Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 125 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Huippukokki Jouni Toivasen täydellisessä lihakeitossa on kirkas liemi, sopiva suola ja paljon persiljaa ja pehmeä maku. Kaikkiaan soppaa keitellään miltei kolme tuntia, mutta sen huomaa lopputuloksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen lihakeitto

Ainekset

n. 2 + 2
l
vettä
1
kg
luullista naudanrintaa tai -lapaa
2
tl
suolaa
1
puntti
persiljaa
5
mustapippuria
3
maustepippuria
1
laakerinlehti
1
keltasipuli
2
rkl
voita
2-3
porkkanaa
6-8
kiinteää perunaa

Työvaiheet

  1. Laita lihapala kattilaan ja valuta noin 2 litraa kylmää vettä päälle, niin että liha peittyy kunnolla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada sitten pois. Huuhtele liha ja kattila. Laita liha uudelleen kattilaan ja lisää jälleen noin 2 litraa kylmää vettä ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto.
  2. Erottele persiljan lehdet ja varret. Säästä lehdet keiton viimeistelyyn ja laita varret kattilaan. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Peitä kattila kannella ja säädä lieden lämpötila alhaiseksi. Anna hautua kaksi tuntia.
  3.  Anna lihan ja liemen lämpötilan tasaantua noin 20 minuuttia. Nosta liha sitten liemestä reikäkauhalla esimerkiksi leikkuulaudalle. Irrota luu, kun liha on vielä kuumaa. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan.
  4. Kuori ja paloittele sipuli. Kuullota sipulia voissa paistinpannussa alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Kuumenna liemi ja lisää sipulit joukkoon. Keitä 10 minuuttia.
  5. Kuori ja pilko porkkanat noin 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää ne liemeen ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Kuori ja pilko perunat samansuuruisiksi paloiksi liemeen. Keitä vielä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Kuutioi liha ja lisää keittoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna persiljanlehdet ja lisää ne keittoon. Nauti ruisleivän ja voin kera.

Vinkki Voit lisätä keittoon muutaman herkkusienen makua antamaan.

 

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi nykyään on niin 'in' käyttää kiillottamattomia hopea-atrimia?  Ne ovat niin likaisen näköisiä, en laittasi omaan ruokaani. Yäk!

Vierailija

Naudan rintaa tai lapaa,possua puolet,muutama härän häntäpala. Keittoaika n.3 h kg. Perunat,porkkanat,lantut kuutiona keitetään eri vedessä jotka lisätään siivilöityyn lihan keitin liemeen , maustetaan pippuri,sipuli,suola.Keitetään reilu puoli tuntia. Lopuksi runsaasti persijaa,ja iso nokare voita.

Mä Vaan

Eikö huippikokki osaa parempaa??

Perus lihakeitto hohhoijaa...

Parempi soppa

No eipä ole kasonen resepti ja uskallan "lyödä vetoa", että ite teen maukkaamman lihakeiton. Tosin 3 tuntia ei riitä sillä haudutan uunissa, miedolla lämmöllä häränhäntä paloja juuresten- ja mausteiden kanssa 2-3 tuntia ja sitten lisään naudanlihan ja jatkan hauduttamista kunnes häränhäntäpaloista liha irtoaa kuin itsestään.  Loppuosan valmistan kattilassa jonne lihat ilman luita, perunat, juurekset jne. Aikaa toki menee, mutta mitä kauemmin  "kituuttamalla" uunissa hauduttaa lihoja niin avot - tulee hyvää.  Häränhäntä palojen kilohinta tuppaa olemaan hintava, eikä niitä ole aina saatavilla. Kauppahallista löytyy ja isommista marketeista jos on hyvä tuoreliha valikoima ?  Kokeilkaapas, ette pety.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.