Juustopilvellä täytetty punajuuripiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Valmistele ensin punajuuret. Pese punajuuret ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä.
- Jäähdytä punajuuret siivilässä kylmän, juoksevan veden alla. Kuori punajuuret ja höylää ne ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Laita viipaleet pieneen kulhoon. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada marinadi punajuurten päälle. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 tuntia.
- Tee pohja. Voitele uunivuoka (kuvan vuoka 17 x 23 cm). Mittaa jauhot ja kylmä voi kulhoon, ja nypi seos murumaiseksi. Lisää kauramaito ja valkuainen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa vuoka taikinalla, pistele pohja haarukalla ja siirrä jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Laita piiraspohjalle leivinpaperi ja paistokuulia tai esimerkiksi kuivia herneitä, jotta reunat pysyvät pystyssä. Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Ota kuulat ja paperi pois, ja laita piiraspohja uudelleen uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes piirakan reunat saavat väriä. Jäähdytä pohja hyvin.
- Keitä sokeriherneitä niukassa vedessä 2 minuuttia. Kaada ne siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta pyyhkeen tai talouspaperin päällä kuiviksi.
- Valmista vuohenjuustopilvi. Vaahdota kerma kulhossa. Sekoita tuorejuusto vaahtoon. Mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
- Kokoa piirakka. Levitä puolet juustopilvestä jäähtyneen piirakan pohjalle. Valuta punajuuret siivilässä ja nostele kerrokseksi juustovaahdon päälle. Aseta sokeriherneet punajuurten lomaan. Tarjoa piirakka heti lopun juustopilven kanssa.