Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Keitetyt ja uppopaistetut kananmunat maistuvat makeansuolaisen kastikkeen, thaibasilikan ja chilin kanssa vaikka brunssilla.

Joskus reseptin taustalla oleva tarinanpoikanen tekee ruoasta mielenkiintoisen.

Thaimaalaiset vävyn munat ovat keitettyjä ja friteerattuja kananmunia, jotka tarjotaan chilin, thaibasilikan ja makeansuolaisen kastikkeen kanssa. Tarinan mukaan tämä kananmuna-annos on tyttärensä huonosta kohtelusta tulistuneen äidin viesti vävylleen.

Katuruokaklassikosta saa hyvän lisän ja jutun juurta vaikka brunssille.

Mutta entä kananmunien friteeraaminen? Onko se vaikeaa?

Riittävän kiinteiksi keitettyjen kananmunien uppopaistaminen käy melko helposti. Tärkeintä on kuivata kuoritut kananmunat kunnolla, jotta välttyy kuumilta öljyroiskeilta. Friteeratessa on hyvä pitää myös kansi käden ulottuvilla.

Kananmunat sopivat tarjottavaksi puolitettuina kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalaiset vävyn munat

Ainekset

6
kananmunaa
5
salottisipulia
¼
dl
rypsiöljyä
Kastike
¾
dl
ruokosokeria
3
rkl
vettä
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
½
dl
kalakastiketta
Uppopaistamiseen
noin ½
l
rypsiöljyä
Päälle
2
tuoretta punaista chiliä (viipaleina)
tuoretta thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja kuori varovasti kylmän veden alla. Taputtele huolella kuivaksi talouspaperilla ja siirrä sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Laita ne ja rypsiöljy paistinpannuun miedolle lämmölle (jotta sipuli ei kärähdä). Lisää lämpöä ja paista välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta sipulit paperin päälle valumaan.

  3. Tee kastike. Mittaa sokeri ja vesi puhtaalle paistinpannulle. Keitä 2 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Lisää tamarinditahna ja kalakastike ja keitä melko kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Pidä kastike lämpimänä.

  4. Täytä noin kolmasosa kattilasta öljyllä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi. (Jos et omista lämpömittaria, voit testata kuumuutta tiputtamalla leipäpalan öljyyn. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala paistuu öljyn pinnalla kauniisti kuplien). Uppopaista munia noin 4 minuuttia, nosta paperin päälle valumaan.

  5. Puolita kuumat munat tarjolle ja valuta päälle kastiketta. Tarjoa rapean salottisipulin, thaibasilikan ja chilin kanssa.

Kommentit (5)

Meikö

Miksi tätä kalakastiketta tungetaan joka reseptiin? Kalalle allerginen kysyy?

Vierailija

Voi käyttää soija kastiketta kala kastikkeen asemesta.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Morlen

Kala-allergisille löytyy kalakastikkeen korvaamisehdotuksia netistä. Myynnissä on vegaanista "kalakastiketta", jotkut ehdottavat mietoa soijaa, toiset Braggs liquid aminoa ja ohjeita löytyy omiin sekoituksiin. Thaimaalainen kalakastike tuo ruokaan suolaista umamin makua ja vaikka se ei olekaan täydellisesti korvattavissa on monia vaihtoehtoja jotka antavat ruoalle tällaista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Pilvenpehmeä puolukkapuuro taipuu syksyiseksi trendiherkuksi, mutta maistuu myös perinteisesti maidon ja sokerin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
4
dl
tuoreita puolukoita
tai 1
pussi (200 g)
pakastepuolukoita
dl
mannasuurimoita
Lisäksi
1
prk
vaniljarahkaa
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Kaada kattilaan vesi. Lisää sokeri ja suola.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää puolukat. Keitä hiljalleen 8 minuuttia.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot. Hauduta puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Jäähdytä puuro. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  5. Lusikoi annoksiin vaniljarahkaa ja puolukkahilloa.

Vinkki! Puuron voi tehdä samalla ohjeella herukoista. Puuro sopii vegaanille, jos käytät lisukkeena rahkan sijasta vaniljalta maistuvaa soijajugurttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Tarjoa uunissa hautunut omena-ruispuuro karpalokiisselin ja kerma- tai maitotilkan kanssa. Lisää annoksiin vielä hyviä rasvoja pähkinöistä ja siemenistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Omena-ruispuuro & karpalokiisseli

Ainekset

1
l
vettä
2
dl
omenasosetta
3
dl
karkeita ruisjauhoja
½–1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
2 + 4
rkl
voita
KARPALOKIISSELI
1
appelsiini
7
dl + 1 dl
vettä
1
pss (200 g)
karpaloita
1
dl + 1 rkl
sokeria
4
rkl
perunajauhoja
LISÄKSI
1
dl
kermaa tai maitoa
pähkinöitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kiehauta vesi ja omenasose kattilassa. Vispaa joukkoon ruisjauhot. Lisää sokeri ja suola.

  2. Kaada seos kattilasta isoon (n. 3 l) voideltuun uunivuokaan. Hauduta puuroa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

  3. Sekoita puuroa välillä ja laske uunin lämpö 130 asteeseen. Lisää puuron pinnalle voinokareita ja peitä leivinpaperilla. Jatka paistamista ainakin 3 tuntia. Mitä kauemmin puuro saa hautua, sen parempaa siitä tulee.

  4. Valmista puuron kypsyessä karpalokiisseli. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta kuoren oranssi pinta raastimen pienellä terällä. Purista appelsiinin mehu.

  5. Kiehauta 7 dl vettä kattilassa. Lisää karpalot. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää sokeri ja anna sen liueta nesteeseen.

  6. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon appelsiinin kuori ja mehu.

  7. Sekoita perunajauhot kylmään veteen (1 dl). Kaada suurus kattilaan ohuena nauhana samalla sekoittaen. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna sekoittamatta, kunnes kiisseli pulpahtaa.

  8. Kaada kuuma kiisseli tarjoilukulhoon. Ripottele pinnalle sokeria. Tarjoa huoneenlämpöisenä puuron kanssa.

  9. Koristele puuroannokset pähkinöillä, siemenillä ja kermatilkalla.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Munakas on maukas pikaruoka. Pakastettu lehtikaali tai pinaatti on helppo tapa lisätä annokseen hyvää tekeviä kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustomunakas

Ainekset

1
prk (100 g)
maitorahkaa
1
kevätsipulinvarsi
3
munaa
3
rkl
vettä tai maitoa
½
tl
paprikajauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
2
rkl
voita
1
dl
pakastepinaattia tai -lehtikaalia

Työvaiheet

  1. Valuta raejuustosta neste siivilässä. Hienonna sipulinvarret.

  2. Riko munat kulhoon. Lisää neste, mausteet ja raejuusto. Vatkaa tasaiseksi.

  3. Kuumenna pannulla öljy ja voi. Laita pakastetut pinaatit tai lehtikaalit ja sipulinvarret pannulle. Paista pari minuuttia niin, että pakasteet sulavat ja niistä irronnut neste haihtuu.

  4. Laske lieden lämpötilaa ja kaada munakasseos pannulle, peitä kannella ja hauduta munakasta 3–5 minuuttia. Käännä lastalla munakkaan reunat päällekkäin ja nauti munakas täysjyväleivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.