
Ravintola Postresin klassikkojälkiruoka tarte Tatin syntyy helposti kotonakin – vain viidestä raaka-aineesta.
Postresin tarte Tatinin ohjeen antoi meille keittiömestari Samuli Wirgentius.
- Täydellinen Tatin on monen asian summa: hapokkaan ja makean, pehmeän ja makean, kuuman ja kylmän, Wirgentius kertoo.
Michelin-ravintola Postres sulki juuri ovensa, ja nyt ravintolan tiloissa, Helsingin Etelä-Esplanadilla toimii samaan omistukseen kuuluva ravintola Pompier ESPA. Pompier säilytti Postresin tarte Tatinin listallaan, sillä annos on todellinen hitti.
Postresin aito ja alkuperäinen tarte Tatin kypsennetään pienessä kattilassa yhdelle hengelle kerrallaan, jolloin tortusta tulee kaunis, linnunpesän muotoinen. Tämä resepti tehdään isoon pannuun, josta riittää neljälle herkuttelijalle.
Ravintola Postresin aito & alkuperäinen tarte Tatin
Ainekset
Työvaiheet
- Ota taikina sulamaan. Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen tai kiertoilmauuni 190 asteeseen. Kuori ja lohko omenat.
- Laita voi paksupohjaiseen teräksiseen tai muuhun uuninkestävään paistinpannuun (läpimitta noin 30 cm) ja laita pannu uuniin hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman; älä kuumenna voita. Ota pannu uunista ja levitä voi pannuun. Ripottele sokeri tasaisesti pannuun. Asettele omenalohkot viuhkamaiseen asentoon pannuun.
- Muotoile taikinasta pyöreä pallo ja kaulitse siitä jauhotetulla alustalla pyöreä levy, joka on tarpeeksi iso peittääkseen omenat. Asettele taikinalevy omenoiden päälle tiiviisti.
- Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6-8 minuuttia. Tarkkaile karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, malta hetki, että se ruskistuu, ennen kuin nostat kattilan liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit varovasti painella sitä kyljistä lastalla, jotta ilma pääsee tortun sisältä pois.
- Nosta pannu liedeltä ja laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin ruskistunut. Valmista halutessasi kinuskikastike.
- Ota pannu uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrottele torttu lastalla pannun reunoilta ja kaapaise varovasti myös pohjaa, niin saat omenat irtoamaan. Laita jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.
- Koristele torttu tomusokerilla. Tarjoa kinuskikastikkeen ja jäätelön kanssa.
Lämmin kinuskikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Paahda sokeria teräskattilassa täydellä teholla, kunnes se sulaa ja ruskistuu.
- Lisää kerma varovasti joukkoon ja sekoita. Anna poreilla matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä hieman.
Hmmm - mahtaisiko tämä onnistua blinipannuissa, vai ovatko liian matalia?
Ehkä miniversiona :)