
Piparjuurikermalla ja savulohella lastattu peltileipä maistuu alkupalana, kalapöydässä tai illan pikkusuolaisena. Vähäisempi paistoaika on sähkönsäästäjän mieleen.
Vaikka saaristolaisleipä on helppo tehdä, sen paistoaika on luvattoman pitkä. Tämä ohje antaa ratkaisun tuohon ongelmaan. Kun taikinan paistaa leipävuokien sijaan syvällä uuninpellillä, paistoaika lyhenee puolella.
Muutoin resepti noudattaa perinteistä kaavaa. Taikinan nesteenä käytetään appelsiinimehua. Sen voi halutessaan korvata omenamehulla tai piimällä. Taikina koostuu leseistä, kaljamaltaista, jauhoista ja siirapista. Kaikki sekoitetaan ja taikinan annetaan kohota rauhassa.
Uunin lämpötilaksi riittää 175 astetta, ja leipätaikina kaadetaan syvälle leivinpaperilla vuoratulle pellille, jossa se saa kohota vielä hetken. Peltileipää paistetaan vain 45 minuuttia, minkä jälkeen se voidellaan tutulla siirappivedellä.
Saaristolaispeltileipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita leseet, maltaat, ruisjauhot ja siirappi mehuun, mausta suolalla ja lisää jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Se saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
-
Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Kohota noin 15 minuuttia.
-
Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kypsennä leipää uunissa 45 minuuttia.
-
Sekoita siirappi ja vesi ja voitele kuuma leipä seoksella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Sekoita ranskankerma, piparjuuri ja suola kulhossa. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivälle. Pyöräytä kylmäsavulohi pieniksi ruusukkeiksi piparjuurikerman päälle ja koristele tillillä.
Saaristolaisleipä pitää leikata ohuiksi viipaleiksi. Miten tuon leikkaat niin?
Saaristolaisleivässä on luontevasti appelsiinimehua, olihan saaristomme aikoinaan merkittävä appelsiinien tuottaja.
Vaikka nyt meillä ei appelsiini kasva niin on se vain hyvää tämä appelsiinimehuun leivottu leipä. Omenamehuunkin voi leipoa, mutta siitä ei tule yhtä hyvää.
Aika usein resepteistä puuttuu maininta, missä kohtaa uunia leipomus pitää paistaa, niin tästäkin. Saisitteko lisättyä puuttuvan tiedon.
Samoin ihmettelen, miten 2rkl siirappivettä riittää kokonaisen leivän voiteluun. Normaaliin saatistolaisleipäänkin saan uppoamaan helposti 0,25dl