Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 216 keittokirjaan.
OHJE Samuli Wirgentius KUVA Tuomas Kolehmainen

Ravintola Postresin klassikkojälkiruoka tarte Tatin syntyy helposti kotonakin – vain viidestä raaka-aineesta.

Postresin tarte Tatinin ohjeen antoi meille keittiömestari Samuli Wirgentius.

- Täydellinen Tatin on monen asian summa: hapokkaan ja makean, pehmeän ja makean, kuuman ja kylmän, Wirgentius kertoo.

Michelin-ravintola Postres sulki juuri ovensa, ja nyt ravintolan tiloissa, Helsingin Etelä-Esplanadilla toimii samaan omistukseen kuuluva ravintola Pompier ESPA. Pompier säilytti Postresin tarte Tatinin listallaan, sillä annos on todellinen hitti.

Postresin aito ja alkuperäinen tarte Tatin kypsennetään pienessä kattilassa yhdelle hengelle kerrallaan, jolloin tortusta tulee kaunis, linnunpesän muotoinen. Tämä resepti tehdään isoon pannuun, josta riittää neljälle herkuttelijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
25 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravintola Postresin aito & alkuperäinen tarte Tatin

Ainekset

2
pientä voitaikinalevyä (n. 50 g)
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
hapanta omenaa (esim. Pink Lady)
75
g
voita
1
dl
sokeria
Lisäksi
3
rkl
tomusokeria
kinuskikastiketta
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen tai kiertoilmauuni 190 asteeseen. Kuori ja lohko omenat.
  2. Laita voi paksupohjaiseen teräksiseen tai muuhun uuninkestävään paistinpannuun (läpimitta noin 30 cm) ja laita pannu uuniin hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman; älä kuumenna voita. Ota pannu uunista ja levitä voi pannuun. Ripottele sokeri tasaisesti pannuun. Asettele omenalohkot viuhkamaiseen asentoon pannuun.
  3. Muotoile taikinasta pyöreä pallo ja kaulitse siitä jauhotetulla alustalla pyöreä levy, joka on tarpeeksi iso peittääkseen omenat. Asettele taikinalevy omenoiden päälle tiiviisti.
  4. Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6-8 minuuttia. Tarkkaile karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, malta hetki, että se ruskistuu, ennen kuin nostat kattilan liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit varovasti painella sitä kyljistä lastalla, jotta ilma pääsee tortun sisältä pois.
  5. Nosta pannu liedeltä ja laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin ruskistunut. Valmista halutessasi kinuskikastike.
  6. Ota pannu uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrottele torttu lastalla pannun reunoilta ja kaapaise varovasti myös pohjaa, niin saat omenat irtoamaan. Laita jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.
  7. Koristele torttu tomusokerilla. Tarjoa kinuskikastikkeen ja jäätelön kanssa.

Lämmin kinuskikastike

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Paahda sokeria teräskattilassa täydellä teholla, kunnes se sulaa ja ruskistuu.
  2. Lisää kerma varovasti joukkoon ja sekoita. Anna poreilla matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä hieman. 

Kommentit (2)

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Hmmm - mahtaisiko tämä onnistua blinipannuissa, vai ovatko liian matalia?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Ehkä miniversiona :)

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.