Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 231 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Piparjuurikermalla ja savulohella lastattu peltileipä maistuu alkupalana, kalapöydässä tai illan pikkusuolaisena. Vähäisempi paistoaika on sähkönsäästäjän mieleen.

Vaikka saaristolaisleipä on helppo tehdä, sen paistoaika on luvattoman pitkä. Tämä ohje antaa ratkaisun tuohon ongelmaan. Kun taikinan paistaa leipävuokien sijaan syvällä uuninpellillä, paistoaika lyhenee puolella.

Muutoin resepti noudattaa perinteistä kaavaa. Taikinan nesteenä käytetään appelsiinimehua. Sen voi halutessaan korvata omenamehulla tai piimällä. Taikina koostuu leseistä, kaljamaltaista, jauhoista ja siirapista. Kaikki sekoitetaan ja taikinan annetaan kohota rauhassa.

Uunin lämpötilaksi riittää 175 astetta, ja leipätaikina kaadetaan syvälle leivinpaperilla vuoratulle pellille, jossa se saa kohota vielä hetken. Peltileipää paistetaan vain 45 minuuttia, minkä jälkeen se voidellaan tutulla siirappivedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispeltileipä

Ainekset

5
dl
appelsiinitäysmehua
50
g
tuorehiivaa
1½
dl
kauraleseitä
1½
dl
kaljamallasta (esim. Tuoppi)
1½
dl
ruisjauhoja
1½
dl
siirappia
2
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
LISÄKSI
1
rkl
siirappia
1
rkl
vettä
TÄYTTEET
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
raastettua piparjuurta
½
tl
suolaa
200
g
kylmäsavulohta
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita leseet, maltaat, ruisjauhot ja siirappi mehuun, mausta suolalla ja lisää jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Se saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

  2. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Kohota noin 15 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kypsennä leipää uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita siirappi ja vesi ja voitele kuuma leipä seoksella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Sekoita ranskankerma, piparjuuri ja suola kulhossa. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivälle. Pyöräytä kylmäsavulohi pieniksi ruusukkeiksi piparjuurikerman päälle ja koristele tillillä.

Kommentit (5)

Vierailija

Saaristolaisleipä pitää leikata ohuiksi viipaleiksi. Miten tuon leikkaat niin?

Vierailija

Saaristolaisleivässä on luontevasti appelsiinimehua, olihan saaristomme aikoinaan merkittävä appelsiinien tuottaja. 

Vierailija

Vaikka nyt meillä ei appelsiini kasva niin on se vain hyvää tämä appelsiinimehuun leivottu leipä. Omenamehuunkin voi leipoa, mutta siitä ei tule yhtä hyvää.

Kotileipoja

Aika usein resepteistä puuttuu maininta, missä kohtaa uunia leipomus pitää paistaa, niin tästäkin. Saisitteko lisättyä puuttuvan tiedon.
Samoin ihmettelen, miten 2rkl siirappivettä riittää kokonaisen leivän voiteluun. Normaaliin saatistolaisleipäänkin saan uppoamaan helposti 0,25dl

Vierailija

2 rkl = 30 ml = 0,3 DL

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
2½
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.