Stop everything! Kun olet kerran maistanut umamisessa, suolaisessa soijaliemessä marinoituja keitettyjä kananmunia, paluuta entiseen ei ole.

Löysin ravintola Momofukun marinoitujen kananmunien ohjeen Food 52:n Kristen Migloren Genius Recipes -blogista. Kuten blogin nimikin lupaa, ohje on yksinkertaisuudessaan nerokas. Umaminen, suolainen soijaliemi tekee kananmunille ohuenohuen, maukkaan pinnan.

Alkuperäisessä ohjeessa kananmunia keitetään tismalleen 6 minuuttia ja 50 sekuntia, jolloin keltuainen on hyytynyt, mutta houkuttelevan pehmeä. Ei haittaa, vaikka keittoaika piirun verran alittuisi tai ylittyisi, ohje toimii.

Marinointiajan kanssa ei sen sijaan kannata hötkyillä. Alkuperäisessä ohjeessa 2 tuntia on minimi, mutta siinä ajassa marinadi ei vielä ole tehnyt kaikkia taikojaan. Kuusi tuntia on oikein hyvä, ja yön yli vielä parempi. Vielä yksi juttu. Ainekset ovat hyvin simppelit, joten raaka-aineiden laadussa ei kannata pihistellä. Käytä tuoreita luomumunia, satsaa laadukkaaseen soijaan ja jos vain mahdollista, käytä sherryviinietikkaa. Muilla etikoilla lopputulos ei ole aivan yhtä maukas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 6 t marinoitumiseen
Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut kananmunat Momofukun ja Food52:n tapaan

Ainekset

6
isoa luomukananmunaa
Marinadi
1
dl
lämmintä vettä
1
rkl
sokeria
1 3/4
dl
vähäsuolaista soijakastiketta
2
rkl
(sherry)viinietikkaa
Lisäksi
jääpaloja
sormisuolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita kananmunat varovasti yksi kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä 6 minuuttia 50 sekuntia, jolloin kananmunan keltuainen hyytyy mutta on vielä pehmeä ja kostea.
  2. Tee marinadi valmiiksi kananmunien kiehuessa. Mittaa lämmin vesi ja sokeri pieneen kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Lisää soijakastike ja viinietikka.
  3. Kun kananmunat ovat kiehuneet, siirrä ne jääveteen tai kylmän, juoksevan veden alle jäähtymään. Anna jäähtyä pari minuuttia tai kunnes kananmunat ovat pinnalta kylmiä ja kuori irtoaa helposti.
  4. Kuori kananmunat ja laita pienehköön, noin puolen litran vetoiseen kannelliseen astiaan ja kaada marinadi päälle. Marinadin pitäisi peittää kananmunat kokonaan, jonka vuoksi ei kannata valita liian suurta astiaa. Anna marinoitua jääkaapissa 6 tuntia tai yön yli.
  5. Ota kananmunat marinadista, puolita ne ja viimeistele suolalla ja pippurilla. Tarjoa sellaisenaan, salaatissa, ramenkeitossa tai katkarapujen ja majoneesin kanssa. Varustaudu vastaanottamaan aplodit.

 

 

Kommentit (10)

Jussi Matikainen
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Ei nyt aleta vääntää kättä siitä, mikä on oikea tapa keittää kananmunat, mutta marinadi kuulostaa siltä kuin sokerilla ja snerryviinietikalla yritetään korvata mirin. Varmasti herkullista, mutta miriniä saa nykyään valintatalostakin.

Heikki Vesala
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Pitääkö munat kuoria ennen marinointia?
Se tiedetään, että kuori lähtee paremmin kun se jäähdytetään.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, munat pitää kuoria ennen marinointia. Yst terveisin, Soppa365 toimitus

Seppo Salmela
Seuraa 
Liittynyt16.3.2016

Onko marinadi kertakäyttöinen, vai säilyykö toiseen tai jopa useampaan käsittelyyn?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, kyllä se kannattaa tehdä aina uudestaan uusiin marinointeihin. Yst. terveisin, Soppa365-toimitus

Anne Viitanen
Seuraa 
Liittynyt22.3.2016

Onko kananmunat tarkoitus laittaa kiehuvaan veteen vain kylmään, ja aika lasketaan kun vesi alkaa kiehua?

Joonatan_2
Seuraa 
Liittynyt17.3.2016

1. Laita kananmunat varovasti yksi kerrallaan kiehuvaan veteen...

Tytti13
Seuraa 
Liittynyt27.3.2015

Kokeilimme keittää munat tähän tyyliin, mutta ainakin käyttämämme isot luomumunat olivat aivan löysiä.

Anne Tuomisalo
Seuraa 
Liittynyt28.3.2016

Eivät mielestäni olleet aplodien arvoisia. Teimme ohjeen mukaan ja parempia ovat ilman marinadeja. Kiinnostava kokeilu, mutta kukaan aamupalapöydässä ei näistä pitänyt.

nami-hiiri
Seuraa 
Liittynyt10.11.2014

Ihan kiva kokeilu!
Mutta, mutta... olisi ollut ehkä hyvä mainita kananmunien koko, sillä mainittu pilkuntarkka aika ei riittänyt alkuunkaan. Onnistuin kokeilussa vasta, kun aika oli 9 min. Käytin marketin ranskalaista Sherry-Essig/CloviS. Annoin Momofukuille aikaa yön yli. Maku oli ihan jees, ei niin taivaallinen. Huomenna keitän aamukananmunani normaaliin tapaan 10 min. ja syön heti!

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Väri iloa salaattilautasella! Kirpeät sitrushedelmät tasapainottavat avokadon täyteläisyyttä ja kinkun suolaisuutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmankinkku-sitrussalaatti

Ainekset

2
avokadoa
1
rkl
öljyä
8
viipaletta
ilmakuivattua kinkkua
2
verigreippiä
2
appelsiinia
1
l
vuonankaalia
½
ruukku
basilikaa
KASTIKE
2–3
limettiä (1 limetin kuori + 1⁄2 dl mehua)
½
dl
öljyä
2
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise avokadot, poista kivet, halkaise vielä puolikkaat lohkoiksi ja poista kuori. Laita lohkot uunipellille ja voitele ne öljyllä. Levitä kinkkuviipaleet avokadojen viereen. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. Imeytä kinkuista ylimääräinen rasva talouspaperiin, jotta ne rapeutuvat.

  2. Kuori sitrukset terävällä veitsellä kalvottomiksi, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Lisää vuonankaali ja basilikanlehdet hedelmien joukkoon.

  3. Raasta yhden pestyn limetin kuori. Purista ½ dl limettimehua pieneen kulhoon. Lisää muut kastikkeen aineet ja sekoita.

  4. Lisää avokadot salaattiin. Taittele rapeat kinkut muutamaan osaan salaatin päälle. Tarjoa kastike erikseen tai salaatin pinnalle lusikoituna.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Makkaraohratto täyttää vatsan herkullisesti, eikä tiskiä tule paljon. Ruoka valmistuu nimittäin yhdessä pannussa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkaraohratto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
possutuoremakkaraa (tai siskonmakkaroita)
2 ½
dl
rikottuja ohrasuurimoita
2
dl
kuivaa omenasiideriä
n. 5
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
1
ps (200 g)
pakasteherneitä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
100
g
fetajuustoa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Leikkaa makkarat suupaloiksi ja paista pannussa omassa rasvassaan kypsiksi, noin 5 minuuttia. Siirrä makkarat pois pannusta ja paista sipulia ja valkosipulia makkaroiden rasvassa pari minuuttia.

  2. Lisää ohra ja siideri sipuleiden joukkoon ja anna kiehahtaa. Lisää vesi ja fondi, peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.

  3. Laita makkarat takaisin pannuun, lisää jäiset herneet ja kuumenna ohratto vielä kertaalleen. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Murustele feta ja hienonna minttu ohraton pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Paahda varsiselleri, purjo ja valkosipulit uunissa ja soseuta ne perunoiden kanssa suloiseksi sopaksi. Mascarpone tekee keitosta ihanan täyteläisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu selleri-mascarponekeitto

Ainekset

1
nippu (400 g)
varsiselleriä
½
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
4
perunaa (jauhoinen lajike)
8
dl
vettä
1 ½
rkl
kasvisfondia
¾
prk (à 250 g)
mascarponea
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa sellerit, purjo ja valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi uunipellille. Kääntele öljy, suola ja pippuri käsin kasviksiin. Paahda uunissa 12–15 minuuttia.

  2. Kuori perunat ja kuutioi ne kattilaan. Lisää vesi ja fondi, ja anna kiehua hiljalleen kannen alla. Kun uunikasvikset ovat paahtuneet, lisää ne kattilaan ja jatka keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä, yhteensä noin 15 minuuttia.

  3. Lisää mascarpone ja sitruunamehu ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna vielä ennen tarjoamista.

Vinkki! Lopun mascarponen voit lusikoida keittoannosten pinnalle tai herkutella vaikka leivän päällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lauantaiksi kannattaa ostaa croissanteja tavallista enemmän, jotta niitä riittää sunnuntaiaamun herkkuvanukkaaseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Croissant-vanukas

Ainekset

4
croissantia
200
g
jäisiä marjoja (esim. vadelmia, boysenmarjoja ja mustikkaa)
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
2
dl
kevytkermaa
2
dl
maitoa
LISÄKSI
voita voiteluun
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla.

  2. Leikkaa croissantit 4–6 osaan. Lado ne, marjat ja sokeri kerroksittain vuokaan. Vatkaa kananmunat, kerma ja maito keskenään kulhossa ja kaada vuokaan.

  3. Kypsennä paistosta uunissa noin 20–25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä pehmeän vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (0)