Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2027 reseptiä.
Linkitetty 322 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Stop everything! Kun olet kerran maistanut umamisessa, suolaisessa soijaliemessä marinoituja keitettyjä kananmunia, paluuta entiseen ei ole.

Löysin ravintola Momofukun marinoitujen kananmunien ohjeen Food 52:n Kristen Migloren Genius Recipes -blogista. Kuten blogin nimikin lupaa, ohje on yksinkertaisuudessaan nerokas. Umaminen, suolainen soijaliemi tekee kananmunille ohuenohuen, maukkaan pinnan.

Alkuperäisessä ohjeessa kananmunia keitetään tismalleen 6 minuuttia ja 50 sekuntia, jolloin keltuainen on hyytynyt, mutta houkuttelevan pehmeä. Ei haittaa, vaikka keittoaika piirun verran alittuisi tai ylittyisi, ohje toimii.

Marinointiajan kanssa ei sen sijaan kannata hötkyillä. Alkuperäisessä ohjeessa 2 tuntia on minimi, mutta siinä ajassa marinadi ei vielä ole tehnyt kaikkia taikojaan. Kuusi tuntia on oikein hyvä, ja yön yli vielä parempi. Vielä yksi juttu. Ainekset ovat hyvin simppelit, joten raaka-aineiden laadussa ei kannata pihistellä. Käytä tuoreita luomumunia, satsaa laadukkaaseen soijaan ja jos vain mahdollista, käytä sherryviinietikkaa. Muilla etikoilla lopputulos ei ole aivan yhtä maukas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 6 t marinoitumiseen
Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut kananmunat Momofukun ja Food52:n tapaan

Ainekset

6
isoa luomukananmunaa
Marinadi
6
rkl
lämmintä vettä
1
rkl
sokeria
2
rkl
sherryviinietikkaa
Lisäksi
jääpaloja
sormisuolaa
mustapippuria
1 3/4
dl
vähäsuolaista soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita kananmunat varovasti yksi kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä 6 minuuttia 50 sekuntia, jolloin kananmunan keltuainen hyytyy mutta on vielä pehmeä ja kostea.
  2. Tee marinadi valmiiksi kananmunien kiehuessa. Mittaa lämmin vesi ja sokeri pieneen kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Lisää viinietikka ja soijakastike.
  3. Kun kananmunat ovat kiehuneet, siirrä ne jääveteen tai kylmän, juoksevan veden alle jäähtymään. Anna jäähtyä pari minuuttia tai kunnes kananmunat ovat pinnalta kylmiä ja kuori irtoaa helposti.
  4. Kuori kananmunat ja laita pienehköön, noin puolen litran vetoiseen kannelliseen astiaan ja kaada marinadi päälle. Marinadin pitäisi peittää kananmunat kokonaan, jonka vuoksi ei kannata valita liian suurta astiaa. Anna marinoitua jääkaapissa 6 tuntia tai yön yli.
  5. Ota kananmunat marinadista, puolita ne ja viimeistele suolalla ja pippurilla. Tarjoa sellaisenaan, salaatissa, ramenkeitossa tai katkarapujen ja majoneesin kanssa. Varustaudu vastaanottamaan aplodit.

 

 

Kommentit (10)

Jussi Matikainen
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Ei nyt aleta vääntää kättä siitä, mikä on oikea tapa keittää kananmunat, mutta marinadi kuulostaa siltä kuin sokerilla ja snerryviinietikalla yritetään korvata mirin. Varmasti herkullista, mutta miriniä saa nykyään valintatalostakin.

Heikki Vesala
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Pitääkö munat kuoria ennen marinointia?
Se tiedetään, että kuori lähtee paremmin kun se jäähdytetään.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, munat pitää kuoria ennen marinointia. Yst terveisin, Soppa365 toimitus

Seppo Salmela
Seuraa 
Liittynyt16.3.2016

Onko marinadi kertakäyttöinen, vai säilyykö toiseen tai jopa useampaan käsittelyyn?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, kyllä se kannattaa tehdä aina uudestaan uusiin marinointeihin. Yst. terveisin, Soppa365-toimitus

Anne Viitanen
Seuraa 
Liittynyt22.3.2016

Onko kananmunat tarkoitus laittaa kiehuvaan veteen vain kylmään, ja aika lasketaan kun vesi alkaa kiehua?

Joonatan_2
Seuraa 
Liittynyt17.3.2016

1. Laita kananmunat varovasti yksi kerrallaan kiehuvaan veteen...

Tytti13
Seuraa 
Liittynyt27.3.2015

Kokeilimme keittää munat tähän tyyliin, mutta ainakin käyttämämme isot luomumunat olivat aivan löysiä.

Anne Tuomisalo
Seuraa 
Liittynyt28.3.2016

Eivät mielestäni olleet aplodien arvoisia. Teimme ohjeen mukaan ja parempia ovat ilman marinadeja. Kiinnostava kokeilu, mutta kukaan aamupalapöydässä ei näistä pitänyt.

nami-hiiri
Seuraa 
Liittynyt10.11.2014

Ihan kiva kokeilu!
Mutta, mutta... olisi ollut ehkä hyvä mainita kananmunien koko, sillä mainittu pilkuntarkka aika ei riittänyt alkuunkaan. Onnistuin kokeilussa vasta, kun aika oli 9 min. Käytin marketin ranskalaista Sherry-Essig/CloviS. Annoin Momofukuille aikaa yön yli. Maku oli ihan jees, ei niin taivaallinen. Huomenna keitän aamukananmunani normaaliin tapaan 10 min. ja syön heti!

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2027 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Paksu mutta ilmava fetavaahto on täydellinen pari grillatuille sienille! Pujottele sienet vuorotellen vartaisiin hedelmien ja kesäsipulien kanssa ja grillaa meheviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-persikkavartaat

Ainekset

1
rs (200 g)
herkkusieniä tai kantarelleja
4
litteää persikkaa (paraguayos)
4
kesäsipulia varsineen
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
½
dl
worcesterkastiketta
½
dl
öljyä
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
Lisäksi
8
grillitikkua
4
viipaletta
vaaleaa maalaisleipää
vatkattua sitruunafetaa (ks. ohje alhaalla)
(hienonnettua persiljaa)

Työvaiheet

  1. Laita grillitikut veteen likoamaan ja valmista vatkattu feta (ks. ohje alhaalla).
  2. Tee marinadi. Kuori ja raasta valkosipulit kulhoon. Purista sitruunamehu joukkoon. Lisää worcesterkastike ja öljy. Mausta chilillä ja suolalla ja sekoita.
  3. Halkaise isot sienet, käytä pienet kokonaisina. Puolita persikat ja poista niistä kivet. Leikkaa kukin puolikas kolmeen osaan. Pätki kesäsipulit muutamaan osaan. Laita hedelmät ja vihannekset marinadiin noin 10 minuutiksi.
  4. Kuumenna grilli tai säädä uuni 220 as-teeseen. Pujota marinoidut hedelmät ja vihannekset vartaisiin. Grillaa vartaita 10–12 minuuttia välillä käännellen tai kypsennä uunissa 15 minuuttia.
  5. Paahda leivät grillissä kummaltakin puolelta tai uunissa noin 3–4 minuuttia.
  6. Levitä sitruunafetaa leiville ja laita lämpimät vartaat päälle. Viimeistele hienonnetulla persiljalla.

Vatkattu sitruunafeta

Ainekset

1
pkt (200 g)
fetaa
1
dl
kermaa
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
1
pieni sitruuna
1/2
rkl
hunajaa
1
ruukku
persiljaa

Työvaiheet

  1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon. Lisää kerma ja soseuta sileäksi.
  2. Notkista tuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää fetasose ja öljy ja vatkaa seos pehmeäksi.
  3. Pese sitruuna. Raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu, lisää ne hunajan kanssa juustoseokseen ja vatkaa sekaisin. Hienonna persilja, säästä osa koristeluun ja sekoita loput juustoseokseen.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 628 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Turkkilainen menemen maistuu maalaisleivän kera, ja pannullisesta riittää monelle. Kananmunat paistuvat ruokaisaksi aamupalaksi paprikan, tomaatin ja sipulin kanssa.

Vinkki! Jos haluat munat kypsemmiksi, laita lopussa kansi pannun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Menemen-pannu

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2
vihreää paprikaa
4
kevätsipulin vartta
2
tomaattia
1
ruukku minttua
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
tl
mustapippuria
4
munaa
1
rkl
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Leikkaa paprikat ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipulin varret ja kuutioi tomaatit. Hienonna minttu.
  2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Paista sipuleita ja paprikaa 2–3 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää tomaatit. Paista 3–5 minuutti a niin, että tomaateista irronnut neste osittain haihtuu. Lisää kevätsipulin varret, puolet mintusta ja mausteet .
  3. Tee pannulle kasvisten sekaan nelj ä kuoppaa. Riko niihin kananmunat. Laske lieden lämpö minimiin ja anna munien kypsyä, kunnes valkuaiset hyytyvät. Keltuaiset saavat jäädä valuviksi. Ripottele pinnalle loput mintut ja chilikastiketta.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 628 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Pellillinen tuoretta leipää, kyllä kiitos! Mehevyyden salaisuus on porkkanaraaste.

Teeleipätaikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa. Helppoa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Peltiteeleipä

Ainekset

2
porkkanaa
12
dl
sämpyläjauhoseosta
1
dl
seesaminsiemeniä
5
tl
leivinjauhetta
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
8
dl
maitoa
150
g
margariinia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi huoneenlämpöinen rasva ainesten joukkoon. Lisää porkkanaraaste ja siemenet . Kaada joukkoon maito ja sekoita nopeasti tasainen taikina.
  2. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pistele pintaa haarukalla ja vedä veitsellä palojen rajat taikinaan.
  3. Paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2027 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Broilerinrinta paistuu vauhdilla kun se avataan perhoseksi. Kirsikkasalaatti on raikas lisuke, jonka juju on appelsiiniöljyssä pikamarinoitu punasipuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileriperhonen

Ainekset

4
broilerinrintafileetä
2
rkl
ruokaöljyä
1
tl
suolaa
1
pkt (100 g)
pippurijuustoa (Mustapekka)

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli keskilämmöllä.
  2. Leikkaa rintafileet perhosiksi: viillä veitsellä varovasti fileen sivusta noin fileen puoleenväliin ja avaa filee kirjan tapaan. Nuiji pihvejä kevyesti muovipussin tai tuorekelmun läpi.
  3. Sivele pihvit öljyllä ja mausta suolalla. Grillaa pihvit tai paista parila- tai paistinpannussa 2–4 minuuttia molemmin puolin.
  4. Leikkaa juusto neljäksi viipaleeksi ja laita kuumien pihvien päälle.

Kirsikkasalaatti

Ainekset

2
punasipulia
1
ruukku
basilikaa
1
l
kirsikoita
1
ps (100 g)
pinaattia
1
rs (100 g)
rucolaa
Kastike
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
appelsiinimehua
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki kastikkeen aineet isossa kulhossa ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Irrota basilikan lehdet ja siirrä ne odottamaan. Hienonna varret. Lisää sipulit ja basilikanvarret kastikkeeseen ja anna maustua 10 minuuttia.
  3. Poista halutessasi kirsikoista kivet. Huuhtele ja valuta pinaatti ja rucola.
  4. Jos tarjoat salaatin broileripihvien kanssa, valmista pihvit tässä vaiheessa.
  5. Sekoita kirsikat ja yrtit salaattiin juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)