Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 167 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Mitä saadaan, kun yhdistetään graavisiika ja ceviche? Herkullisen raikas kala joulupöytään. Raaka kala kypsyy pikaisesti greippi- tai limettikylvyssä ja saa makuparit mintusta ja pistaasista.

Joulupöydän yllättävin kalaherkku syntyy nopeasti ja yhdistää monta erilaista suutuntumaa.

Siika suolataan kevyesti ja raakakypsytetään sitruksilla cevichen tapaan. Pehmeän vaalean kalan seuraan sopivat loistavasti rapeat pistaasit ja sitruskylvyssä marinoituneet avokadot ja sipulit.

Tarkoitukseen kannattaa valita kasvatettua siikaa, jota ei tarvitse pakastaa ennen käyttöä. Käsittelyn helpottamiseksi voit kuitenkin jäädyttää fileitä vartin verran ennen leikkaamista.

Viinisuositus: Herkän siian, avokadon ja pistaasien kanssa toimii hapokas albariño, kuten Pulpo Albariño 2019. Viini on kuiva ja kukkainen. Sen jännittävä aromikkuus ja mineraalisuus toimivat hienosti sitrusmehun ja avokadon yhdistelmän kanssa, jolloin kokonaisuudesta tulee raikas ja pirteä. Toisenlaisen ja pehmeämmän kokonaisuuden luo Pinot Grigio St. Magdalena 2019. Viinin pehmeän hedelmäinen ja jopa kukkainen olemus pysyy kasassa hapokkuuden ja mausteisuuden avulla. Tuloksena on lempeä ja herkkä kokonaisuus, jossa korostuu pääraaka-aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 pientä annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruksinen siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
greippi- tai limettimehua
1
salottisipuli
½
tl + ½ tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
1
avokado
4
mintunoksaa
2
rkl
pistaaseja
4
rkl
versoja
2
rkl
oliivi- tai avokadoöljyä
(greippiä tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä –20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista mehu greipistä tai limetistä, mittaa 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu ruuan viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehuun kulhoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria ja anna sipulin maustua 5 minuuttia.

  3. Halkaise avokado, poista kuori ja kivi. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja lisää sipulien joukkoon.

  4. Leikkaa kalasta ohuita, nahattomia viipaleita. Laita ne lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele 2 rkl sitruksen mehua ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Anna maustua 5 minuuttia.

  5. Irrottele mintunlehdet ja rouhi pistaasit. Lisää sipuli-avokadoseos, mintunlehdet, versot ja pistaasit kalalle. Viimeistele öljyllä ja koristele halutessasi limetillä ja greipillä.

Ohjetta täydennetty 14.12. lisäämällä kohtaan 1 tieto, että kasvatetun siian lisäksi myös merestä pyydetyn siian voi käyttää pakastamatta.

Kommentit (4)

SH
Seuraa 
Liittynyt2.8.2018

Missä tässä on graavikala? Aika selvä ceviche toi on. Siikaceviche.

LTP
Seuraa 
Liittynyt22.3.2020

Jep. Ei löytynyt graavia. Ja nesteitäkin suht vähän.

Ammattina kalastaja

Järvestä pyydetty villisiika pitää pakastaa. Merestä pyydettyä ei!

Sirkkis

Korjatkaa ohje kalan pakastamista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.