Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 125 keittokirjaan.
OHJE Roosa Ahlqvist KUVA Anna Huovinen

Lapsuuden klassikko kietoutuu nyt voitaikinan sijaan pehmeään sämpylätaikinaan. 

Nakkiherkut ovat monien juhlien vetonaula ja ne maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin. Pellillinen herkkuja valmistuu helposti, mutta anna aikaa taikinan huolelliseen vaivaamiseen. Silloin saat taatusti pehmeät nakkiherkut! Kasvisversion saat helposti korvaamalla lihanakin kasvisnakilla.

Tarjoile nakkisämpylät perinteisesti ketsupin ja sinapin kanssa tai leikkaa herkkuun pitkittäin viillon ja täyttää sen esimerkiksi kurkkupikkelsillä tai paahdetulla sipulilla hodarin tyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Nakkiherkut

Ainekset

dl
maitoa
½
pkt
hiivaa
½
tl
suolaa
50
g
sulaa voita
6–7
dl
vehnäjauhoja
15
kpl
kuorettomia nakkeja
Pinnalle
kananmunaa
unikonsiemeniä

Työvaiheet

 

  1. Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon puolikas hiiva.
  2. Lisää maitoon sulatettu voi ja suola. Sekoita.
  3. Ala lisätä jauhoja desi kerrallaan sekoittaen taikinaa kokoajan tasaiseksi.
  4. Lisää jauhoja tarvittaessa ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  5. Kun taikina on kohonnut, pyörittele taikina pitkoksi niin, että saat jaettua sen 15 osaan. Leikkaa palat ja pyörittele ne pitkiksi noin sormen paksuisiksi ’’nauhoiksi’’. Pyörittele taikina kauttaaltaan nakin ympärille kuvan mukaisesti. Aseta valmiit herkut uunipellille leivinpaperin päälle.
  6. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  7. Anna valmiiden herkkujen kohota vielä noin 10 minuuttia liinan alla. Voitele herkut kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi unikonsiemeniä. Anna kypsyä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes herkkujen pinta on kullanruskea.

Reseptiä editoitu 28.4.2022 klo 10:45: Siirretty kohta uunin lämmittämisestä myöhemmäksi.

Kommentit (8)

Vierailija

Miksi uuni jo heti päälle ,sähköntuhlausta .
Riittää hyvin 5-10 min ennen nakkiherkkujen uuniin laittoa

Vierailija

On melkoista järjen köyhyyttä ja energian tuhlausta laittaa ensimmäiseksi uuni lämpiämään ja sitten ohjeen mukaisesti askarrella tunti ja kymmenen minuuttia ennen kuin saa ”valmiit herkut” kypsymään.

Vierailija

Venäläinen herkku jota myydään melkein joka kioskilla kaduilla. Yhtä suosittu kuin meillä käristemakkara.

Ihmetellen

Uuni asia muakin mietityttää. Melkein aina lukee resepteissä, ekana laita uuni lämpeämään.  Vähän tarkkuutta!

Vierailija

Voiko valmiita leivonnaisia pakastaa?

lok

Olen ollut ammoin 1970-luvulla mukana tekemässä Ylen legendaarista Patakakkosta, mikä oli tässä maassa melkoinen kotikokkikoulu. Jo silloin otin studiossa kantaa uunin tarpeettoman ennenaikaiseen päälle naksauttamiseen, mutta siihenhän oli muka toki omat syynsä...

Vuonna 2010 palasin asiaan ja vaihdoin Iltalehden kotiruokakisaa silloin tuomaroineen kokkiguru Jaakko Kolmosen kanssa viestejä, koska toivoin edes hänen puuttuvan senkin kisan resepteissä edelleenkin jatkuvaan typeryyteen. Ei kuulemma voinut.

No, selityksistä viis, mutta edelleenkin melkoinen osa ruokaohjeista alkaa: 1. Laita uuni kuumenemaan ???-asteeseen. Ja sitten mm. kuoritaan, silputaan, kuumennetaan, ruskistetaan, lisätään, raastetaan, haudutetaan, voidellaan, keitellään, siirretään, jäähdytetään, sekoitetaan, kaadetaan ja ripotellaan. Joskus toki myös koko satsi laitetaan vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin, kunnes sitten se kootaan, nostellaan, suikaloidaan ja levitellään. Suomen kielessähän löytyy vallan passeleita ruoanlaittoverbejä varmaan miltei ääretön määrä…

Mutta se kaikki varsinainen toiminta ei kuitenkaan käy aivan kaikilta kokkaajilta edes likimain ohjeenkaan aikataulussa.

Miksi siis pitää alkajaisiksi käskyttää se uuniparka yksikseen huutamaan täysillä tyhjyyttään?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei!

Kiitos kommenteista ja pohdinnasta uunin lämmitykseen liittyen. Kohta on nyt siirretty reseptissä myöhemmäksi, jotta uuni ei ole turhaan päällä taikinan kohoamisen ajan. 

Hauskaa vappua! 

Tuuli / Soppa365

Vierailija

Miten on sen pakastamisen laita? Leivonnaisia tulee kerralla sen verran paljon, että eivät tule kaikki syötyä tuoreena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.