Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 599 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Mehevän uunilohen salaisuudet? Riittävän alhainen uuninlämpö ja ranskankermatäkki. Kypsentämisaika vaihtelee lohifileen paksuuden mukaan, mutta muuten tämä kotiruoka on helppoakin helpompi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä uunilohi

Ainekset

noin
700 g
lohi- tai kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
Päälle
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
hunajaa
½
tl
mustapippuria
Viimeistelyyn
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja nosta filee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle suola.
  2. Sekoita ranskankerma, sitruunamehu, sinappi, hunaja ja pippuri keskenään. Levitä seos kalan päälle.
  3. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Varmista kalan kypsyys haarukalla paksuimmasta kohdasta, älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. 
  4. Viimeistele tillillä. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (17)

Vierailija

Miksi joka toinen ruoka pitää pilata hunajalla?

Herkku.....

Siksi kun se on imelänhyvää. Sokeri toinen vaihtoehto.

Vierailija

En hunajasta pidä sellaisenaan, mutta moniin ruokiin ja kylmiin kastikkeisiin se kyllä sopii.

Vierailija

Lohesta saa kätevästi nahan pois kun laittaa fileen nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja kypsentää uunissa niin että nahka kypsyy ja vetäsee nahan pois esim haarukkaan kieputtamalla ja sitte kaataa ranskankerman tms maustekastikkeen päälle ja käyttää hetken uunissa.
Kannattaa toki maustaa lohi hyvin ennen uuniin laittoa.
Ällöttävää se nahka siellä vuoan pohjalla.

Vierailija

"Lohesta saa kätevästi nahan pois kun laittaa fileen nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja kypsentää uunissa niin että nahka kypsyy ja vetäsee nahan pois esim haarukkaan kieputtamalla ja sitte kaataa ranskankerman tms maustekastikkeen päälle ja käyttää hetken uunissa.
Kannattaa toki maustaa lohi hyvin ennen uuniin laittoa.
Ällöttävää se nahka siellä vuoan pohjalla."

Samaa mieltä. Tuo on täydellinen tapa kypsentää nahallinen filee. Ja sillä tavoin valmistettuna hyvää lohta ei tarvitse pilata hukuttamalla se (hapan)kermaan. Eikö edes joskus joku voisi tehdä kalareseptin missä kalaa ei pilattaisi maitotuotteilla/wannabe(vegaani)"maito"tuotteilla?

Vierailija

175 astetta on mielestäni liikaa.
Meillä syödään viikottain lohta ja uunin lämpö on 160.

kala kalana

Lohen päälle eikä muuallekaan mitää maitotuotteita. Sitruuna, sokeri, suola ja tilli piisaa. Kyllä suomalaisilla on jo omasta takaa ilman kerma tuotteitakin elopainoa ihan tarpeeksi.

Salmonisti

... sitä tartte uittaa kokonaan kermassa. Folio vuoan päälle, niin pysyy mehevänä. Folion voi kierrättää tai uusiokäyttää itse ja tehdä vaikka hatun.

Vierailija

Mielestäni ihana ohje. Ranskankerma kastike on hyvää.

kalakokin mies

Uunipellille leivinpaperi. Sen päälle ruodoton filé nahkapuoli ylöspäin. Tietysti suola, pippuri, tilli siihen nahattomaan puoleen ensin. Uuniin 150-175 astetta kiireen mukaan. Ei mitään kastikkeita. Eikä mitään tökkimisiä kypsyyttä tunnustellen: kala on valmis, kun nahkaan tulee muutama kupla. Nahka toimii siten sekä lämpömittarina että kalan kantena, joka pitää sen mehevänä. Yksinkertaista, helppoa, hyvää j terveellistä. Kaikki creme fraichet sun muut sotkut ovat ylilaittamista. Ruotsalainen vaimoni tekee tuolla reseptillä, on ollut ravintolakeittiössä Tukholmassa töissä toistakymmentä vuotta.

Vierailija

Te jotka paistatte lohen ensin nahkapuoli ylöspäin ja poistatte sitten nahan kesken paistamisen, kaapikaa lohen pinnasta keskeltä se tumma oheut kerros pois, ennen kuin kaatelette päälle kermoja tms. Se tumma osa maistuu pahalta!

Harjoittelija

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä! Sekä itse alkureseptistä. Itse jätän sen kerman pois. Se nahka ollut vähän ongelma mutta yllä konsteja joita aion yrittää. Lohen kaveriksi sopii mielestäni perunat hyvin tai sitten broccoli. Kukkakaali myös.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Jos pitää kuivasta kalasta, tämä ohje on silloin varmaankin sopiva. Minä paistan lohen 15-20 minuuttia 160 asteessa.

Hybrid

Miksi näissä resepteissä ei ole tulostusmahdollisuutta?

Vierailija

Niin, tulostus mahdollisuus olisi näppärä.

Minä vaan

Painonvartijoiden ohjeessa käytettiin rasvatonta piimää ja hyvää tuli.

kotikokki vaan

Itse teen uunilohen siten, että laitan fileen noin 15 min. uuniin ja sitten kuorin nahan ja sen harmaan rasvan pois. Sitten file uudelleen uuniin herkkusienipalojen , aurajuuston, suolan, sitruunapippurin  ja tillin kera, lisäksi ruokakermaa ja oikeaakin kermaa mukaan kastikkeeksi. Näin lohi pysyy kosteana ja mikä parasta syödessä ei tarvitse pelleillä sen epäesteettisen nahan kanssa, vaan kaikki on syötävää.. Ja lohikaan ei pääse kuivumaan. Ja mukaan Rosamundaa muusina..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lohi raakakypsytetään hapokkaalla limetillä, soijalla ja suolalla. Runsaat yrtit antavat kulhosalaatille mahtavan aromaattisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettilohi-nuudelisalaatti

Ainekset

MARINOITU LOHI
400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
2
limetin mehu
2
rkl
soijaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
NUUDELISALAATTIPOHJA
150
g
lasinuudeleita
2
porkkanaa
¼
punakaalia
2
kevätsipulia
2
dl
edamamepapuja (pakaste)
1
ruukku thaibasilikaa, minttua ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja leikkaa kala sentin kuutioiksi kulhoon. Purista joukkoon limetin mehu ja lisää soija, suola ja seesamiöljy. Sekoita niin että maut tasoittuvat ja siirrä lohi kylmään salaatin valmistumisen ajaksi.

  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kypsät nuudelit siivilässä kylmällä vedellä huuhdellen.

  3. Kuori porkkanat ja tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita lastuja. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipulit varsineen.

  4. Sekoita chilikastike (katso ohje alta).

  5. Kokoa nuudeleita, kasviksia, edamame-papuja, lohta ja yrttejä bowl-tyylisiin kulhoihin. Lusikoi chilikastiketta päälle.

Vinkki! Pakastetut edamamepavut ovat nopeasti käyttövalmiita. Niille riittää sulatus siivilässä haalealla vedellä huuhdellen.

 

Chilikastike

Ainekset

1
dl
makeaa chilikastiketta
1
rkl
limetinmehua
2
tl
inkivääriä raasteena
1
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.