Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 177 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Pilvenpehmeän perunamuusin salaisuus on jauhoiset perunat, voin ruskistaminen ja sen lisääminen ennen maitoa. Ja ihan tavallinen sähkövatkain.

Kuohkea perunamuusi on kaikessa yksinkertaisuudessaan superherkkua. Onnistut varmasti, jos valitset jauhoisen perunalajikkeen, esimerkiksi Rosamundan tai Lapin Puikulan. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi. Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat.
Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita
50
g
voita
3
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Laita vesi kiehumaan ja mausta se reilusti suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois. Perunat kypsyvät noin 30 minuutissa.
  2. Kun perunat alkavat olla kypsiä, sulata voi kattilassa. Sulata se keskilämmöllä ja anna ruskistua. Voi vaahtoaa hieman, kun se alkaa paahtua.  Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Kaada perunoiden keitinvesi pois (voit ottaa tilkan talteen). Kuumenna kattila nopeasti liedellä niin, että kaikki neste haihtuu ja perunat ovat kuivia. Murskaa perunat survimella tai perunanuijalla. Voit myös rikkoa ne puristimella. Lisää voi survokseen. Lisää maito vähitellen ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

VINKKI! Tarjoa sulan voin ja lehtipersiljan kanssa. Ruskistetun voin sijaan voit maustaa muusin sitruunamehulla maustetulla voisulalla.

Kommentit (6)

Mummon sanomaa

Suola lisätään aina viimeisenä muusiin!

Vierailija

Heitin tuon kolme desiä maitoa joukkoon --> muusi pilalla

Vierailija

Hyvä ohje! Tuli aivan ihanan maukasta muusia! Makean ystävänä lisäsin vielä sokeria :)

T9

Meillä laitetaan myös muusiin porkkanaa ja lanttua. Lapsien nimeämä herkkumuusi.

hijakki

Kyllä se vielä paranee kun laittaa kanamunaa ja vatkaa oikein kuohkeaksi.

Perunamuusista siirapilla make...

Perunamuusista siirapilla makeutettu perunalaatikko. 

Valmista muusia reilusti, niin saat siitä mainion tummalla siirapilla makeutetun  perunalaatikon ja se on helppo valmistaa.

Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista. Tumma siirappi antaa sopivasti  väriä.

Ohje:

Notkista yli jäänyt perunamuusi maidolla  sakeaksi vellimäiseksi soseeksi. Muusin suola saattaa riittää, mutta lisää tarvittaessa mutta varoen liikaa suoilaa. Mausta halutuilla mausteilla, mutta älä liikaa. 

Lisää tummaa siirappia noin 1 desilitra 2 litraan  ohennettua sosetta - tai maaun mukaan - ehkä 1½ desilitraa  tummaa siirappia 2 litraan ohennettua sosetta.  Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.

Laita sose  voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin sirottele pinnalle korppujauhoa. 

Paista sosetta aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.  Näin estetään soseen kuivuminen ja korppuuntuminen  ja saat mehevää siirapilla makeutettua  perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa.

Paista yli jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssicarbonara

Ainekset

2
dl
kuivattuja belugalinssejä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
25
g
voita
dl
pastan keitinvettä
2
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2 + 1
keltuaista
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 16–18 minuuttia.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kauhaise talteen 1½ dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista niitä voissa pari minuuttia. Lisää valutetut linssit ja jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Raasta pecorino. Erottele keltuaiset. Yhdistä pastan keitinliemi, kaksi keltuaista ja juustoraaste. Kääntele kuuman pastan joukkoon sipuli-linssiseos ja keltuais-juustoseos. Mausta pippurilla. Tarkista suola.

  5. Laita kolmas keltuainen pastan päälle ja anna sen sekoittua spagetin joukkoon samalla kun pasta annostellaan lautasille.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Oliiviöljy on tomaattikeiton silkinpehmeän suutuntuman salaisuus. Ennen tomaattisesonkia keitto valmistuu säilötyistä tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Pappa al pomodoro eli italialainen tomaattikeitto

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
¾
dl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
4–5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5
cm:n pala
kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 180
g
kirsikkatomaatteja
PINNALLE
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi basilikasta lehdet erilleen, hienon­na varret.

  2. Kaada öljy kattilaan ja lisää valko­sipuli. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua, mut­ta ei ole ruskistunut.

  3. Lisää basilikan varret ja rouhi jouk­koon mustapippuri. Kuumenna sekoit­taen minuutin verran.

  4. Kumoa tomaatit kattilaan ja huuhtele tölkit vedellä. Lisää vesi, suola ja sokeri. Painele tomaatit rikki puulastalla.

  5. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon leipä. Anna kiehua kannen alla hiljaa poristen 40–45 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua. (Sitä ei tarvitse soseuttaa.)

  6. Paista kirsikkatomaatteja pannulla pari minuuttia. Annostele keitto lauta­sille, lisää kirsikkatomaatit ja basilikan­lehdet. Valuta pinnalle vielä öljyä.

Vinkki Käytä keitossa miedohkoa olii­viöljyä sen verran kuin raaskit, kuitenkin vähintään ¾ dl.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ribollitaan voi käyttää niitä kasviksia mitä kaapista löytyy. Lisää vettä, jos haluat padasta keittomaisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ribollita-pata

Ainekset

1
iso sipuli
2
porkkanaa
2
lehtisellerin vartta
6
valkosipulinkynttä
200
g
mustakaalia
¼
kuivahtaneesta ciabattasta
5
aurinkokuivattuja tomaattia
1
prk (380/230 g)
pieniä kypsiä valkoisia papuja (cannellini)
3
rkl
oliiviöljyä
tl
suolaa
2
rkl
tomaattipyreetä
l
vettä
1
parmesaanipalan kanta
4
oksaa tuoretta timjamia
¾
tl
chilirouhetta tai aleppon pippuria
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja pork­kanat. Leikkaa lehtisellerit pie­niksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Huuhtele kaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Revi tai murenna leipä paloiksi.

  3. Suikaloi aurinkokokuivatut to­maatit. Valuta pavut siivilässä.

  4. Kuumenna öljy padassa. Lisää kasvikset ja suola. Kuullota noin 8 minuuttia.

  5. Lisää tomaattipyree ja aurinko­kuivatut tomaatit. Paista sekoitta­en muutama minuutti.

  6. Lisää vesi, pavut, parmesaanin kanta, timjami, chilirouhe ja mustapippuri. Keitä 5 minuuttia.

  7. Kääntele kaalit keittoon kahdes­sa erässä. Lisää sitten leipä.

  8. Kypsennä 15 minuuttia. Valuta lopuksi pinnalle oliiviöljyä.