Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 104 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Surauta paistettujen ahventen seuraan tahna ruohosipulista. Kun tahnan kiehauttaa ensin, sen sipulisuus kesyyntyy ja inkivääri ja limetti pääsevät esiin.

Kesän ensimmäiset laiturinnokasta nousevat ahvenet moni nauttii varmasti sellaisenaan voissa paistettuna. Mutta mikäli kalaonnea riittää, kannattaa kokeilla eväkkäiden maustamista rohkeamminkin.

Ruohosipuli ja kaprikset yhdistettynä inkivääriin ja chiliin muodostaa tuoreille ahvenfileille uskomattoman raikkaan ja maukkaan makupaletin. Kaprikset ja chili luovuttavat makuaan voi-öljyseokseen, jossa niitä kuullotetaan hetki ennen ahvenfileitä.

Ruohosipuli ja inkivääri soseutetaan limenmehun kanssa annoksen makuja kirkastavaksi tahnaksi, jonka päällä kalat tarjoillaan. Kauniin väriset ruohosipulin kukat tuovat annokseen lempeyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruohosipuli-inkivääriahvenet

Ainekset

600
g
ahvenfileitä
1
tl
suolaa
2
rkl
kapriksia
1
chili
2
rkl
voita
2
rkl
öljyä
½
dl
vettä
Ruohosipulitahna
1
ruukku
ruohosipulia
40
g
inkivääriä
1
limetti
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
dl
öljyä
2
rkl
vettä
Lisäksi
(1
dl
ruohosipulinkukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa fileiden leveään päähän viilto ruotorivin molemmille puolille ja poista ruotorivi. Ripota suola fileille ja jätä maustumaan.

  2. Tee ruohosipulitahna. Hienonna ruohosipuli, raasta inkivääri ja purista limetinmehu teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sokeri ja suola. Soseuta ja valuta öljy ohuena nauhana koneen käydessä soseeseen. Ohenna 2 rkl:lla vettä.

  3. Valuta kaprikset ja viipaloi chili. Paista voi-öljyseoksessa 1–2 minuuttia ja siirrä pois pannusta. Paista kaloja kuumassa pannussa 2–3 minuuttia/puoli ja siirrä pois pannusta.

  4. Kaada ruohosipulitahna ja ½ dl vettä pannuun ja kiehauta. Lisää chilit ja kaprikset ja laita kalat pinnalle. (Koristele kukkasin.)

Kommentit (6)

Vierailija

Onko tätä ruokaa tarkoitus syödä vain ruohosipulin kukinta-aikaan vai miksi näin älytön "koristeluidea"? Lautanenkin vaikuttaa likaiselta, ei herätä ruokahalua.

Vierailija

Se lautanen on kyllä paistinpannu - minullakaan pannun sisäreunat eivät pysy tahrattomina kun kokkaan. Ja jätä hyvä ihminen kukkakoristeet pois, jos et niistä tykkää. Ohjeessakin ne ovat sulkeissa.

Vierailija

Olen ihmetellyt useissa, kuten tässäkin, ohjeissa kohtaa chili, joka voi olla mitä vaan lähes mauttoman ja tosi tulisen välillä. Ainakin ensikertalainen kaipaisi tarkempia vihjeitä, kuvittelen.

yksinkertainen paras

Miksi oilata hyvä ahvenfile, kaikella turhalla maustamisella?  Suolaa ja tilliä se riitää.

Vierailija

@yksinkertainen paras
Olen ihan samaa mieltä. Ahven ja kuha ovat Suomen parhaita kaloja, joita ei tule maustaa muulla kuin suolalla (ja valkopippurilla). On suorastaan gastronominen synti tappaa näiden herkullisten kalojen oma maku liialla maustamisella.
Jos haluaa voimakasta makua ja paljon mausteita, niillä voi pilata haukea tai vaikka pakasteseitä.

Vierailija

Hauki on kyllä maukkaimpia sisävesikaloja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1179 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Täydellisen lohisopan salaisuus on itse haudutettu liemi. Se on helppo ja nopea homma – pyydä vain ainekset mukaan kalatiskiltä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohikeitto

Ainekset

1
kirjolohi
l
vettä
1
sipuli
1
porkkana
1
ruukku tilliä
½
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
kokonaisia maustepippureita
2
laakerinlehteä
Lisäksi
2–3
porkkanaa
7
keskikokoista (kiinteää) perunaa
2
dl
ruokakermaa
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kirjolohesta kidukset ja fileoi kala. Voit pyytää kaupan kalatiskillä, että tämä tehdään valmiiksi. Pyydä fileiden lisäksi kalanperkeet pakettiin.
  2. Kuori ja lohko sipuli ja porkkana lientä varten. Leikkaa tillistä varret. Säästä tuoreet tillinhapsut keiton pinnalle.
  3. Laita kalanperkeet kattilaan. Lisää joukkoon vesi, sipulilohkot, porkkanapalat, tillinvarret ja mausteet.
  4. Hauduta lientä liedellä 30 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta. Siivilöi valmis liemi talteen.
  5. Viillä liemen hautuessa kirjolohifileistä pois nahka. Kuutioi fileet. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Silppua tilli.
  6. Laita juurekset keittoliemeen ja keitä melkein kypsiksi. Lisää joukkoon kerma ja kalapalat. Kala kypsyy mehevän kypsäksi muutamassa minuutissa.
  7. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta tuoretta tilliä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hokkaidokurpitsasta, lehtikaalista ja kypsistä linsseistä saa paahtamalla runsaan peltiruoan. Appelsiinilla maustettu raikas kaurafraiche on piste iin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja linssit

Ainekset

1
(n. 1½ kg) hokkaido- tai myskikurpitsa
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
LINSSIT
1
prk (230 g)
kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
1
rkl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
½
ruukku salviaa
100
g
lehtikaalia
APPELSIINIFRAICHE
½
pieni appelsiini
1
prk (200 g)
kaurafraichea
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa tukevalla veitsellä puoliksi ja kaavi siemenet pois. Lohko kurpitsanpuolikkaat noin 3 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon. Lisää suola, kaneli, inkivääri, pippuri ja öljy. Kääntele kurpitsaviipaleet käsin mausteseoksessa ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

  2. Valuta linssit. Laita ne kulhoon. Lisää öljy ja raasta valkosipuli joukkoon. Mausta pippurilla. Leikkaa lehtikaalista kova lehtiruoti pois ja paloittele lehdet.

  3. Ota pelti pois uunista. Ripottele linssit, lehtikaalit ja salvianlehdet pellille. Paahda vielä 5–8 minuuttia.

  4. Purista appelsiinista mehu ja sekoita se kaurafraichen kanssa. Mausta kastike suolalla. Tarjoa kurpitsan kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 317 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Käyttövalmiit purkkipavut on kerrassaan loistava keksintö. Ne tuovat sosekeittoon rutkasti hyvää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-valkopapukeitto

Ainekset

1
(400 g)
parsakaali
1
prk (280 g)
valkoisia papuja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
rkl
yrttimausteseosta
SIEMEN-PERSILJAPESTO
1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua luomusitruunan kuorta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin siemenpesto murskaamalla kaikki ainekset isossa huhmaressa rouheiseksi kastikkeeksi. Voit myös surauttaa seoksen sauvasekoittimella, mutta älä soseuta pestoa täysin sileäksi.

  2. Huuhtele parsakaali ja leikkaa paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut säilöntäliemestä.

  3. Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, yrttimausteseos, parsakaalit ja pavut. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes parsakaali on pehmeää.

  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tarjoile keiton kanssa siemen-persiljapestoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.