Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 513 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään haudutettu jauheliha-perunalaatikko on maukasta ja edullista arkiruokaa, joka maistuu koko perheelle. Tämä laatikko on tehty lihaliemeen, mutta halutessaan lihaliemen voi korvata munamaidolla. Ennenvanhaan tämä ruoka haudutettiin leivinuunissa jälkilämmöllä useita tunteja. Lihana käytettiin jotain edullista lihaa. Äitini teki tätä paljon jauhelihaan ja voi kuinka tämän ruoan tuoksu valtasi koko kuistin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2-3h
Vaikeustaso
Helppo

Mummon jauhelihaperunalaatikko

Ainekset

400
g
Nauta-sika jauhelihaa (20%)
6
kpl
Isoa perunaa
4
kpl
isoa porkkanaa
1
iso sipuli
3
valkosipulin kynttä
4
dl
lihalientä
Ripaus
mustapippuria
Ripaus
suolaa
2
rkl
Voita vuoan voiteluun ja laatikon pinnalle

Työvaiheet

1. Viipaloi perunat ja sipulit mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Silppua valkosipuli. Pilko porkkanat.
Paista jauheliha ja mausta kevyesti mustapippurilla ja suolalla.

2. Lataa kaikki ainekset kerroksittain vuokaan. Aloita ja lopeta perunoilla. Mausta suolalla ja pippurilla joka kerros. Minä käytän nykyään mustapippuria, mutta äitini kyllä käytti aina maustepippuria ja heitti niitä kokonaisina perunoiden sekaan.

3. Lisää lihaliemi. Laita muutama voinokare perunoiden päälle.

4. Hauduta uunissa 2-2,5 h (200 asteessa n. 40 min, jotta pinta saa väriä ja loppuaika 150 asteessa.) Jos pinta tummuu liikaa, niin laita päälle kansi tai folio.

Tätä voi varioida mm. lisäämällä jauhelihaan currya tai chilimaustetta, ja nesteen tilalle voi laittaa munamaidon. (2 kanamunaa ja 4 dl maitoa)

Nauti!

TarjaPasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (7)

Vierailija

Ei kai mummo laittanut valkosipulia ?

Vierailija

Minun makuuni jauhelihaperunalaatikko,njam..
Vesi herahti kielelle😋

Vapautta kaipaava

Jos olisin tuomittu sähkötuolissa kuolemaan, tilaisin tämän annoksen kahella lisäyksellä. Reilusti puolukkahyytelöä ja ladattu parabellum!

Etta

Mandoliinilla ?

Vierailija

Ohjeenkirjoittaja puhuu omasta äidistään, ei mummostaan. Ohjeen nimessä vain on mummo. Mikään ei myöskään estä etteikö kirjoittajan äiti voisi olla myös mummo. Oma äitini on 72v, ja hän on lapseni MUMMO, ja lapseni lapsen isoisoäiti. Onko joku perustelu antaa miksi hän ei kykenisi käyttämään valkosipulia ruuanlaitossa? Olen syönyt hänen tekemää ruokaa aina, ja valkosipuli on ollut ihan perusmauste.
Mandoliini on soittimen lisäksi vihannessiivutin, googleta.

TittaO

Tämä on ihan parasta perusruokaa. Herkkua pitkään ja hartaasti lihaliemessä haudutettuna, mutta munamaitoa - ei meillä ainakaan ikinä. Kokonaisia pippureita meilläkin on laitettu ja aina myös muutama laakerinlehti. Joskus heitän chilihiutaleitakin joukkoon. Tulee hyvää myös, kun osan lihaliemestä korvaa oluella, merimiespihvin tyyliin.
Mandoliinia käytettäessä perunat voi viipaloida suoraan uunivuokaan, jollei halua huuhdella niistä tärkkelystä pois.
Tätä pitääkin tehdä ihan lähiaikoina.
Kiitos muistoista 💖

Vierailija

Tällä reseptillä tulee hyvä laatikko. Tässähän itseasiassa on suurin osa juureksia, mikä on ihan hyvä juttu. Kokeilin myös tehdä pienemmällä määrällä jauhelihaa maustamisessa viritelleet. Vähän lisää pippuria ja chiliä. Toimi ihan ok. Kiitos mummo reseptistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Aurajuustolla maustettu pehmeä punajuuripata sisältää jopa kilon kasviksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-aurajuustopata

Ainekset

6–8 (800 g)
punajuurta
200
g:n pala
juuriselleriä
2
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
5
dl
vettä
2
dl
ohrasuurimoita
2
tl
kuivattua salviaa
2
dl
kermaa
1
pkt (170 g)
sinihomejuustoa
n. ½
tl
suolaa
n. ¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja pilko juuriselleri. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.

  2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla.

  3. Laita suurimot ja vesi pataan tai uunivuokaan. Lisää kerroksittain punajuuret, sellerit ja sipulit. Ripottele väleihin salviaa. Hauduta pataa kannella peitettynä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita kerma ja murennettu juusto pataan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Tarjoa herkullinen punajuuripata pähkinäisen salaatin, juuresraasteen ja tuoreen leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.