
Kantarellit, mozzarella ja pistaasipesto – muutama tarkoin harkittu aines riittää täydelliseen grillipizzaan.
Viimeisen parin vuoden aikana Suomi tuntuu täyttyneen pizzanpaistajista. Pizza onnistuu myös grillissä, parhaiten pizzakiven avulla, mutta hillityillä ja mahdollisimman ”kuivilla” täytteillä myös ilman.
Näin loppukesästä pizzan päällä kokeillaan tietysti sieniä, tarkemmin kantarelleja, jotka pieninä sopivat pizzan päälle ihan kokonaisinakin. Isoimmat sienet kannattaa pilkkoa ohuemmiksi muutamaan osaan. Kantarellit sopivat niin tomaattikastikkeella täytettyyn pizzaan kuin valkoiseen ranskankermalla siveltyyn pizzaan.
Sienten kanssa kannattaa pitäytyä vain muutamassa täytteessä. Hieman kermaisista ja melko miedoista pistaasipähkinöistä syntyy ihastuttava pesto. joka sopii erinomaisesti kantarellien makuun. Juustoksi sopii mieto mozzarella.
Kantarellipizza
Ainekset
Työvaiheet
- Tee pizzataikina (ks. ohje täältä).
- Yhdistä tomaattikastikkeen aineet ja keitä hiljaa poreillen noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
- Soseuta peston aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Valuta ja kuivaa mozzarellat huolellisesti. Viipaloi mozzarellat. Leikkaa isot kantarellit muutamaan osaan.
- Kuumenna grilli (ja pizzakivi). Jaa taikina 3 osaan. Muotoile taikinasta ohuita pizzapohjia. Laita ne yksi kerrallaan jauhotetulle leivinpaperille ja levitä pizzalle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja sieniä. Liu'uta pizza varovasti paperilta grillin parilalle tai pizzakivelle. Sulje grillin kansi ja kypsennä noin 3–4 minuuttia. Lisää basilikanlehdet ja jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia.
- Siirrä valmis pizza lautaselle ja lusikoi pestoa pinnalle.
VINKKI. Pizzakivi tekee pizzanpaistosta jo varsin ammattimaista, mutta parilalla ja ritilälläkin onnistuu, kun lämpötila on hallinnassa. Tärkeintä on huomioida, että runsastäytteiset tai paksupohjaiset pizzat eivät sovellu grilliin. Hillitysti täytteitä ja sopivan ohut, huolella jauhotettu pieni pohja takaavat sen, että pizza kypsyy tasaisesti ja se on helppo siirtää grilliin ja grillistä pois. Täytä pizzat yksi kerrallaan, jotta pohjat eivät vety ennen grilliin pääsyä.