
Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.
Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.
Kuohkea perunamuusi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
- Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua. Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
- Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.
VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.
Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!
Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla
Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)
Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.
Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.
Perunamuusista siirapilla makeutettu perunalaatikko.
Valmista muusia reilusti, niin saat siitä mainion tummalla siirapilla makeutetun perunalaatikon ja se on helppo valmistaa.
Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.
Ohje:
Notkista yli jäänyt perunamuusi maidolla sakeaksi vellimäiseksi soseeksi. Muusin suola saattaa riittää, mutta lisää tarvittaessa mutta varoen liikaa suoilaa. Mausta halutuilla mausteilla, mutta älä liikaa.
Lisää tummaa siirappia noin 1 desilitra 2 litraan ohennettua sosetta - tai maaun mukaan - ehkä 1½ desilitraa tummaa siirappia 2 litraan ohennettua sosetta. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin sirottele pinnalle korppujauhoa.
Paista sosetta aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin estetään soseen kuivuminen ja korppuuntuminen ja saat mehevää siirapilla makeutettua perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa.
Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.