Satokauden herkullisin salaatti valmistuu paahdetuista punajuurista, piparjuuri-piimäkastikkeesta ja kananmunanmuruista.
Kun salaattiannoksen pohjaksi paahtaa juureksia ja käyttää niiden lisäksi esimerkiksi satokauden terveellisiä kaaleja, onnistuu monipuolisen ja täyttävän aterian kokoaminen helpommin.
Punajuuret ja sen sukulaiset raita- sekä keltajuuri ovat ehkä juureksista kauneimpia. Kun niitä paahtaa uunissa muun ruoanlaiton ohella, saa salaattipohjaan kaunista väriä ja tietysti hyvää makua. Juurikkaiden lisäksi salaattiin kannattaa lisätä nyt esimerkiksi mustakaalia tai lehtikaalia.
Näiden kaalien lehtiruodista irrotettujen lehtien käsittelyssä kannattaa käyttää hieman voimaa. Kun niitä hieroo voimakkaasti, lehtien rakenne pehmenee ja niiden syöminen on mukavampaa.
Proteiinia salaattiin saadaan keitetyistä kananmunista, joiden raastettu koostumus on hauska lisä. Lisämakua salaattiin saadaan tuoreista yrteistä sekä tietysti salaatinkastikkeesta, johon käytetään muun muassa piimää.
Kananmuna-punajuurisalaatti
Ainekset
Työvaiheet
-
Pese punajuuret ja kypsennä niitä kuorineen 150-asteisessa uunissa 2 tuntia tai kunnes ne ovat tikulla kokeiltaessa pehmeitä. Anna niiden jäähtyä kädenlämpöisiksi. Poista sitten kuoret.
-
Keitä kananmunat koviksi, 8 minuuttia. Halkaise kaksi munaa ja ota niistä keltuaiset talteen salaatinkastiketta varten. Raasta valkuaiset ja loput kananmunat raastimen isolla terällä rasiaan ja laita kylmään odottamaan.
-
Tee kastike. Laita keitetyt keltuaiset ja etikka purkkiin ja hienonna haarukalla. Lisää loput kastikkeen aineet, sulje purkki tiukasti ja ravista kastike tasaiseksi.
-
Huuhtele ja kuivaa salaatit. Revi lehdet suupaloiksi isoon kulhoon. Lisää 3 rkl kastiketta ja sekoita. Levitä salaatti tarjoiluvadille, pilko punajuuret salaatille ja kuorruta raastetulla kananmunalla. Valuta päälle lisää kastiketta ja koristele haluamillasi yrteillä.
2 pientä punajuurta 2 tuntia uunissa....ei kovin tehokasta, toimisko mikro mitenkään?
Kannattaisiko ostaa Lidlistä valmiikki keitettyjä punajuuria? Uunissa kypsenettyhän on paras, mutta ei keitettykään huono ole. Pitää vain antaa lämmitä huoneenlämpöiseksi.