Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Syksyn muhkeimmat sämpylät kypsyvät pellillä vieri vieressä. Taikina saa mehevyytensä porkkanaraasteesta.  

Sämpylät ovat kenties toivotuimpia arkileivonnaisia. Ne maistuvat aamupalana, välipalana ja keiton kanssa. Taikinaa voi varioida monin tavoin, vaihtelemalla taikinanestettä, jauhoja tai höysteitä.

Oheisessa ohjeessa sämpylätaikinaan raastetaan pari porkkanaa. Hienoksi raastettu porkkana luovuttaa kosteutensa sämpylöihin kypsennyksen aikana. Lisäksi porkkanaraaste saa sämpylät pysymään tuoreen oloisina pidempään.

Pieni hapokkuus on sämpylöiden maulle eduksi. Tällä kertaa taikinanesteenä käytetään piimän ja omenamehun yhdistelmää.

Nämä sämpylät paistetaan sisarussämpylöinä, eli sämpylät saavat ja niiden kuuluu kasvaa yhteen. Paistotavan ansiosta koko iso taikina kypsyy yhdellä pellillä. Lisäksi kiinni kasvaneet sämpylät säilyttävät mehevyytensä yksittäin paistettuja kauemmin.

Vinkki! Pääset pyörittelyn vaivasta, kun leivot kohonneesta taikinasta tankoja ja leikkaat tangot saksilla paloiksi niin, että tanko jää kiinni pohjalta. Kohota sämpylät tämän jälkeen peitettyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
50 min + kohotukset
Vaikeustaso
Helppo

Syksyiset sisarussämpylät

Ainekset

3
dl
omenatäysmehua
2
dl
piimää
50
g
tuorehiivaa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
2
keskikokoista
porkkanaa
¾
dl
öljyä
2
dl
kaurahiutaleita
noin 1
l
sämpyläjauhoja
Voiteluun
kananmunaa
Päälle
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita omenamehu ja piimä keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri.

  2. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lisää taikinaan öljyn kanssa.

  3. Alusta hiutaleet ja jauhot taikinaan erissä vaivaten. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

  4. Pyöritä taikinasta sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille tai voideltuun uunivuokaan. Nosta sämpylät lähekkäin pellille, mutta jätä kuitenkin niiden väliin pieni kohoamisvara. Anna kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni sillä aikaa 200 asteeseen.

  5. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.

Oikaisu 26.11.2021 klo 15.08: Jauhojen määrä korjattu.

Kommentit (6)

Vierailija

Porkkanan määrä on 2,mutta kun niitä on niin monen kokoisia.Saisiko porkkanaraasten määrän esim. desilitroina?

Vierailija

Sanotaanhan siinä sentään, että porkkanoitten pitää olla "keskikokoisia", mutta silti viisainta jättää porkkana pois.

samovaari

voiko käyttää kuivahiivaa  ja kuinka paljon grammoina ko.annosta kohden

Sämpy

Google neuvoo:
50 g eli pala tuorehiivaa = 2 pussia (à 11 g) kuivahiivaa.
25 g eli puolikas pala tuorehiivaa = 1 pussi kuivahiivaa.

Vierailija

Jauhojen määrä on erikoinen, itse ehdin laittaa 9dl ja taikinasta tuli jo todella kuivakkaa, enkä ollut edes kaurahiutaleita lisännyt joukkoon...

Vierailija

Ei kannata jättää porkkanaa pois. Jos epäilee omia porkkanoitaan isoiksi niin laittaa yhden, jos ne ovat tosi pieniä niin kolme. Ei ole rakettitiedettä sentään ihan tämä leivonta ja varmasti porkkanaraaste sopii hyvin nimenomaan tähän reseptiin maun ja rakenteen puolesta. Tuo lisäksi kasviksia kuin huomaamatta lautaselle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarte tatin on näyttävä, mutta helppo leivonnainen. Se onnistuu loputtoman monista eri hedelmistä ja kasviksista, ja tällä kertaa parrasvaloissa on peruna.

Tärkkelyksestä johtuen pannua pitää valmistuksen aikana muutamia kertoja heilutella, jotta perunat eivät jää kiinni pohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunapiirakka tarte Tatinin tapaan

Ainekset

400
g
voitaikinalevyjä
500
g
kiinteitä tai yleisperunoita (esim. Colomba)
50
g
voita
4
cm:n pala
piparjuurta
3
oksaa rosmariinia
tl
suolaa
PANNULLE
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt pakkausohjeen mukaan. Laita ne jauhotetulle leikkuulaudalle niin, että ne hieman menevät toistensa yli. Nipistä liitoskohdat kostutetuin sormin napakasti kiinni ja kauli yhtenäiseksi taikinalevyksi. Siirrä se jääkaappiin odottamaan.

  2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä. Taputtele kuiviksi.

  3. Sulata voi. Kuori ja raasta piparjuuri joukkoon. Hienonna rosmariini.

  4. Sulata voi valurautapannulla (Ø 24–26 cm). Lado pannulle tiivis kerros perunaviipaleita. Valuta päälle piparjuurivoita, ja ripottele päälle rosmariinia ja suolaa. Toista, kunnes perunat on käytetty.

  5. Peitä pannu kannella tai foliolla. Kypsennä keskilämmöllä 5 minuuttia välillä pannua heilutellen, jotta perunat eivät tartu kiinni.

  6. Ota taikina jääkaapista ja leikkaa se vähän pannun halkaisijaa isommaksi levyksi. Laita taikina perunoiden päälle ja käännä liepeet kohti pannun pohjaa. Pistele haarukalla.

  7. Paista 225-asteisen uunin keskitasoa alemmalla tasolla 30–35 minuuttia. Heiluttele pannua muutaman kerran paistamisen aikana. Suojaa kädet pannukintailla.

  8. Peitä pannu isolla lautasella, käännä ja kumoa piirakka lautaselle. Jäähdytä hetki.

Kommentit (1)

Mi

Hyvää tuli. En viitsinyt lähteä ostamaan piparjuurta joten käytin valkosipulia. Ensi kerralla ohjeen mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Itävaltalaisesta kaiserschmarrnista inspiroitunut herkku­aamiainen pyöräyte­tään kotoisista - kahdesti paistetuista - letuista ja tarjotaan kirsikka­hillon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turpoaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keisarin lettukulhot

Ainekset

2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
4
dl
maitoa
2
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
(muutama tippa rommiaromia)
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
LISÄKSI
½
pkt (à 250 g)
kirsikoita (pakaste)
2
dl
kirsikkahilloa
½
dl
tomusokeria
2
dl
jogurttia tai ranskankermaa
PAISTAMISEEN
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Erottele yhden munan keltuainen ja valkuainen. Riko toinen muna kulhoon ja laita keltuainen joukkoon.

  2. Lisää desi jauhoja ja vatkaa sileäksi. Lisää puolet maidosta sekoittaen. Vatkaa sitten loput jauhot ja maito taikinaan. Mausta sokerilla, suolalla ja halutessasi rommiaromil­la. Anna turvota 30 minuuttia.

  3. Sulata kirsikat tässä vaiheessa ja sekoita ne kirsikkahillon joukkoon.

  4. Raasta sitruunan keltainen kuori taikinaan. Vatkaa erillinen valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan.

  5. Paista letut voissa (25 g) pannussa. Leikkaa tai revi ne suupaloiksi. Kuumenna loppu voi pannussa, lisää lettupalat ja siivilöi tomusokeria. Paista, kunnes letut ovat hieman karamellisoituneet.

  6. Kerrostele letut kulhoihin kirsikkahillon kanssa. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa lisäksi jogurttia tai ranskankermaa.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Tuuli Kanerva KUVA Tuuli Kanerva

Mitä isompi sen parempi? Ei ehkä niinkään, sillä laskiaispullissa ongelma on usein pullan pohjan ja hatun välistä pursuilevat ja tippuvat täytteet. Nämä dipattavat minipullat ratkaisevat ongelman!

Parasta näissä suupaloissa on se, että pullaöveri ei iske jo ennen kuin jättipullan näkee lautasella, vaan näitä minipullia pystyy syömään juuri sopivan monta. Ja vaihdella täytettä, jos on kuin allekirjoittanut ja meinaa kyllästyä perinteisen ison pullan kanssa jo puolessa vaiheessa herkuttelua...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
70 minipullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Minikokoiset laskiaispullamunkit

Ainekset

2,5
dl
vettä
1
pss
kuivahiivaa
1/2
tl
suolaa
1/2
dl
sokeria
n. 7
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
75
g
voita tai leivontamargariinia
Sokeripinta
100
g
voita tai leivontamargariinia
1 1/2
dl
sokeria
1
tl
jauhettua kardemummaa
Kermavaahtodipit
4
dl
kuohukermaa
1/2
dl
vadelma-, kirsikka- tai mansikkahilloa
3/4
dl
notkeaa mantelimassaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi 42 asteiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Sekoita erillisessä kulhossa kuivahiiva, sokeri, suola ja desi jauhoja. Sekoita veden joukkoon tasaiseksi velliksi.
  2. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot muutama desi kerrallan. Lisää pehmeä rasva.
  3. Vaivaa taikinaa joko käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista. 
  4. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, 45-60 min.
  5. Jaa taikina kahtia ja käsittele puolikkaat kerrallaan. Vaivaa taikinanpuolikas pötköksi ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele osat noin kahden sentin paksuisiksi tangoiksi ja leikkaa tangot 2-3 sentin palasiksi. 
  6. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyörittele palaset minipulliksi ja laita pellille kohoamaan. Toista toisella taikinanpuolikkaalla tai leivo siitä tavallisen kokoisia pullia, jotka paistat eri pellillä.
  7. Minipullia ei tarvitse voidella. Paista niitä uunissa 4-6 minuuttia, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Sulata sillä välin rasva ja yhdistä sokeri ja kardemumma sokeripintaa varten.
  8. Kasta paistetut minipullat sulaan rasvaan ja pyörittele sen jälkeen kardemummasokerissa. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, jaa kahteen kulhoon ja kääntele toisessa kulhossa joukkoon hillo ja toisessa mantelimassa. 

 

 

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Granaattiomena ei pelkästään korista herkkumuffineita vaan tuo myös makua taikinaan ja kuorrutteeseen mehun muodossa. Granaattiomenamehua on saatavilla ympäri vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min + muffineiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-granaattiomenamuffinit

Ainekset

150
g
pehmeää voita
dl
sokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
¾
dl
granaattiomenatäysmehua
¾
dl
maitoa
KUORRUTE
175
g
tummaa suklaata karkeana rouheena
1
dl
kuohukermaa
¾
dl
granaattiomenamehua
2
rkl
voita
PÄÄLLE
granaattiomenan siemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Kääntele vuorotellen taikinaan mehun ja maidon kanssa. Sekoita, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, älä ylivaivaa!

  2. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 17 minuuttia. Siirrä ritilälle jäähtymään.

  3. Tee kuorrute. Laita suklaa lämmönkestävään kulhoon. Mittaa kerma ja mehu kattilaan ja keitä höyryävän kuumaksi. Kaada suklaan päälle ja anna olla koskematta 5 minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi ja lisää voi joukkoon.

  4. Levitä kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle ja koristele granaattiomenan siemenillä.

Kommentit (0)