkilökohtaisesti pidän sitä käytännöllisenä.  Eli esim. kikhernekeitto riittää ihan hyvin, ei tarvitse luetella mitä kaikkea siellä on mausteena, etenkin kun jokainen kokki kuitenkin katsoo onko kaapissa meiramia, tai tykkääkö syöjät valkosipulista, vaihtuuko pekoni johonkin vai jääkö se kokonaan pois...

Tarkemman infon mausteista ja sivuraaka-aineista  saa aina  reseptistä, alaotsikosta tai tarjoilijan/ruoanlaittajan suusta. 

Kihtari

Kikherne sopii myös kihtipotilaalle toisin kuin herne

Muuan mies

Voisihan tuota ajatella kokeilevansa, mutta valkosipulin jättäisin pois. Olen kokeillut valkosipulia hernekeitossa tasan yhden kerran, ei ollut minun makuuni. Hernekeitto on niin miedon makuista ja herkkää, että valkosipuli pilaa sen, vaikka muuten olenkin valkosipulin ystävä. Jos taas laittaa valkosipulia niin vähän, ettei se maistu, niin joka tapauksessa se haisee seuraavana päivänä. Ei siis mieltä lisätä valkosipulia.

Pekonia olen myös kokeillut, mutta on liian rasvaista, vaikka sitä kuinka etukäteen rapeuttaisi, eli ei sovi pääraaka-aineeksi. Possunliha taas on jalostettu niin rasvattomaksi ja kuivaksi, ettei se ole mehukasta edes keitettynä. Niinpä olenkin alkanut käyttää naudan jauhelihaa (!), kannattaa kokeilla, ja muutama rapeutettu pekonipala pinnalle kun keitto on annosteltu lautaselle.

Vierailija

Kihtiä sairastaville tiedoksi, että myös kikherneet sisältävät runsaasti puriineja, joten ei niitäkään voi paljon syödä. Ikävä kyllä. Tämä on ehkä myös henkilökohtaista, toiset voivat lääkityksellä ollessaan syödä melko vapaasti, toisilla taas pienikin määrä jotain "kiellettyä" aiheuttaa kivut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.