Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Keitetyt ja uppopaistetut kananmunat maistuvat makeansuolaisen kastikkeen, thaibasilikan ja chilin kanssa vaikka brunssilla.

Joskus reseptin taustalla oleva tarinanpoikanen tekee ruoasta mielenkiintoisen.

Thaimaalaiset vävyn munat ovat keitettyjä ja friteerattuja kananmunia, jotka tarjotaan chilin, thaibasilikan ja makeansuolaisen kastikkeen kanssa. Tarinan mukaan tämä kananmuna-annos on tyttärensä huonosta kohtelusta tulistuneen äidin viesti vävylleen.

Katuruokaklassikosta saa hyvän lisän ja jutun juurta vaikka brunssille.

Mutta entä kananmunien friteeraaminen? Onko se vaikeaa?

Riittävän kiinteiksi keitettyjen kananmunien uppopaistaminen käy melko helposti. Tärkeintä on kuivata kuoritut kananmunat kunnolla, jotta välttyy kuumilta öljyroiskeilta. Friteeratessa on hyvä pitää myös kansi käden ulottuvilla.

Kananmunat sopivat tarjottavaksi puolitettuina kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalaiset vävyn munat

Ainekset

6
kananmunaa
5
salottisipulia
¼
dl
rypsiöljyä
Kastike
¾
dl
ruokosokeria
3
rkl
vettä
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
½
dl
kalakastiketta
Uppopaistamiseen
noin ½
l
rypsiöljyä
Päälle
2
tuoretta punaista chiliä (viipaleina)
tuoretta thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja kuori varovasti kylmän veden alla. Taputtele huolella kuivaksi talouspaperilla ja siirrä sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Laita ne ja rypsiöljy paistinpannuun miedolle lämmölle (jotta sipuli ei kärähdä). Lisää lämpöä ja paista välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta sipulit paperin päälle valumaan.

  3. Tee kastike. Mittaa sokeri ja vesi puhtaalle paistinpannulle. Keitä 2 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Lisää tamarinditahna ja kalakastike ja keitä melko kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Pidä kastike lämpimänä.

  4. Täytä noin kolmasosa kattilasta öljyllä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi. (Jos et omista lämpömittaria, voit testata kuumuutta tiputtamalla leipäpalan öljyyn. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala paistuu öljyn pinnalla kauniisti kuplien). Uppopaista munia noin 4 minuuttia, nosta paperin päälle valumaan.

  5. Puolita kuumat munat tarjolle ja valuta päälle kastiketta. Tarjoa rapean salottisipulin, thaibasilikan ja chilin kanssa.

Kommentit (5)

Meikö

Miksi tätä kalakastiketta tungetaan joka reseptiin? Kalalle allerginen kysyy?

Vierailija

Voi käyttää soija kastiketta kala kastikkeen asemesta.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Morlen

Kala-allergisille löytyy kalakastikkeen korvaamisehdotuksia netistä. Myynnissä on vegaanista "kalakastiketta", jotkut ehdottavat mietoa soijaa, toiset Braggs liquid aminoa ja ohjeita löytyy omiin sekoituksiin. Thaimaalainen kalakastike tuo ruokaan suolaista umamin makua ja vaikka se ei olekaan täydellisesti korvattavissa on monia vaihtoehtoja jotka antavat ruoalle tällaista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Lempeistä lempein uunikaurapuuro saa kauniin hillasilmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Hitaasti haudutettu kaurapuuro

Ainekset

4
dl
isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
5–6
dl
täysmaitoa
25
g
voita
LISÄKSI
5
dl
lakkoja (pakaste tai tuore)
2
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa hiutaleet uunivuokaan. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja suola. Peitä vuoka foliolla ja laita se 100-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

  2. Lisää puuroon maito ja voi. Laita puurovuoka syvälle uunipellille ja täytä pelti vedellä. Hauduta puuroa uunissa vesihauteessa toinen tunti.

  3. Nosta uunin lämpötila 120 asteeseen. Voit lisätä puuroon tarvittaessa tilkan maitoa. Kypsennä vielä 30 minuuttia.

  4. Sulata pakastetut lakat. Sekoita marjoja ja sokeria kulhossa niin, että marjat mehustuvat. Tarjoa puuron kera. Lisää halutessasi voisilmä.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Taivaallista mannaa! Speltistä keität terveellisen ja ravinteikkaan pehmopuuron.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-vaniljamanna

Ainekset

5
dl
maitoa
1
dl
puolukoita
1
vaniljatanko
1
dl
spelttimannaa (Sunspelt)
1
vaniljatanko
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
dl
kirsikoita (pakaste tai tuore)
2
dl
puolukoita
2
rkl
hunajaa
1
rs (250 g)
maitorahkaa
4
dl
mysliä

Työvaiheet

  1. Laita maito ja 1 dl puolukoita kattilaan. Surauta sauvasekoittimella niin, että puolukat soseutuvat. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa puolikkaista siemenet veitsenkärjellä puolukkamaitoon.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja vispaa joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla. Anna puuron hautua kannen alla 5 minuuttia.

  3. Sulata kirsikat ja puolukat tarvittaessa. Halkaise kirsikat ja poista kivet. Laita marjat kulhoon ja mausta hunajalla.

  4. Tarjoa puuro marjojen, rahkan ja myslin kanssa.

VINKKI! Puuron nesteenä voi käyttää myös kasvipohjaista maitoa tai veden ja maidon seosta.