Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 145 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Ripaus suolaa saa makean banaanikakun loistamaan. Tähän kakkuun se lisätään suolapähkinöiden muodossa.

Moni suosii välipalana raikkaan keltaisia banaaneja, mutta leivontaan sopivat parhaiten kypsät, hieman pehmenneet hedelmät. Hedelmäkoriin unohtuneet pilkuttuneet banaanit kannattaa siis pelastaa kakun aineksiksi.

Banaanisose tekee kakusta mehevän ja saa sen pysymään hyvin koossa leikattaessa.

Banaanin miedon makea maku kaipaa vastapainoksi ripauksen suolaa. Sen voi hyvin lisätä taikinaan vaikka suolapähkinöiden muodossa, jolloin kakun rakenteeseen saa samalla hauskaa rousketta.

Tässä ohjeessa kakku viimeistellään ihanan tahmealla hunaja-voi-suolapähkinäkuorrutuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + jäähtyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suolapähkinäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
kypsää banaania
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
suolapähkinöitä karkeasti rouhittuna
Kuorrutus
1
dl
juoksevaa hunajaa
75
g
voita
150
g
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5 litran vetoinen vuoka. Kuori banaanit ja soseuta ne sauvasekoittajalla. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä banaanisose seokseen.

  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja rouhitut suolapähkinät keskenään. Kääntele seos nopeasti muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina vuokaan.

  3. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna levätä noin 15 minuuttia. Irrota kakku, mutta jätä vuoka päälle, ettei kakun kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  4. Tee kuorrutus. Mittaa hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele noin minuutti, kunnes voi on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon kokonaiset suolapähkinät. Anna jäähtyä, kunnes seos on paksuhkoa. Lusikoi kakulle ja anna jähmettyä.

Kommentit (7)

Vierailija

Kuinka paljon tavallista sokeria jos fariinisokeria ei ole?

Vierailija

Entä jos ei ole banaanieta niin montako taatelia laitetaan?...

Resepti on resepti ja silloin se maistuu siltä mitä reseptissä käsketään laittaa. Jos ei kaapissa ole fariinisokeria, niin sitten kauppaan ostamaan fariinisokeria. Ei tuossa ole tarvetta luetella kaikkia mahdollisia intiaanisokereita tai ruokokidesokereita tai stevioita tai muitakaan jos ne eivät reseptiin kuulu.

Vierailija

Anteeksi kovasti kysymykseni, en tiennyt asian olevan näin herkkä jollekin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Fariinisokeri tuo mukanaan enemmän kosteutta ja makua, muuten tavallinen sokeri toimii yhtä hyvin. Desi tavallista sokeria painaa vähän enemmän kuin desi fariinisokeria, mutta laittaisin silti tavallista sokeria suunnilleen saman määrän.

Ulla

Voiko tän tehdä ilman suolapähkinöitä? Pitääkö kakkuun lisätä esim. jauhoja?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ei tarvitse lisätä mitään tilalle, pähkinät voi vain jättää pois. 

Vierailija

Kiitos Emilia fariinisokerin vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.