
Syksyn muhkeimmat sämpylät kypsyvät pellillä vieri vieressä. Taikina saa mehevyytensä porkkanaraasteesta.
Sämpylät ovat kenties toivotuimpia arkileivonnaisia. Ne maistuvat aamupalana, välipalana ja keiton kanssa. Taikinaa voi varioida monin tavoin, vaihtelemalla taikinanestettä, jauhoja tai höysteitä.
Oheisessa ohjeessa sämpylätaikinaan raastetaan pari porkkanaa. Hienoksi raastettu porkkana luovuttaa kosteutensa sämpylöihin kypsennyksen aikana. Lisäksi porkkanaraaste saa sämpylät pysymään tuoreen oloisina pidempään.
Pieni hapokkuus on sämpylöiden maulle eduksi. Tällä kertaa taikinanesteenä käytetään piimän ja omenamehun yhdistelmää.
Nämä sämpylät paistetaan sisarussämpylöinä, eli sämpylät saavat ja niiden kuuluu kasvaa yhteen. Paistotavan ansiosta koko iso taikina kypsyy yhdellä pellillä. Lisäksi kiinni kasvaneet sämpylät säilyttävät mehevyytensä yksittäin paistettuja kauemmin.
Vinkki! Pääset pyörittelyn vaivasta, kun leivot kohonneesta taikinasta tankoja ja leikkaat tangot saksilla paloiksi niin, että tanko jää kiinni pohjalta. Kohota sämpylät tämän jälkeen peitettyinä.
Syksyiset sisarussämpylät
Ainekset
Työvaiheet
-
Sekoita omenamehu ja piimä keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri.
-
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lisää taikinaan öljyn kanssa.
-
Alusta hiutaleet ja jauhot taikinaan erissä vaivaten. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
-
Pyöritä taikinasta sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille tai voideltuun uunivuokaan. Nosta sämpylät lähekkäin pellille, mutta jätä kuitenkin niiden väliin pieni kohoamisvara. Anna kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni sillä aikaa 200 asteeseen.
-
Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Oikaisu 26.11.2021 klo 15.08: Jauhojen määrä korjattu.
Porkkanan määrä on 2,mutta kun niitä on niin monen kokoisia.Saisiko porkkanaraasten määrän esim. desilitroina?
Sanotaanhan siinä sentään, että porkkanoitten pitää olla "keskikokoisia", mutta silti viisainta jättää porkkana pois.
voiko käyttää kuivahiivaa ja kuinka paljon grammoina ko.annosta kohden
Google neuvoo:
50 g eli pala tuorehiivaa = 2 pussia (à 11 g) kuivahiivaa.
25 g eli puolikas pala tuorehiivaa = 1 pussi kuivahiivaa.
Jauhojen määrä on erikoinen, itse ehdin laittaa 9dl ja taikinasta tuli jo todella kuivakkaa, enkä ollut edes kaurahiutaleita lisännyt joukkoon...
Ei kannata jättää porkkanaa pois. Jos epäilee omia porkkanoitaan isoiksi niin laittaa yhden, jos ne ovat tosi pieniä niin kolme. Ei ole rakettitiedettä sentään ihan tämä leivonta ja varmasti porkkanaraaste sopii hyvin nimenomaan tähän reseptiin maun ja rakenteen puolesta. Tuo lisäksi kasviksia kuin huomaamatta lautaselle.