Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 497 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään haudutettu jauheliha-perunalaatikko on maukasta ja edullista arkiruokaa, joka maistuu koko perheelle. Tämä laatikko on tehty lihaliemeen, mutta halutessaan lihaliemen voi korvata munamaidolla. Ennenvanhaan tämä ruoka haudutettiin leivinuunissa jälkilämmöllä useita tunteja. Lihana käytettiin jotain edullista lihaa. Äitini teki tätä paljon jauhelihaan ja voi kuinka tämän ruoan tuoksu valtasi koko kuistin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2-3h
Vaikeustaso
Helppo

Mummon jauhelihaperunalaatikko

Ainekset

400
g
Nauta-sika jauhelihaa (20%)
6
kpl
Isoa perunaa
4
kpl
isoa porkkanaa
1
iso sipuli
3
valkosipulin kynttä
4
dl
lihalientä
Ripaus
mustapippuria
Ripaus
suolaa
2
rkl
Voita vuoan voiteluun ja laatikon pinnalle

Työvaiheet

1. Viipaloi perunat ja sipulit mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Silppua valkosipuli. Pilko porkkanat.
Paista jauheliha ja mausta kevyesti mustapippurilla ja suolalla.

2. Lataa kaikki ainekset kerroksittain vuokaan. Aloita ja lopeta perunoilla. Mausta suolalla ja pippurilla joka kerros. Minä käytän nykyään mustapippuria, mutta äitini kyllä käytti aina maustepippuria ja heitti niitä kokonaisina perunoiden sekaan.

3. Lisää lihaliemi. Laita muutama voinokare perunoiden päälle.

4. Hauduta uunissa 2-2,5 h (200 asteessa n. 40 min, jotta pinta saa väriä ja loppuaika 150 asteessa.) Jos pinta tummuu liikaa, niin laita päälle kansi tai folio.

Tätä voi varioida mm. lisäämällä jauhelihaan currya tai chilimaustetta, ja nesteen tilalle voi laittaa munamaidon. (2 kanamunaa ja 4 dl maitoa)

Nauti!

TarjaPasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (7)

Vierailija

Ei kai mummo laittanut valkosipulia ?

Vierailija

Minun makuuni jauhelihaperunalaatikko,njam..
Vesi herahti kielelle😋

Vapautta kaipaava

Jos olisin tuomittu sähkötuolissa kuolemaan, tilaisin tämän annoksen kahella lisäyksellä. Reilusti puolukkahyytelöä ja ladattu parabellum!

Etta

Mandoliinilla ?

Vierailija

Ohjeenkirjoittaja puhuu omasta äidistään, ei mummostaan. Ohjeen nimessä vain on mummo. Mikään ei myöskään estä etteikö kirjoittajan äiti voisi olla myös mummo. Oma äitini on 72v, ja hän on lapseni MUMMO, ja lapseni lapsen isoisoäiti. Onko joku perustelu antaa miksi hän ei kykenisi käyttämään valkosipulia ruuanlaitossa? Olen syönyt hänen tekemää ruokaa aina, ja valkosipuli on ollut ihan perusmauste.
Mandoliini on soittimen lisäksi vihannessiivutin, googleta.

TittaO

Tämä on ihan parasta perusruokaa. Herkkua pitkään ja hartaasti lihaliemessä haudutettuna, mutta munamaitoa - ei meillä ainakaan ikinä. Kokonaisia pippureita meilläkin on laitettu ja aina myös muutama laakerinlehti. Joskus heitän chilihiutaleitakin joukkoon. Tulee hyvää myös, kun osan lihaliemestä korvaa oluella, merimiespihvin tyyliin.
Mandoliinia käytettäessä perunat voi viipaloida suoraan uunivuokaan, jollei halua huuhdella niistä tärkkelystä pois.
Tätä pitääkin tehdä ihan lähiaikoina.
Kiitos muistoista 💖

Vierailija

Tällä reseptillä tulee hyvä laatikko. Tässähän itseasiassa on suurin osa juureksia, mikä on ihan hyvä juttu. Kokeilin myös tehdä pienemmällä määrällä jauhelihaa maustamisessa viritelleet. Vähän lisää pippuria ja chiliä. Toimi ihan ok. Kiitos mummo reseptistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Bataatista syntyy samettinen muusi mausteisten lihapullien kaveriksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät lihapullat

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
korppujauhoja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
½
dl
rusinoita
½
dl
persiljaa hienonnettuna
½
rkl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
1
muna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.

  2. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot turpoamaan.

  3. Silppua sipuli ja valkosipuli, rusinat ja persilja. Raasta pestyn sitruunan kuori.

  4. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.

  5. Sekoita pyörykkätaikinan ainekset yhteen. Pyöritä massasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.

Bataattimuusi

Ainekset

1
(800 g) bataatti
2
jauhoista perunaa
n. 2
dl
keitinvettä
50
g
voita
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti ja perunat. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä talteen.

  2. Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, voi, sitruunamehu ja suola.

  3. Notkista ainekset muusiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Nyhtöpossu ja grillatut kasvikset tarjoillaan tortillojen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
noin 2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökasleri

Ainekset

noin 800
g
porsaan kasleria
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
ananasta
½
dl
öljyä
2
rkl
soijaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
2
tomaattia
1
tlk
ananasrenkaita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
makea sipuli
1
ruukku korianteria
1
pkt
minitortillalettuja

Työvaiheet

  1. Viillä lihan pintaan ristiviillot ja laita se suljettavaan muovipussiin.

  2. Hienonna valkosipulit. Laita ananas mehuineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää valkosipulit, öljy, soija, etikka, siirappi ja suola. Soseuta.

  3. Kaada marinadi lihan päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  4. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta. Paista lihaa niin, että saat sen pintaan kauttaaltaan kauniin paistovärin.

  5. Pienennä grillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet grillin toiseen laitaan.

  6. Paina lihaan paistomittari. Kypsennä lihaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 85 astetta.

  7. Ota liha grillistä ja anna sen vetäytyä folioon käärittynä 15 minuuttia. Revi kypsä liha haarukalla suikaleiksi.

  8. Halkaise sitruunat ja tomaatit. Ota ananasrenkaat liemestä. Sivele tomaatit, sitruunanpuolikkaat ja ananasrenkaat öljyllä ja grillaa niitä muutaman minuutin ajan. Paista tomaatit ja sitruunat vain leikkauspinnan puolelta, ananakset molemmin puolin.

  9. Tarjoile liha pehmeiden tortillalettujen, grillatun ananaksen ja tomaatin, hienonnetun sipulin ja korianterin kanssa. Purista pinnalle mausteeksi sitruunamehua.