Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Keitetyt ja uppopaistetut kananmunat maistuvat makeansuolaisen kastikkeen, thaibasilikan ja chilin kanssa vaikka brunssilla.

Joskus reseptin taustalla oleva tarinanpoikanen tekee ruoasta mielenkiintoisen.

Thaimaalaiset vävyn munat ovat keitettyjä ja friteerattuja kananmunia, jotka tarjotaan chilin, thaibasilikan ja makeansuolaisen kastikkeen kanssa. Tarinan mukaan tämä kananmuna-annos on tyttärensä huonosta kohtelusta tulistuneen äidin viesti vävylleen.

Katuruokaklassikosta saa hyvän lisän ja jutun juurta vaikka brunssille.

Mutta entä kananmunien friteeraaminen? Onko se vaikeaa?

Riittävän kiinteiksi keitettyjen kananmunien uppopaistaminen käy melko helposti. Tärkeintä on kuivata kuoritut kananmunat kunnolla, jotta välttyy kuumilta öljyroiskeilta. Friteeratessa on hyvä pitää myös kansi käden ulottuvilla.

Kananmunat sopivat tarjottavaksi puolitettuina kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalaiset vävyn munat

Ainekset

6
kananmunaa
5
salottisipulia
¼
dl
rypsiöljyä
Kastike
¾
dl
ruokosokeria
3
rkl
vettä
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
½
dl
kalakastiketta
Uppopaistamiseen
noin ½
l
rypsiöljyä
Päälle
2
tuoretta punaista chiliä (viipaleina)
tuoretta thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja kuori varovasti kylmän veden alla. Taputtele huolella kuivaksi talouspaperilla ja siirrä sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Laita ne ja rypsiöljy paistinpannuun miedolle lämmölle (jotta sipuli ei kärähdä). Lisää lämpöä ja paista välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta sipulit paperin päälle valumaan.

  3. Tee kastike. Mittaa sokeri ja vesi puhtaalle paistinpannulle. Keitä 2 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Lisää tamarinditahna ja kalakastike ja keitä melko kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Pidä kastike lämpimänä.

  4. Täytä noin kolmasosa kattilasta öljyllä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi. (Jos et omista lämpömittaria, voit testata kuumuutta tiputtamalla leipäpalan öljyyn. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala paistuu öljyn pinnalla kauniisti kuplien). Uppopaista munia noin 4 minuuttia, nosta paperin päälle valumaan.

  5. Puolita kuumat munat tarjolle ja valuta päälle kastiketta. Tarjoa rapean salottisipulin, thaibasilikan ja chilin kanssa.

Kommentit (5)

Meikö

Miksi tätä kalakastiketta tungetaan joka reseptiin? Kalalle allerginen kysyy?

Vierailija

Voi käyttää soija kastiketta kala kastikkeen asemesta.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Morlen

Kala-allergisille löytyy kalakastikkeen korvaamisehdotuksia netistä. Myynnissä on vegaanista "kalakastiketta", jotkut ehdottavat mietoa soijaa, toiset Braggs liquid aminoa ja ohjeita löytyy omiin sekoituksiin. Thaimaalainen kalakastike tuo ruokaan suolaista umamin makua ja vaikka se ei olekaan täydellisesti korvattavissa on monia vaihtoehtoja jotka antavat ruoalle tällaista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström

Pehmeäksi keitetty kananmuna ja rapeat versot maistuvat mahtavilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadoleipä

Ainekset

2
munaa
1
iso avokado
4
paahtoleipäsiivua
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
versoja tai ituja
¼
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä munat pehmeiksi kiehuvassa vedessä, 6–7 minuuttia. Upota munat jääkylmään veteen.
  2. Halkaise avokado. Poista kivi ja viipaloi avokado ohuiksi viipaleiksi.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sipaise leipäviipaleiden päälle tuorejuustoa. Levitä kahdelle viipaleelle ituja. Nosta kananmuna leivälle ja avokadoviipaleet sen ympärille. Lisää päälle ituja. Paina toinen leipäviipale päälle.
  4. Halkaise leipä kolmioiksi. Ripottele kananmunalle suolaa ja pippuria.

Vinkki! Saat samasta paahtoleivästä myös herkulliset katkarapuleivät. Sulata pieni pussillinen katkarapuja jääkaapissa. Sipaise leipien pintaan majoneesia ja kuorruta leipä salaatilla, ravuilla sekä keitetyllä kananmunalla.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kirpeiden mustaherukoiden ja pähkinäisen tahinin maku-yhdistelmää täydentää joukkoon raastettu appelsiininkuori. Chiansiemenet vaativat turvotakseen muutaman tunnin, joten tuorepuuro on kätevä valmistaa etukäteen jääkaappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + turpoaminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Tahinilla maustettu mustaherukka-tuorepuuro

Ainekset

4
dl
kasvipohjaista jogurtti-valmistetta
1
banaani
2
rkl
tahinia
2
dl
pakastettuja mustaherukoita
1
dl
chiansiemeniä
2
rkl
hunajaa
1
tl
appelsiinin raastettua kuorta

Työvaiheet

  1. Soseuta kulhossa jogurtti, banaani ja tahini tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon jäiset mustaherukat, chiansiemenet, hunaja ja appelsiinin kuoriraaste. Anna turvota jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Sydänleipien uumenissa on meheviä kylmäsavulohiviipaleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kananmuna-lohileivät

Ainekset

8
palaa paahtoleipää
öljyä
maustamatonta tuorejuustoa
1
pkt (150 g)
kylmäsavulohta viipaleina
½
dl
tilliä silputtuna
½
dl
ruohosipulia silputtuna
2–4
munaa
rouhittua valkopippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Levitä paahtoleivät uunipellille leivinpaperin päälle. Sipaise viipaleille öljyä.
  2. Paahda leipiin rapeutta. Paina neljästä leivästä piparkakkumuotilla sydämen muotoinen pala.
  3. Levitä muille neljälle viipaleelle tuorejuustoa, kylmäsavulohta, tilliä ja ruohosipulia. Rouhi päälle valkopippuria. Nosta reiälliset leipäpalat päälle.
  4. Erota munankeltuaiset ja kumoa ne leiville. Joukkoon mahtuu loraus valkuaista. Kaksi munaa riittää, jos vatkaat ne sekaisin kulhossa ja valutat leipien päälle.
  5. Paahda leipiä uunin alatasolla, kunnes kananmuna on sopivasti hyytynyt. Lisää ripaus suolaa.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ennen jumppaa toimii hiilihydraattipitoinen smoothie, josta saa helposti energiaa. Se toimii myös iltapalana, sillä hiilarit unettavat juuri sopivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Energinen hedelmäsmoothie

Ainekset

2
vihreää omenaa
200
g
pakastemangoa
6
dl
baby-pinaattia
3
dl
ananasmehua
1
limetin mehu
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja poista omenoista siemenkota. Leikkaa omenat lohkoiksi. Laita kaikki smoothien aineet blenderiin tai tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.