Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3407 reseptiä.
Linkitetty 181 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.

Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
3
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
  2. Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua.  Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.

Kommentit (6)

Mummon sanomaa

Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!

Vierailija

Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)

T9

Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.

hijakki

Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.

Perunamuusista siirapilla make...

Perunamuusista siirapilla makeutettu perunalaatikko. 

Valmista muusia reilusti, niin saat siitä mainion tummalla siirapilla makeutetun  perunalaatikon ja se on helppo valmistaa.

Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista. Tumma siirappi antaa sopivasti  väriä.

Ohje:

Notkista yli jäänyt perunamuusi maidolla  sakeaksi vellimäiseksi soseeksi. Muusin suola saattaa riittää, mutta lisää tarvittaessa mutta varoen liikaa suoilaa. Mausta halutuilla mausteilla, mutta älä liikaa. 

Lisää tummaa siirappia noin 1 desilitra 2 litraan  ohennettua sosetta - tai maaun mukaan - ehkä 1½ desilitraa  tummaa siirappia 2 litraan ohennettua sosetta.  Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.

Laita sose  voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin sirottele pinnalle korppujauhoa. 

Paista sosetta aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.  Näin estetään soseen kuivuminen ja korppuuntuminen  ja saat mehevää siirapilla makeutettua  perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa.

Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1183 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Täyteläinen bataattisosekeitto sopii sekä arkipöytään että viikonlopun retkille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-linssikeitto

Ainekset

1
(n. 700 g)
bataatti
1
sitruunan raastettu kuori
3
sentin pala inkivääriä
2
rkl
öljyä
tl
juustokuminaa
1
tl
kardemummaa
1
l
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
1
rkl
hunajaa
1
kasvisliemikuutio
1
tl
suolaa
Paahdetut mantelit
1
rkl
öljyä
½
tl
savupaprikaa
1
ps (80 g)
kuorellisia manteleita
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Pese sitruuna ja raasta kuori. Raasta pala inkivääriä.
  2. Lisää kattilaan öljy, juustokumina ja kardemumma. Hauduta mausteita miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon bataattipalat, vesi, linssit ja kaikki loput ainekset.

  3. Keitä hiljalleen 20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  4. Tee lisukkeeksi paahdetut mantelit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Hauduta savupaprikaa öljyssä ja lisää mantelit. Kääntele manteleita pannulla muutama minuutti. Jäähdytä ja ripottele joukkoon suolaa. Tarjoa mantelit keiton kanssa.

Vinkki! Pakkaa kuuma keitto retkelle termospulloon.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3407 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Ranskalainen klassikko pommes Anna eli annanperunat sopii niin liha- kuin kalaruokien seuraan. Herkullisuus perustuu aivan ohuiksi leikattuihin perunaviipaleisiin, jotka kypsyvät uunissa voilla silattuna kakkumaiseen muotoon. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Annanperunat

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esim. bellarosa)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
timjaminlehtiä
4
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 80
g
voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
rkl
sitruunamehua
timjaminlehtiä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti tai kuori ne. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja irrota timjaminlehdet. Raasta tarvittava määrä sitruunoiden keltaista kuoriosaa.

  3. Kirkasta voi. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki ja kaada sitten pieneen kannuun. Pohjalle kertynyt valkoinen hera saa jäädä kattilaan.

  4. Laita valurautapannu (Ø n. 24 cm) levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy. Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon kellon mukaisesti ja keskeltä aloittaen. Valuta voita perunoiden päälle. Ripottele päälle hieman suolaa, mustapippuria, valkosipulia, timjaminlehtiä ja sitruunan kuoriraastetta. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Lisää voita ja mausta samoin. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on käytetty. Paina perunoita tiiviisti pannuun.

  5. Paina perunoiden päälle pyöreäksi leikattu, pannua hieman isompi leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua liedellä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kakku on poh­jasta rapea.

  6. Nosta kannella peitetty pannu 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

  7. Ota pannu pois uunista. Laita perunoiden päälle leivinpaperi. Paina perunakakkua kannen avulla tasaiseksi ja tiiviiksi. Poista paperi ja kansi. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  8. Ota pannu uunista. Nosta pannun päälle lautanen ja käännä perunakakku lautasen avulla ylösalaisin. Purista päälle sitruunamehua. Viimeistele timjamilla.

Hyvä terveys on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Linsseillä rikastetun kasvispastan maussa ja ulkonäössä riittää ihasteltavaa. Fenkoli tuo kastikkeeseen anismaisen pirskahduksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoretomaatti-linssipasta

Ainekset

1
kg
tomaatteja
1
fenkoli
1
pieni kesäkurpitsa
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
3
rkl
hienonnettua minttua tai basilikaa
1
prk (250 g)
kypsiä punaisia linssejä
50
g
fetajuustoa
LISÄKSI
150
g
täysjyväpastaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele tomaatit, poista niistä kannat ja leikkaa kuutioiksi. Pienille kirsikkatomaateille riittää huuhtaisu. Halkaise fenkoli, huuhtele ja poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Paista kasviksia pannulla tilkassa öljyä viitisen minuuttia. Mausta suolalla, sokerilla ja yrteillä. Jatka hauduttamista kannen alla 15–20 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike kuivahtaa.

  3. Valuta ja huuhtele linssit, ja lisää kastikkeeseen.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä ja sekoita kastikkeeseen. Murustele päälle fetajuustoa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1183 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvispyttipannun proteiini tulee härkäpavusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsa-härkispannu

Ainekset

1
(n. 600 g)
myskikurpitsa
1
rkl
öljyä
300
g
punakaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
pkt (250 g)
härkäpapusuikaleita, esim. Härkis lempeä sitruuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
persiljaa silputtuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa. Koverra lusikalla siemenet pois. Leikkaa kurpitsa kuorineen lohkoiksi. Sipaise päälle öljyä. Paahda uunissa 30 minuuttia. Leikkaa pehmeä kurpitsa kuutioiksi.
  2. Suikaloi punakaali. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää joukkoon härkäpapusuikaleet. Paista 5 minuuttia.
  4. Lisää punakaali ja kurpitsa. Jatka paistamista 5 minuuttia. Lisää suola ja pippuri. Viimeistele persiljalla.