Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 172 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.

Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
3
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
  2. Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua.  Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.

Kommentit (5)

Mummon sanomaa

Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!

Vierailija

Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)

T9

Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.

hijakki

Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Sambal on mausteseos tai -kastike, jota tarjotaan usein erilaisten curryjen sekä muiden aasialaisten riisiruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-sambal

Ainekset

2
dl
kookoshiutaleita
1
pieni salottisipuli
½
pieni punainen habanerochili
¾
tl
chilirouhetta
½
tl
suolaa
½
limetti
(1–2
rkl
kookosmaitoa)

Työvaiheet

  1. Paahda halutessasi kookoshiutaleet pannulla, jotta kookoksen maku voimistuu. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Käsittele chili käyttäen suojakäsineitä. Poista habanerosta kanta ja siemenet kiinnikkeineen. Hienonna hedelmäliha.

  3. Jauha chilirouhe ja suola isossa morttelissa sileäksi jauheeksi. Lisää sipuli ja chili. Jauha, kunnes chili on täysin murskaantunut.

  4. Lisää kookoshiutaleet ja sekoita. Purista limetistä mehu joukkoon. Jos sambal tuntuu kuivalta, lisää hiukan kookosmaitoa. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa linssicurryn kanssa.

Vinkki Sambal onnistuu myös tuoreesta raastetusta kookoksesta.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Harissakastikkeella maustettu ja pehmeäksi paahdettu munakoiso saa huokailemaan ilosta. Vaahterasiirappi antaa sopivan makeuden ja fetakastike saa nuolemaan lautasen tyhjäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu harissamunakoiso ja fetakastike

Ainekset

2
(500 g)
munakoisoa
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
¼
dl
(ruusu)harissatahnaa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaahterasiirappia
200
g
fetajuustoa
¾
dl
maitoa
2
rkl
pinjansiemeniä
2
tillin oksaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pistele munakoisot haarukalla ja voitele ruokalusikallisella öljyä.

  2. Vuoraa uunipelti foliolla, laita munakoisot folion päälle ja paahda 35–40 minuuttia, kunnes munakoisot ovat täysin pehmenneet ja kuori muuttunut ruttuiseksi.

  3. Siirrä munakoisot ritilän päälle jäähtymään noin 15 minuutiksi. Kuori munakoisot varovasti, jätä kanta paikalleen ja leikkaa pienellä veitsellä keskelle munakoisoa viilto niin, että munakoiso pysyy koossa molemmista päistä. Ripottele munakoisoille suolaa ja laita ritilälle valumaan.

  4. Sekoita laakeassa kulhossa tai lautasella harissa, 3 rkl öljyä ja vaahterasiirappi. Purista sitruunasta mehua 1 rkl. Kääntele munakoisot harissaseoksessa molemmin puolin.

  5. Murskaa toisessa kulhossa feta haarukalla ja lisää maito. Sekoita paksuksi tahnaksi ja levitä tarjoilulautaselle.

  6. Nosta munakoisot fetatahnan päälle ja valuta pinnalle loput harissakastikkeesta. Ripottele pinnalle pinjansiemenet ja nypi tilli koristeeksi. Tarjoa halutessasi lisäksi pitaleipää.

Vinkki Voit paahtaa munakoisot liedellä erittäin kuumassa parilapannussa, 20–25 minuuttia munakoisojen koosta riippuen. Pannussa paahtamisesta syntyy käryä, joten huolehdi hyvästä tuuletuksesta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Keiton esiäiti on buddhalainen, vegaaninen temppeliruoka, jonka liemipohjana on muun muassa kombu-merilevää sisältävä dashi. Samaan tunnelmaan pääsee melkein lähikaupan valikoimalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen kasviskeitto

Ainekset

100
g
retikkaa (tai retiisejä)
1
iso porkkana
100
g
siitakesieniä (tai osteri- vinokkaita)
rkl
rypsiöljyä (josta osa voi olla seesamiöljyä)
1
l
kasvislientä
rkl
soijakastiketta
½
tl
sokeria
2
rkl
vettä
1
rkl
perunajauhoja
½
pkt (noin 125 g)
kiinteää tofua
2
kevätsipulia
TARJOILUUN
seesamiöljyä (ja sakea)

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi retikka (tai retiisit) ja porkkana ohuiksi siivuiksi. Paloittele sienet. Kuutioi tofu.

  2. Kuumenna kasviöljy kattilassa. Lisää pannulle retikka, porkkanat ja siitakesienet, ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi, soijakastike sekä sokeri ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  3. Sekoita perunajauhot ja 2 rkl vettä keskenään ja lisää suurus varovasti keiton joukkoon. Lisää tofu ja kiehauta vielä kerran. Hienonna kevätsipuli lopuksi keittoon.

  4. Mausta valmiit keittoannokset seesamiöljyllä (ja sakella).

Kommentit (0)