
Kaali on edullinen raaka-aine joka on riittoisa ja monelle rakas. Riisin tai ohran ryydittämä laatikko maistuu monelle, mutta tästä jutusta löydät myös ruoan uudempia sovelluksia.
Nopeampi kaalilaatikko
Perinteinen kaalilaatikko on varmasti monen mielestä se ainoa oikea. Sen valmistus vie kuitenkin aikaa ja on hieman työlästäkin. Kaalilaatikkohimon iskiessä alkukesästä voi turvautua kasarissa puolessa tunnissa hautuvaan kaalilaatikkoon. Se valmistetaan varhaiskaalista, joka on huomattavasti mehevämpää ja kosteampaa kuin talven varastokaali. Loppukesästä ja alkusyksystä kasarilaatikko onnistuu myös kesäkaalista, joskin haudutusaika pitenee ehkä kymmenisen minuuttia.
Maustekurkkuja ja smetanaa
Perinteiseen kaalilaatikkoon riittävät muutamat mausteet ja hyvä lihaliemi. Jos kaipaat kuitenkin hieman hapokkaampaa ja voimakkaammin maustettua ruokaa, kokeile venäläisittäin maustettua kaalilaatikkoa, jossa tomaattimurska antaa väriä, maustekurkut makua ja smetana pyöristää kaiken suuhun sopivaksi.
Kasvisyöjän valinta on huippumaukas
Jauheliha on kaalilaatikon olennainen ainesosa, mutta kasvissyöjä korvaa sen luontevasti soijarouheella. Vegaaninen kaalilaatikko saa rutkasti makua soijakastikkeesta sekä hieman yllättäen makeasta chilikastikkeesta. Makea chilikastike korvaa laatikossa siirapin ja antaa laatikolle juuri sopivaa kevyttä lämpöä.
Itämaiset ainekset sulautuvat joukkoon
Ennakkoluulottoman kokeilijan kaalilaatikko tuunataan kahdella kaalilla, kauralla ja kikherneillä. Makeutta tähän kattilassa valmistuvaan kaalipataan saadaan rusinoista. Voisi siis sanoa, että tässä kohtaavat itämainen ja suomalainen ruokakulttuuri.