Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 257 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Panu Pälviä TEKSTI Katja Nordlund

Espanjalainen valkosipulikeitto sopii täydellisesti hämärtyvään viikonloppuiltaan. Paahdetut hapanjuurileipäpalat ovat mukavan rapeita ja kananmunan keltuaiset sakeuttavat keittolientä.

Jos hyvää vaaleaa leipää on tullut ostettua tai leivottua itse liikaa, voi leivän pakastamisen sijaan käyttää tähän huumaavan herkulliseen espanjalaiseen leipä-valkosipulikeittoon.

Tässä reseptissä leipä saa olla jo hieman kuivahtanutta, sillä se murretaan palasiksi, jotka kieritellään öljyssä ja paahdetaan uunissa rouskuvan rapeiksi. Leipäpalojen paahtaminen hidastaa niiden vettymistä valmiissa keitossa. Keiton liemenä kannattaa käyttää hyvää kanalientä, joka maustetaan yksinkertaisesti vain salotti- ja valkosipulilla, savupaprikalla sekä valkoviinillä.

Juuri ennen tarjoilua liemeen lisätään paahdetut leipäkuutiot sekä kananmunan keltuaisia, jotka sekoitettaessa sakeuttavat ja hieman suurustavat lientä. Hienonnettu lehtipersilja antaa keitolle viimeisen silauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulikeitto eli sopa de ajo

Ainekset

250
g
(kuivahtanutta) hapanjuurileipää
1+1
rkl
oliiviöljyä
6
salottisipulia
6
valkosipulinkynttä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
ruukku lehtipersiljaa
2
dl
valkoviiniä
7
dl
kanalientä
1–2
tl
suolaa
4
kananmunankeltuaista

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa leipä noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Laita ruokalusikallinen oliiviöljyä isoon kulhoon, lisää leipäkuutiot ja pyörittele, kunnes öljy tarttuu leipäpaloihin. Levitä leipäkuutiot leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipäpalat ovat kullanruskeita. Ota leipäkrutongit uunista ja anna jäähtyä.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja valkosipulinkynnet ohuesti. Hienonna lehtipersiljan lehdet. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isossa paistokasarissa, lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä noin 5 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja jatka kuullottamista pari minuuttia.

  3. Lisää valkoviini kasariin ja anna sen kiehahtaa. Lisää kanaliemi ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta keitto suolalla.

  4. Lisää keltuaiset ja leipäkrutongit keittoon ja sekoita. Keltuaiset sakeuttavat keittoa.

  5. Ripottele persilja keiton pinnalle. Tarjoa ruoka suoraan paistokasarista.

Kommentit (4)

mimanu

tää menee kyllä ihan pullavanukkaaksi :D hyvää kyllä sinänsä mutta imis nestettä aina vaan.

Vierailija

Erittäin herkullista keittoa. Yleensä käytän kuivahtaneet leivät ranskalaiseen sipulikeittoon tai muuten vaan teen krutonkeja. Tässä on vähän vaihtelua leivän käyttöön.

Okeido71

Välittömästi kokeiluun. Pidän yksinkertaisista ruoista, joissa perusmaut ja raaka-aineiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.

Vierailija

Mimanulle: Muuttuu pullavanukkaaksi vain, jos tekee kuten tuossa kuvassa, että kaikki krutongit kerrokseksi keiton pinnalle. Ei tosiaankaan näin. Minä kun haluan krutonkeja keittoon, noukin niitä kulhosta keittoon ja samalla kahmaisen lusikallisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.