Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 125 keittokirjaan.
OHJE Roosa Ahlqvist KUVA Anna Huovinen

Lapsuuden klassikko kietoutuu nyt voitaikinan sijaan pehmeään sämpylätaikinaan. 

Nakkiherkut ovat monien juhlien vetonaula ja ne maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin. Pellillinen herkkuja valmistuu helposti, mutta anna aikaa taikinan huolelliseen vaivaamiseen. Silloin saat taatusti pehmeät nakkiherkut! Kasvisversion saat helposti korvaamalla lihanakin kasvisnakilla.

Tarjoile nakkisämpylät perinteisesti ketsupin ja sinapin kanssa tai leikkaa herkkuun pitkittäin viillon ja täyttää sen esimerkiksi kurkkupikkelsillä tai paahdetulla sipulilla hodarin tyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Nakkiherkut

Ainekset

dl
maitoa
½
pkt
hiivaa
½
tl
suolaa
50
g
sulaa voita
6–7
dl
vehnäjauhoja
15
kpl
kuorettomia nakkeja
Pinnalle
kananmunaa
unikonsiemeniä

Työvaiheet

 

  1. Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon puolikas hiiva.
  2. Lisää maitoon sulatettu voi ja suola. Sekoita.
  3. Ala lisätä jauhoja desi kerrallaan sekoittaen taikinaa kokoajan tasaiseksi.
  4. Lisää jauhoja tarvittaessa ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  5. Kun taikina on kohonnut, pyörittele taikina pitkoksi niin, että saat jaettua sen 15 osaan. Leikkaa palat ja pyörittele ne pitkiksi noin sormen paksuisiksi ’’nauhoiksi’’. Pyörittele taikina kauttaaltaan nakin ympärille kuvan mukaisesti. Aseta valmiit herkut uunipellille leivinpaperin päälle.
  6. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  7. Anna valmiiden herkkujen kohota vielä noin 10 minuuttia liinan alla. Voitele herkut kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi unikonsiemeniä. Anna kypsyä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes herkkujen pinta on kullanruskea.

Reseptiä editoitu 28.4.2022 klo 10:45: Siirretty kohta uunin lämmittämisestä myöhemmäksi.

Kommentit (8)

Vierailija

Miksi uuni jo heti päälle ,sähköntuhlausta .
Riittää hyvin 5-10 min ennen nakkiherkkujen uuniin laittoa

Vierailija

On melkoista järjen köyhyyttä ja energian tuhlausta laittaa ensimmäiseksi uuni lämpiämään ja sitten ohjeen mukaisesti askarrella tunti ja kymmenen minuuttia ennen kuin saa ”valmiit herkut” kypsymään.

Vierailija

Venäläinen herkku jota myydään melkein joka kioskilla kaduilla. Yhtä suosittu kuin meillä käristemakkara.

Ihmetellen

Uuni asia muakin mietityttää. Melkein aina lukee resepteissä, ekana laita uuni lämpeämään.  Vähän tarkkuutta!

Vierailija

Voiko valmiita leivonnaisia pakastaa?

lok

Olen ollut ammoin 1970-luvulla mukana tekemässä Ylen legendaarista Patakakkosta, mikä oli tässä maassa melkoinen kotikokkikoulu. Jo silloin otin studiossa kantaa uunin tarpeettoman ennenaikaiseen päälle naksauttamiseen, mutta siihenhän oli muka toki omat syynsä...

Vuonna 2010 palasin asiaan ja vaihdoin Iltalehden kotiruokakisaa silloin tuomaroineen kokkiguru Jaakko Kolmosen kanssa viestejä, koska toivoin edes hänen puuttuvan senkin kisan resepteissä edelleenkin jatkuvaan typeryyteen. Ei kuulemma voinut.

No, selityksistä viis, mutta edelleenkin melkoinen osa ruokaohjeista alkaa: 1. Laita uuni kuumenemaan ???-asteeseen. Ja sitten mm. kuoritaan, silputaan, kuumennetaan, ruskistetaan, lisätään, raastetaan, haudutetaan, voidellaan, keitellään, siirretään, jäähdytetään, sekoitetaan, kaadetaan ja ripotellaan. Joskus toki myös koko satsi laitetaan vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin, kunnes sitten se kootaan, nostellaan, suikaloidaan ja levitellään. Suomen kielessähän löytyy vallan passeleita ruoanlaittoverbejä varmaan miltei ääretön määrä…

Mutta se kaikki varsinainen toiminta ei kuitenkaan käy aivan kaikilta kokkaajilta edes likimain ohjeenkaan aikataulussa.

Miksi siis pitää alkajaisiksi käskyttää se uuniparka yksikseen huutamaan täysillä tyhjyyttään?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei!

Kiitos kommenteista ja pohdinnasta uunin lämmitykseen liittyen. Kohta on nyt siirretty reseptissä myöhemmäksi, jotta uuni ei ole turhaan päällä taikinan kohoamisen ajan. 

Hauskaa vappua! 

Tuuli / Soppa365

Vierailija

Miten on sen pakastamisen laita? Leivonnaisia tulee kerralla sen verran paljon, että eivät tule kaikki syötyä tuoreena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.