Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2120 reseptiä.
Linkitetty 130 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.

Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
3
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
  2. Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua.  Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.

Kommentit (5)

Mummon sanomaa

Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!

Vierailija

Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)

T9

Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.

hijakki

Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2120 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Labneh tarkoittaa libanonilaista jogurttijuustoa. Nämä labnehista pyöritellyt herkulliset pallerot saavat kauniin värinsä ja ulkonäkönsä granaattiomenan siemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
5 min + valutus 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Makeat labnehrubiinit

Ainekset

1
prk (500 g)
paksua turkkilaista jogurttia
4
rkl
hunajaa
2
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
ruusuvettä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Sekoita jogurtti ja hunaja yhteen. Raasta sitruunan ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste, ruusuvesi ja suola jogurttiin.
  2. Vuoraa siivilä kaksinkertaisella harsokankaalla ja laita se kulhon päälle. Kumoa seos siivilään, kääri harson reunat tiiviisti jogurtin päälle. Laita lautanen ja esimerkiksi säilyketölkki painoksi. Anna jogurtin valua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.
  3. Pyörittele tiivistyneestä jogurtista eli labnehista pieniä palloja. Irrota granaattiomenasta siemenet ja painele ne pallojen pintaan.

Vinkki! Voit valuttaa jogurtin myös suodatinpaperilla vuoratussa kahvisuodattimessa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 680 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Valkosuklaakuulista pyöritelty lumilyhty on talvisen kahvipöydän suloisin syötävä koriste.

Vinkki! Tee lumilinnaa varten kolminkertainen annos valkosuklaakuulia. Kiinnitä kuulat linnaksi sulalla valkosuklaalla tai tomusokerilla, joka on notkistettu tilkalla vettä. Lyhdyn sisällä kannattaa polttaa led-tuikkua, jotta suklaa ei pääse sulamaan.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakuulat

Ainekset

3
dl
mantelijauhetta
100
g
vaniljatuorejuustoa
1
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)
1
rkl
tomusokeria
ripaus
suolaa
Pinnalle
150
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Sekoita mantelijauheen joukkoon tuorejuusto, inkivääri, sokeri ja ripaus suolaa.
  2. Jaa massa kahteen osaan. Pyöritä paloista tangot leikkuulaudalla. Leikkaa ne seitsemään palaan ja pyörittele palat kuuliksi.
  3. Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Kasta kuulat sulaan suklaaseen. Nosta kuulat jääkaappiin kovettumaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2120 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Hauska norjalainen maahisvaahto syntyy kymmenessä minuutissa. Kuohkeassa ja keveässä jälkkärivaahdossa maistuvat puolukkahillo ja paahdettu sokeri. Ripaus lakujauhetta on piste iin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Trollkrem eli maahisvaahto

Ainekset

2
kananmunanvalkuaista
1
dl
puolukkahilloa
¼
tl
suolaa
1
dl
sokeria
2
dl
tuoreita tai jäisiä puolukoita
2
tl
lakritsijauhetta
Lisäksi
2
dl
valmista vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Erottele valkuaiset isoon kulhoon. Lisää hillo ja suola ja vatkaa kiinteäksi marenkimaiseksi vaahdoksi.
  2. Sulata sokeri pannussa. Lisää puolukat ja lakujauhe. Siirrä pannu pois levyltä.
  3. Lisää jäähtyneet lakupuolukat vaahtoon ja tarjoa heti. Valuta annosten päälle vaniljakastiketta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2120 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Bar Cónissa kokkaava Janne Ahola rakastaa Pohjois-Afrikan makuja. Jannen keittiössä porisee usein sunnuntaisin kalatagine, jota lapsetkin fanittavat. Ihanan mausteinen tagine valmistuu yhdessä padassa, jonka voi melkein unohtaa liedelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kalatagine

Ainekset

1
fenkoli
1
sipuli
1
sipuli
1
tl
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
tähtianista
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
g
sahramia
1
tlk (240 g)
säilyketomaatteja
3
dl
kalalientä fondista
300
g
kalafileitä (esim. kuha tai siika)
1
pkt (450 g)
kuorellisia sinisimpukoita (Pirkka, pakaste)
1
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Paloittele porkkanat ja fenkoli noin 3 cm:n paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä padassa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja mausteet ja jatka kuullottamista 5 minuuttia.
  3. Lisää kasvikset, tomaatit ja kalaliemi pataan. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
  4. Paloittele kala 3 cm:n paloiksi. Lisää kalat ja simpukat pataan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  5. Mausta tagine suolalla ja sitruunamehulla.

Vinkki Tee taginelle kastike turkkilaisesta jogurtista, hienonnetusta korianterista ja raastetusta limetinkuoresta.

Kommentit (0)