Pikahernari eli kikhernekeitto maistuu hernekeitolta mutta valmistuu hetkessä. Ruokaisuutta keitto saa paistetusta pekonista ja aidon maun meiramista.
Jos pidät hernekeitosta, kannattaa kokeilla sen uusinta muotoa. Säilötyistä kikherneistä valmistuu nimittäin vartissa hernaria muistuttava, maukas ja sakea arkikeitto.
Tämän keiton makuun sopii mainiosti valkosipuli, joka kuullotetaan ennen kikherneiden ja liemen lisäämistä. Keitto saa porista hellalla rauhassa vartin verran. Tämän jälkeen se on valmis soseutettavaksi.
Aivan kokonaan keittoa ei kannata surauttaa sileäksi, sillä muuten rakenteesta tulee helposti liian sosemainen. Siksi keitosta otetaan sivuun pieni osa, joka soseutetaan ja lisätään takaisin kattilaan. Näin rakenne saadaan muistuttamaan aivan hernekeittoa.
Kikhernekeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilassa 1 minuutti. Lisää valutetut kikherneet, meirami ja mustapippuri.
-
Kaada liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä voimakkaasti kiehuttaen 15 minuuttia.
-
Suikaloi pekoni ja ruskista se pannussa.
-
Ota puolet keitosta erikseen ja soseuta loput. Lisää erikseen otettu keitto kattilaan ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto paistetun pekonin kanssa.
Vinkki Korvaa pekoni savutofulla, niin saat keitosta vegaanisen.
Aika kallis hernekeitto!
Keiton voi osittain soseuttaa ja osittain jättää soseuttamatta kaikkein helpoiten vain upottamalla sauvasekoittimen kattilaan ja surauttelemalla sopivan määrän. Mitään syytä en näe erotella keittoja ja sotkea useita astoita ja tehdä asioita vaikeasti kun sauvasekoitin on keksitty. Sama toimii mulla purkkihernaria lämmitettäessä ja monenlaisia kastikkeitakin tehdessä, soseutan sauvasekoittimella pikkuisen niin saan sakeampaa soosia/soppaa mutta jää myös sattumia sekaan.
Kikhernekeitto ja hernekeitto ovat aivan eri asioita ja aivan erimakuisia, se joka väittää että keitot ovat samanamakuisia ei pitäisi olla ruuanlaiton kanssa ollenkaan tekemisissä ja tuo meiramin lisäys ei todellakaan tee siitä aidon hernekeiton makuista. Kikherne on erittäin hyvää sellaisissa ruuissa joihin se kuuluu mutta ei sillä voi korvata jotain aitoa ja perinteistä ruokaa.
Olkoon keiton nimi siis valkosipulinen pekoni-kikhernekeitto, niin silloin pysytään oikeannimisessä reseptiikassa.
Tämähän onkin nimetty kikhernekeitoksi. En siis näe ongelmaa.
Yleisemmin tykkään myös aika ytimekkäistä ruokien nimistä, henkilökohtaisesti pidän sitä käytännöllisenä. Eli esim. kikhernekeitto riittää ihan hyvin, ei tarvitse luetella mitä kaikkea siellä on mausteena, etenkin kun jokainen kokki kuitenkin katsoo onko kaapissa meiramia, tai tykkääkö syöjät valkosipulista, vaihtuuko pekoni johonkin vai jääkö se kokonaan pois...
Tarkemman infon mausteista ja sivuraaka-aineista saa aina reseptistä, alaotsikosta tai tarjoilijan/ruoanlaittajan suusta.
Kikherne sopii myös kihtipotilaalle toisin kuin herne
Voisihan tuota ajatella kokeilevansa, mutta valkosipulin jättäisin pois. Olen kokeillut valkosipulia hernekeitossa tasan yhden kerran, ei ollut minun makuuni. Hernekeitto on niin miedon makuista ja herkkää, että valkosipuli pilaa sen, vaikka muuten olenkin valkosipulin ystävä. Jos taas laittaa valkosipulia niin vähän, ettei se maistu, niin joka tapauksessa se haisee seuraavana päivänä. Ei siis mieltä lisätä valkosipulia.
Pekonia olen myös kokeillut, mutta on liian rasvaista, vaikka sitä kuinka etukäteen rapeuttaisi, eli ei sovi pääraaka-aineeksi. Possunliha taas on jalostettu niin rasvattomaksi ja kuivaksi, ettei se ole mehukasta edes keitettynä. Niinpä olenkin alkanut käyttää naudan jauhelihaa (!), kannattaa kokeilla, ja muutama rapeutettu pekonipala pinnalle kun keitto on annosteltu lautaselle.
Kihtiä sairastaville tiedoksi, että myös kikherneet sisältävät runsaasti puriineja, joten ei niitäkään voi paljon syödä. Ikävä kyllä. Tämä on ehkä myös henkilökohtaista, toiset voivat lääkityksellä ollessaan syödä melko vapaasti, toisilla taas pienikin määrä jotain "kiellettyä" aiheuttaa kivut.