
Yksinkertainen, rapeapohjainen juustopiirakka sopii versoilla ja paistetuilla vihreillä parsoilla päällystettynä kaikkiin kevään pieniin juhliin.
Keväisiin juhliin sopii suolainen piirakka. Mutta mitä sen täytteeksi? Parsaa, broccolineja vai pinaattia?
Oheisessa ohjeessa pulma ratkaistaan yllättävällä tavalla. Täyte on nimittäin hyvin yksinkertainen. Siihen tarvitaan vain kananmunia, kermaa, juustoa ja mausteita.
Muut ainekset lisätään piirakan päälle vasta tarjoiluvaiheessa. Pinnalle valmistetaan helppo versosalaatti, jossa maistuvat kevyesti paistetut parsat. Salaatin ideaa voi helposti muunnella omaan makuun. Parsat voi vaihtaa vaikka viinirypäleisiin tai päärynälohkoihin.
Jotta piirakka leikkautuisi kauniisti, se kannattaa leipoa irtopohjaiseen kakku- tai piirasvuokaan, josta se on helppo siirtää vadille.
Juustopiirakka ja paistetut parsat
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan tai - kakkuvuoan (halkaisija 26–28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Aseta se vuokaan.
- Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka koneen käydessä ja anna koneen pyörähtää, kunnes taikinasta muodostuu pallo. (Voit myös valmistaa taikinan nyppimällä kylmän rasvan, jauhot ja leivinjauheen muruiksi sormin ja lisäämällä sitten joukkoon veden.)
- Taputtele taikina jauhotetuin sormin leivinpaperin päälle vuokaan ohueksi kerrokseksi. Varmista, että taikina ulottuu vuoan reunoille ainakin parin sentin korkeudelle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna taikinan jähmettyä vuokaan ainakin puoli tuntia. (Jos olet valmistanut taikinan käsin ja ainekset ovat lämmenneet, jähmettymiseen kuluu kauemmin.)
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pistele pohja kevyesti haarukalla ja nosta se sitten jääkaappikylmänä suoraan uunin alimmalle tasolle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
- Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita kerma, munat, juustoraaste, mausteet ja sitruunamehutilkka keskenään. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle.
- Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 18–20 minuuttia.
- Anna piirakan jäähtyä noin vartti ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.
- Valmistele parsat. Napsauta parsoista kuivat varrenpäät irti. Keitä parsoja kiehuvassa vedessä paistokasarissa noin 2 minuuttia. Kaada vesi pois ja lisää tilalle voinokare. Paista parsat ahkerasti käännellen voissa kauniin värisiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Jäähdytä ja paloittele.
- Päällystä valmis piirakka versoseoksella, paistetulla parsalla ja ripauksella siemensekoitusta.
Vinkki: Paistettujen parsojen tilalle sopivat esimerkiksi rypäleet tai lohkotut kypsät päärynät.
Miks aina pitää kaikki apilat ym. Heinät työntää varmaan ihan hyvän piirakan päälle.
Ymmärrän jos niitä on piirakassa, mutta vielä päällä yäk. Ennen pekonia ja juustoa.
Nam.
Näyttävät olevan rucolanversoja, eivät apiloita.
Jallukka voi jättää versot laittamatta! Eihän nämä ole mitään pakko-juttuja.
Piirakka on varmasti hyvää. Minulla kasvaa herneenversoja, laitan niitä kypsän piirakan päälle, nam.