Kesän juhlapöytiin voi etsiä innoitusta esimerkiksi risteilyltä. Nappaa artikkelista heti talteen keittiömestarin herkullinen salaattiresepti!
”Viking Linen laivojen alkupalapöytä on monille risteilyn kohokohta”, kertoo Viking Gracen keittiöpäällikkö Sakari Lehtinen.
Väitettä ei ole syytä epäillä – onhan merellisiä herkkuja notkuva buffet pitänyt pintansa risteilykävijöiden suosikkiruokapaikkana jo vuosikymmeniä. Pelkästään kylmällä puolella riittää maisteltavaa usean kymmenen ruokalajin edestä.
”Klassiset meren antimet, kuten graavilohi ja katkaravut, tekevät kauppansa vuodesta toiseen”, Lehtinen listaa.
”Kestosuosikkien seasta voi bongata myös kiinnostavia uutuuksia, joista moni sopii esimerkiksi kasvisruokavalioon. Alkupalapöydästämme löytyy nykyään muun muassa vegaanista silliä eli svilliä, joka valmistetaan pikkelöidystä munakoisosta.”
Kokoa vieraille valmiit annokset
Mitä oppeja kotikokki voisi poimia laivojen alkupalatarjonnasta kesän grillijuhliin ja puutarhabrunsseille?
”Hyvä alkuruoka herättelee kiinnostusta pääruokaa kohtaan, mutta tarjoaa myös itsessään kiinnostavia makuja ja tekstuureita”, Lehtinen toteaa.
Viking Linen buffet on viime vuosina siirtynyt enenevissä määrin annosmuotoiseen tarjoiluun. Suurten vatien rinnalla tarjolla on valmiiksi koottuja annoskulhoja, joita saa kerätä pöytään mielin määrin. Lehtinen suosittelee testaamaan kikkaa myös kotona.
”Kun ruoka tarjotaan valmiina annoksina, sen esillepanoon voi panostaa aivan eri tavalla. Annospaloihin siirtymisen myötä hävikkikin on vähentynyt laivoillamme.”
”Laivoille kannattaa ehdottomasti tulla maistelemaan kauden innostavia uutuuksia.”
Sesongin mehevimmät raaka-aineet
Viking Linen laivojen valikoimassa näkyy vahvasti myös sesonkiajattelu.
”Ruokaa on mukava laittaa tarjolle, kun raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Keväällä alkupalapöydässämme tarjottiin suippokaalia ja parsaa. Nyt kesällä saamme tilalle muun muassa Itämeren silakkaa ja ruohosipulia, josta tehdään pannacottaa”, Lehtinen kertoo ja jatkaa:
”Sesonkiajattelu ja lähiruoka kulkevat laivoilla myös tiukasti käsi kädessä. 70 prosenttia laivoilla tarjottavista raaka-aineista tulee Pohjoismaista.”
Jos laivalla sattuu rakastumaan jonkin tietyn lähituottajan antimiin, voi omasta supermarketista hyvinkin löytyä samoja herkkuja. Niiden avulla laivalta tuttuja makuja voi tuoda omaan keittiöönsä.
”Jos kesän tarjoiluihin siis kaipaa inspiraatiota, laivoille kannattaa ehdottomasti tulla maistelemaan kauden innostavia uutuuksia”, Lehtinen kannustaa.
Varaa makumatka Itämeren laineille
Tämä artikkeli on mainos.
Keittiömestarin reseptivinkki:
Paahdettua kukkakaalia, appelsiiniglaseerattua fenkolia ja jogurttivinegretti
Raikas salaatti maistuu erityisen hyvältä kesän grilliherkkujen kanssa, mutta sopii mainiosti sellaisenaankin alkupalaksi.
Paahdettu kukkakaali
- 1 pieni kukkakaali (400g)
- Öljyä
- Suolaa
- Pippuria
- Hunajaa
Pilko kukkakaali nupuiksi ja viipaloi sen jalka. Levitä kukkakaali uunipellille, pirskota päälle öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Appelsiiniglaseerattu fenkoli
- ½ fenkoli
- 1 dl appelsiinimehua
- 50 g voita
Kuutioi fenkoli. Hauduta fenkoli pannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes se on kypsää. Älä ruskista! Lisää appelsiinimehu ja anna nesteen kiehua pois. Lisää hyppysellinen suolaa.
Jogurttivinegretti
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 tl dijonsinappia
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 dl maustamatonta jogurttia
Sekoita ainekset yhteen ja mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla hunajaa.
Kokoa salaatti sekoittamalla kukkakaali, fenkoli ja vinegretti yhteen kulhossa. Voit tarjoilla salaatin heti lämpimänä tai jääkaapissa viilennettynä.