
Rapeapintainen kasleri voi hyvinkin jäädä joulupöydän vakiovieraaksi.
Karamellisoitu ylikypsä kasleri
Ainekset
Työvaiheet
- Yhdstä mausteseoksen ainekset.
- Sekoita suolausliemi. Lisää kulhoon kylmä vesi, suola ja sokeri. Sekoita kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet nesteeseen. Lisää laakerinlehdet ja ½ dl kuivamausteseosta (säästä loput lihan pintaan).
- Huuhtele liha ja pane se kookkaaseen muovipussiin kulhon sisään. Kaada suolaliuosta päälle niin, että se peittää lihan. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi.
- Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota luolausliemestä, taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla ja nosta liha uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin. Hiero kuiva-aineseos pintaan ja paina lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
- Paista lihaa uunin keskitasossa 100 asteessa 4–5 tuntia lihan paksuudesta riippuen tai kunnes paistolämpömittari näyttää 93 astetta.
- Valmista lisukkeet lihan kypsyessä (ks. ohjeet alla).
- Nosta liha uunista ja kiedo folioon.
- Valmista kiillotuskastike. Kaada ainekset kattilaan, sekoittele koko ajan ja anna kiehua kokoon, kunnes seos on ohutta siirappia, 3–4 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
- Leikkaa lihan pinnasta halutessasi ylimääräinen rasva pois. Sivele pintaan kiillotuskastiketta ja nosta liha grillivastuksen alle 2 minuutiksi tai kunnes siirappi on imeytynyt lihan pintaan.
Maapähkinäkastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili
- Kuumenna öljy isossa laakeassa pannussa. Lisää sipuli ja chili ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sokeri pannuun ja paista seosta käännellen, kunnes sokeri hieman karamellisoituu.
- Lisää kookosmaito, suolapähkinät, soijakastike ja limetinmehu. Anna kiehua sekoittaen 2–3 minuuttia.
- Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limetinmehua tai soijakastiketta. Tarjoa lihan kanssa.
Lämmin punakaalisalaatti
Ainekset
Työvaiheet
- Suikaloi kaali. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota kaalia ja sipulia öljyssä pannussa muutama minuutti.
- Lisää loput ainekset ja hauduta kaali kypsäksi, noin 5 minuuttia. Se saa jäädä rapeaksi. Maista ja tarjoa lämpimänä lihan ja maapähkinäkastikkeen kanssa.