Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pikahernari eli kikhernekeitto maistuu hernekeitolta mutta valmistuu hetkessä. Ruokaisuutta keitto saa paistetusta pekonista ja aidon maun meiramista.

Jos pidät hernekeitosta, kannattaa kokeilla sen uusinta muotoa. Säilötyistä kikherneistä valmistuu nimittäin vartissa hernaria muistuttava, maukas ja sakea arkikeitto.

Tämän keiton makuun sopii mainiosti valkosipuli, joka kuullotetaan ennen kikherneiden ja liemen lisäämistä. Keitto saa porista hellalla rauhassa vartin verran. Tämän jälkeen se on valmis soseutettavaksi.

Aivan kokonaan keittoa ei kannata surauttaa sileäksi, sillä muuten rakenteesta tulee helposti liian sosemainen. Siksi keitosta otetaan sivuun pieni osa, joka soseutetaan ja lisätään takaisin kattilaan. Näin rakenne saadaan muistuttamaan aivan hernekeittoa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernekeitto

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
3
tlk (à n. 300 g)
kypsiä kikherneitä
1
tl
meiramia
¼
tl
mustapippuria
1
l
valmista kasvislientä
1
pkt (170 g)
pekonia
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilassa 1 minuutti. Lisää valutetut kikherneet, meirami ja mustapippuri.

  2. Kaada liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä voimakkaasti kiehuttaen 15 minuuttia.

  3. Suikaloi pekoni ja ruskista se pannussa.

  4. Ota puolet keitosta erikseen ja soseuta loput. Lisää erikseen otettu keitto kattilaan ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto paistetun pekonin kanssa.

Vinkki Korvaa pekoni savutofulla, niin saat keitosta vegaanisen.

Kommentit (7)

Charles

Aika kallis hernekeitto!

Vierailija

Keiton voi osittain soseuttaa ja osittain jättää soseuttamatta kaikkein helpoiten vain upottamalla sauvasekoittimen kattilaan ja surauttelemalla sopivan määrän. Mitään syytä en näe erotella keittoja ja sotkea useita astoita ja tehdä asioita vaikeasti kun sauvasekoitin on keksitty. Sama toimii mulla purkkihernaria lämmitettäessä ja monenlaisia kastikkeitakin tehdessä, soseutan sauvasekoittimella pikkuisen niin saan sakeampaa soosia/soppaa mutta jää myös sattumia sekaan.

Mesu63

Kikhernekeitto ja hernekeitto ovat aivan eri asioita ja aivan erimakuisia, se joka väittää että keitot ovat samanamakuisia ei pitäisi olla ruuanlaiton kanssa ollenkaan tekemisissä ja tuo meiramin lisäys ei todellakaan tee siitä aidon hernekeiton makuista. Kikherne on erittäin hyvää sellaisissa ruuissa joihin se kuuluu mutta ei sillä voi korvata jotain aitoa ja perinteistä ruokaa.

Olkoon keiton nimi siis valkosipulinen pekoni-kikhernekeitto, niin silloin pysytään oikeannimisessä reseptiikassa.

Vierailija

Tämähän onkin nimetty kikhernekeitoksi. En siis näe ongelmaa. 

Yleisemmin tykkään myös aika ytimekkäistä ruokien nimistä, henkilökohtaisesti pidän sitä käytännöllisenä.  Eli esim. kikhernekeitto riittää ihan hyvin, ei tarvitse luetella mitä kaikkea siellä on mausteena, etenkin kun jokainen kokki kuitenkin katsoo onko kaapissa meiramia, tai tykkääkö syöjät valkosipulista, vaihtuuko pekoni johonkin vai jääkö se kokonaan pois...

Tarkemman infon mausteista ja sivuraaka-aineista  saa aina  reseptistä, alaotsikosta tai tarjoilijan/ruoanlaittajan suusta. 

Kihtari

Kikherne sopii myös kihtipotilaalle toisin kuin herne

Muuan mies

Voisihan tuota ajatella kokeilevansa, mutta valkosipulin jättäisin pois. Olen kokeillut valkosipulia hernekeitossa tasan yhden kerran, ei ollut minun makuuni. Hernekeitto on niin miedon makuista ja herkkää, että valkosipuli pilaa sen, vaikka muuten olenkin valkosipulin ystävä. Jos taas laittaa valkosipulia niin vähän, ettei se maistu, niin joka tapauksessa se haisee seuraavana päivänä. Ei siis mieltä lisätä valkosipulia.

Pekonia olen myös kokeillut, mutta on liian rasvaista, vaikka sitä kuinka etukäteen rapeuttaisi, eli ei sovi pääraaka-aineeksi. Possunliha taas on jalostettu niin rasvattomaksi ja kuivaksi, ettei se ole mehukasta edes keitettynä. Niinpä olenkin alkanut käyttää naudan jauhelihaa (!), kannattaa kokeilla, ja muutama rapeutettu pekonipala pinnalle kun keitto on annosteltu lautaselle.

Vierailija

Kihtiä sairastaville tiedoksi, että myös kikherneet sisältävät runsaasti puriineja, joten ei niitäkään voi paljon syödä. Ikävä kyllä. Tämä on ehkä myös henkilökohtaista, toiset voivat lääkityksellä ollessaan syödä melko vapaasti, toisilla taas pienikin määrä jotain "kiellettyä" aiheuttaa kivut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.