Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 255 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Panu Pälviä TEKSTI Katja Nordlund

Espanjalainen valkosipulikeitto sopii täydellisesti hämärtyvään viikonloppuiltaan. Paahdetut hapanjuurileipäpalat ovat mukavan rapeita ja kananmunan keltuaiset sakeuttavat keittolientä.

Jos hyvää vaaleaa leipää on tullut ostettua tai leivottua itse liikaa, voi leivän pakastamisen sijaan käyttää tähän huumaavan herkulliseen espanjalaiseen leipä-valkosipulikeittoon.

Tässä reseptissä leipä saa olla jo hieman kuivahtanutta, sillä se murretaan palasiksi, jotka kieritellään öljyssä ja paahdetaan uunissa rouskuvan rapeiksi. Leipäpalojen paahtaminen hidastaa niiden vettymistä valmiissa keitossa. Keiton liemenä kannattaa käyttää hyvää kanalientä, joka maustetaan yksinkertaisesti vain salotti- ja valkosipulilla, savupaprikalla sekä valkoviinillä.

Juuri ennen tarjoilua liemeen lisätään paahdetut leipäkuutiot sekä kananmunan keltuaisia, jotka sekoitettaessa sakeuttavat ja hieman suurustavat lientä. Hienonnettu lehtipersilja antaa keitolle viimeisen silauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulikeitto eli sopa de ajo

Ainekset

250
g
(kuivahtanutta) hapanjuurileipää
1+1
rkl
oliiviöljyä
6
salottisipulia
6
valkosipulinkynttä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
ruukku lehtipersiljaa
2
dl
valkoviiniä
7
dl
kanalientä
1–2
tl
suolaa
4
kananmunankeltuaista

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa leipä noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Laita ruokalusikallinen oliiviöljyä isoon kulhoon, lisää leipäkuutiot ja pyörittele, kunnes öljy tarttuu leipäpaloihin. Levitä leipäkuutiot leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipäpalat ovat kullanruskeita. Ota leipäkrutongit uunista ja anna jäähtyä.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja valkosipulinkynnet ohuesti. Hienonna lehtipersiljan lehdet. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isossa paistokasarissa, lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä noin 5 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja jatka kuullottamista pari minuuttia.

  3. Lisää valkoviini kasariin ja anna sen kiehahtaa. Lisää kanaliemi ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta keitto suolalla.

  4. Lisää keltuaiset ja leipäkrutongit keittoon ja sekoita. Keltuaiset sakeuttavat keittoa.

  5. Ripottele persilja keiton pinnalle. Tarjoa ruoka suoraan paistokasarista.

Kommentit (4)

mimanu

tää menee kyllä ihan pullavanukkaaksi :D hyvää kyllä sinänsä mutta imis nestettä aina vaan.

Vierailija

Erittäin herkullista keittoa. Yleensä käytän kuivahtaneet leivät ranskalaiseen sipulikeittoon tai muuten vaan teen krutonkeja. Tässä on vähän vaihtelua leivän käyttöön.

Okeido71

Välittömästi kokeiluun. Pidän yksinkertaisista ruoista, joissa perusmaut ja raaka-aineiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.

Vierailija

Mimanulle: Muuttuu pullavanukkaaksi vain, jos tekee kuten tuossa kuvassa, että kaikki krutongit kerrokseksi keiton pinnalle. Ei tosiaankaan näin. Minä kun haluan krutonkeja keittoon, noukin niitä kulhosta keittoon ja samalla kahmaisen lusikallisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Eteläitalialaisesta sardiinipastasta poimitut maut toimivat myös kotoisan savusilakan kanssa. Silakan sijaan voi pastaan laittaa mitä tahansa muuta savukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
400
g
savusilakoita
½
dl
oliiviöljyä
1
prk (35 g)
kapriksia
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista tarvittava määrä mehua.

  2. Poista silakoista halutessasi nahka ja ruodot. Paloittele silakat.

  3. Kaada öljy pannulle, lisää valkosipuli ja lämmitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  5. Lisää pannulle kaprikset liemineen sekä mustapippuri. Kuumenna ja lisää silakat. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  6. Kauhaise pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kastike, lisää keitinvettä tarvittaessa. Hienonna päälle persiljaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Talven lämmittävin ja helpoin ruoka syntyy kanaliemessä keitetyistä pelmeneistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit kanaliemessä

Ainekset

1
l
valmista kanalientä
½
tl
suolaa
1
ps (400 g)
pelmeneitä (pakaste)
RAPEA SIPULI
4
banaanisalottisipulia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
½
tl
suolaa
LISÄKSI
smetanaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kanaliemi (ks. ohje).

  2. Valmista rapea sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Kuumenna öljy teräs­kattilassa 170­asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun sipulit ruskistuvat öljyssä tasaisesti poreillen. Paista sipulit rapeiksi kahdessa erässä, noin 5 minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Ripottele pinnalle suolaa.

  3. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pelmenit. Keitä 5–7 minuuttia, kunnes pelmenit ovat sulaneet.

  4. Tarjoa rapean sipulin ja smetanan kanssa.

Mausteinen kanaliemi

Ainekset

750
g
broilerinsiipiä
1
kokonaisen kypsän broilerin luut
1
sipuli
1
porkkana
1
lehtisellerin varsi
1
kokonainen valkosipuli
6
maustepippuria
2
laakerinlehteä
2
timjamin oksaa
2
lehtipersiljan oksaa
2
tähtianista
2
tl
sinapinsiemeniä
3
l
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele broilerinsiivet kylmällä vedellä ja laita isoon kattilaan. Paloittele broileri muutamaan palaan.

  2. Leikkaa sipuli kuorineen lohkoiksi. Paloittele porkkana muutamaan pa­laan. Leikkaa lehtiselleri pituussuun­nassa puoliksi. Halkaise valkosipuli vaakasuunnassa.

  3. Laita kaikki ainekset etikkaa lukuun­ottamatta isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että kaikki ainekset ovat veden peitossa.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee.

  5. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla tai siivilällä. Lisää etikka. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen 3 tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja liemen makua. Lisää vettä tarvittaessa.

  6. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kerää pois pinnalle noussut rasva.

Vinkki Nypi kypsistä siivistä lihat ja lisää ne salaatteihin tai pastakastikkeen joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pasteijaa
Valmistusaika
45 min + taikinalevyjen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipasteijat sieniliemessä

Ainekset

500
g
lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
200
g
suppilovahveroita (pakaste)
dl
keitettyä ohraa (noin 1⁄2 dl keittämättömiä ohrasuurimoita)
1
banaanisalottisipuli
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
1
dl
kasvikermaa
½
tl
mustapippuria
VOITELUUN
½
dl
kasvikermaa
TARJOILUUN
1
l
sienilientä
1
tl
suolaa
1–2
rkl
kuivaa sherryä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin sieniliemi (ks. ohje).

  2. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata sienet ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Keitä ohrasuurimot kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä pannulla öljyssä matalalla lämmöllä noin 7 minuuttia. Kun sipuli on pehmeää, lisää sienet, suola ja timjami. Paista sekoittaen muutama minuutti.

  4. Laita keitetty ohra kulhoon ja lisää sieniseos. Sekoita joukkoon kasvikerma ja pippuri.

  5. Leikkaa taikinalevyistä pyöreällä muotilla kiekkoja. (Voit tehdä pasteijois­ta myös kolmioita, leikkaa taikinalevyt tällöin puoliksi.) Kostuta taikinakiekon reunat vedellä ja laita keskelle noin 1 rkl täytettä. Taita taikina puolikuun muotoiseksi pasteijaksi. Painele pas­teijan reunat kiinni haarukalla.

  6. Laita pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele ne kasvikermalla. Paista 225­asteisen uunin keskitasolla 14–15 minuuttia.

  7. Kuumenna liemi. Lisää suola ja tilkka sherryä. Laita lautasille pasteija ja kaada lientä ympärille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3192 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimaustettu uunilohi

Ainekset

1
(n. 700 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SITRUSKASTIKE
½
verigreippi (noin 1⁄2 dl mehua)
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kalakastiketta
LISÄKSI
2
dl
täysjyväcouscousia
¼
tl
suolaa
dl
vettä
1
appelsiini
½
verigreippi
50
g
lehtikaalia tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Laita filee öljyttyyn vuokaan nahkapuoli alaspäin ja hiero pintaan suola ja pippuri. Kypsennä 175-asteessa noin 15 minuuttia.

  2. Purista greippimehu. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä kastikkeen aineet ja jätä kastike odottamaan.

  3. Laita couscous ja suola lasi- tai metallikulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle. Anna couscousin vetäytyä peitettynä 10 minuuttia. Pöyhi se haarukalla.

  4. Kuori sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi ne. Hienonna lehtikaali. Lisää sitrukset, leikkuulaudalle kertynyt mehu ja lehtikaali couscousin joukkoon.

  5. Ota kala uunista ja murra se heti haarukalla lohkoiksi. Kaada päälle sitruskastike. Tarjoa couscousin kanssa.

Kommentit (0)