Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2155 reseptiä.
Linkitetty 264 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Suolapedillä paahtuneista uuniperunoista tehty muusi on lohturuokaa parhaimmillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
1 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu perunamuusi

Ainekset

4
isoa Rosamundaa
1
kg
karkeaa merisuolaa
30
g
voita
1
rkl
puristettua sitruunan mehua
3
dl
täysmaitoa
200
g
graavilohta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese perunat. Pistele ne haarukalla, jolloin perunat kypsyvät tasaisesti eivätkä ”räjähdä”. Levitä suola uunipellille ja perunat suolapedin päälle. Kypsennä 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Sulata sillä välin voi ja purista sitruunan mehu. Mausta voisula sitruunalla. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Purista tai kaavi perunat kuoristaan syvään kulhoon. Lisää ripaus suolaa ja sitruunavoi kuumien perunoiden päälle. Jätä tilkka voita muusin viimeistelyyn. Lisää sen jälkeen maito samalla survoen tai jos haluat kuohkeamman muusin, käytä sähkövatkainta.
  4. Kaada loppu sitruunavoi muusin päälle. Saksi päälle valmista graavilohta.

Kommentit (21)

Yksi kysymys

Tuota tuota. Mikä on tuon suolapedin merkitys, eli mikä on sen vaikutus lopputulokseen?

Väinö-kokki

Vai niin, että 1kg MERISUOLAA? Eipä taida nyt tuota herkkua sydävikainen syödä. 

ei ymmärrä

Mitä tuolle suolalle tehdään lopuksi?

Kokki-Kimuli

Ei tarvitse suolapetiä, testattu on... ;)

pappandrelle (it.)

Samaan tyyliin tehdään Espanjassa uunikala. Reunapellille reilusti merisuolaa, ja kala uuniin n. 200 astetta. Yllätys oli se, ettei kala maistunut yhtään liian suolaiselta. Suosittelen myös suomalaisille. Kala löytyi suolakasan alta.

alphons

muuten  hyvänoloinen resepti, mutta neljästä potusta saa vaivoin yhden annoksen, eikä 4-6 annosta. Vaikka olisi kuinka isoja pottuja. ;)

Vierailija

Mikä on Suolan tarkoitus. haittaako jos ei laita.

Juusokokki

Ei ole tainnu alhpons rosamundia nähdä? Yleensä yksi riittää yhdelle henkilölle uuniperunaksi, joten neljästä tulee hyvinkin lisuke 4-6 hlölle😂.
Eikä tämä kilo suolaa sydänvikaiselle ole ongelma; suolan rooli on olla lämmönsiirtäjänä ja pohjan palamisen estäjänä, ei niinkään suolaajana. Jos reseptiä katsoo, niin sitä suolaahan vielä lisätään muusiin muusausvaiheessa. Mainio inspiroiva ohje, kiitos!

400g merisuolaa?

Mitä kilolle suolaa tehdään uunissa käytön jälkeen?
Voiko sitä käyttää uudestaan? Säilyttää? Heittää roskiin :( ?
Ideoita?
Kilo suolaa ja pois heittäminen tuntuu vaan tuhlaukselta.

muussii

Tätä täytyykin kokeilla! Tämäkin on todella mielipidekysymys, toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä... Kyllä kai tuon suolan nyt voi uudelleen käyttää vaikka ihan samaan tarkoitukseen toistamiseen tai vaikka kuinka monesti? En oo kyllä rosamundaa koskaan ostanukka mutta kerta se ensimmäinenkin, muusia olen tehnyt muun merkkisestä jauhoisesta perunasta ja ihan höyrykeittämällä potut.

turhaa

Älytön resepti. Tällä ei ainakaan tehdä arkimuusia. 1) Tuon suolan voisi kyllä ottaa talteen ja käyttää uudestaan suolapeti-tarkoitukseen, mutta meinaa ylimääräistä vaivaa (ja siivoamista). 2) Vartin sijasta kypsennät perunoita tunnin! 3) Lisäksi syntyy akrylamidia, mitä keitetyissä perunoissa ei ole. En usko, että tällä reseptillä muusi on niin merkittävästi parempi, että on kaiken tuon vaivan arvoinen.

turhaa

Ja vielä: neljä isoakaan perunaa ei todellakaan riitä 4–6 henkilölle — jos tarkoitus ei ole tehdä fine dining -ravintola-annoksien kokoisia maistiaisia.

Muussipoika

Miksi laitetaan maitoa. Keitettäessä jätän vähän vettä kattilaan ja voita reilusti enemmän kuin tuo 30 g - maistuu varmasti paremmalta

Käppä

Tarttee kokeilla. Kuulostaa hyvältä

sepetti

"turhaa

11/14

klo 15:59 | 30.10.2017

Älytön resepti. Tällä ei ainakaan tehdä arkimuusia. 1) Tuon suolan voisi kyllä ottaa talteen ja käyttää uudestaan suolapeti-tarkoitukseen, mutta meinaa ylimääräistä vaivaa (ja siivoamista). 2) Vartin sijasta kypsennät perunoita tunnin! 3) Lisäksi syntyy akrylamidia, mitä keitetyissä perunoissa ei ole. En usko, että tällä reseptillä muusi on niin merkittävästi parempi, että on kaiken tuon vaivan arvoinen."

Jollei tiedä ruokafiilistelystä tai ruuoanlaitosta mitään, niin miksi ottaa kantaa.

Väinö-kokin vaimo

Sanna Maskulin, otitko jo itseesi kun me tosi hyvän ruuan ystävät vähäsen vinoillaan turhaakin turhemmasta reseptistä. Perunamuussin voipi tehdä niin monella ja nimenomaan paremmallakin tavalla.  Myös vähemmä'llä sähkön kulutuksella ja ajalla. Höh.

Sheffi

(klo 15:59 | 30.10.2017
Älytön resepti. Tällä ei ainakaan tehdä arkimuusia. 1) Tuon suolan voisi kyllä ottaa talteen ja käyttää uudestaan suolapeti-tarkoitukseen, mutta meinaa ylimääräistä vaivaa (ja siivoamista). 2) Vartin sijasta kypsennät perunoita tunnin! 3) Lisäksi syntyy akrylamidia, mitä keitetyissä perunoissa ei ole. En usko, että tällä reseptillä muusi on niin merkittävästi parempi, että on kaiken tuon vaivan arvoinen.")
Kaikki on turhaa kuten perunoiden ” keittäminen” 70 asteessa eivätkä edes kiehu, ajanhukkaa joillekin mutta sanoisin että ehkä olisi hyvä joskus kokeilla ruuanlaitosta pitkänkaavan mukaan missä maut ja aromit vain syvenevät, keitän vielä maito/kermaseoksen noissa perunankuorissa, siivilöin ja tulee kaikki maut talteen.

Sanna Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei! Pahoittelut, että on jäänyt vastaamatta kommentteihinne. En ole ottanut itseeni😊. Tämä paahdettu pottumuusi on vain yksi tapa tehdä muusia, ja itse pidän paahdettujen uuniperunoiden tuomasta täyteläisestä, paahteisesta vivahteesta. Mikään pikamuusi tämä ei ole verrattuna perinteiseen muusiin. Suolapedistä: Perunat voi paahtaa ilmankin suolapetiä, mutta suolapedillä paahdettuna ne kypsyvät mielestäni herkullisemmiksi ja tasaisemmin. Kuten Juusokokki sanoi, suolapeti toimii tässä eräänlaisena lämmöntasaajana. Perunoista ei tällä tavalla tule suolaisempia. Suolan voi ottaa talteen ja käyttää uudelleen.

Lisäys vielä: perunoiden määrää voi lisätä sen mukaan, miten monta annosta tai minkä kokoisen annoksen haluaa. Tästä tulee 4-6 lisuketta tai pientä annosta. Pottumuusi on näet mielestäni mahtava alkupala ja pikkuruoka, jos päälle laittaa vaikka nokareen mätiä tai graavilohta!

pimee ohje

Lohta muusiin?

Cocinero señor Ola

Eipä ole tämän reseptin tekijä saanut maistaa oikeata pottumuussia, eli kirjoittelee vasten parempaa totuutta? Kilo pottuja ja 30g voita??? ei tule pottumuussia näistä lähtökohdista, tosi on sanoi joku pankkimies aikoinaan.

Muusimies

Muusistani tuli ihan karmeaa liisteriä! Nälkäiset lapset joutuivat pettymään ja tyytymään pussimuusiin. Oli viimeinen kerta ku kokeilen tätä reseptiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 80 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2155 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pikapasta on arkipäivän pelastus! Tämä kypsentämättä valmis kastike on raikkaan sitruunainen ja ihanan juustoinen. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat pastaan rapean makulisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenpasta

Ainekset

300
g
spagettia
1–2
valkosipulinkynttä
½ + ½
tl
suolaa
½
dl
oliiviöljyä
1
sitruuna
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
lehtipersiljaa
dl (60 g)
parmesaania
2
tl
oreganoa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmistele muut aineet pastan kiehuessa.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit, laita mortteliin ja lisää ½ tl suolaa. Murskaa valkosipuli tahnamaiseksi ja lusikoi isoon kulhoon. Lisää öljy, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista mehu joukkoon. Paloittele tomaatit, hienonna persilja ja raasta juusto. Lisää ne valkosipuliseokseen, mausta oreganolla, pippurilla ja suolalla ja sekoita hyvin.
  3. Paahda siemeniä kuumassa kuivassa pannussa 1–2 minuuttia. Jauha ne morttelissa tai tehosekoittimessa karkeaksi. Jätä odottamaan.
  4. Nosta kypsä pasta spagettikauhalla keitinvedestä kulhoon tomaatti-juustoseokseen. Sekoita voimakkaasti ja lisää tilkka kuumaa keitinvettä niin, että juusto sulaa kastikemaiseksi.
  5. Sekoita paahdetut siemenet pastaan.

Kommentit (1)

Vierailija

hyvän tuntunen resepti. selkeät ja yksinkertaiset aineet. tätä tulen taatusti tekemää.

Helsingin Sanomat on lisännyt 80 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Tuplaa makaronilaatikon paras osa eli pinnalta rapeat sattumat: kypsennä ainekset tavallisella uunipellillä! Kasvisversioon upotetaan soijarouhetta, fetaa ja kirssikkatomaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen peltimakaronilaatikko

Ainekset

200
g
täysjyväpastaa
2
dl
soijarouhetta
2
dl
kiehuvaa vettä
1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
150
g
juustoraastetta
5
dl
maitoa tai kasvimaitoa
2
kananmunaa
150
g
fetajuustoa
250
g
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti suolalla maustetussa vedessä, valuta lävikössä. Levitä pastat voidellulle uunipellille (tai leivinpaperin päälle).
  2. Mittaa soijarouhe kulhoon. Kaada päälle kuuma vesi. Anna turvota 5 minuuttia.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti. Lisää soijarouhe. Paista pari minuuttia. Mausta oreganolla ja ½ tl:lla suolaa. Sekoita sipuli-soijarouheseos ja juustoraaste pastan joukkoon pellille.
  4. Sekoita mittakannussa maito, kananmunat ja ½ tl suolaa. Kaada seos pastaseoksen päälle. Murustele päälle fetajuustoa. Huuhtele kirsikkatomaatit, leikkaa puoliksi ja levitä pastapellin päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pasta on paistunut pinnalta rapeaksi.

Kommentit (2)

Saskia Smids
Seuraa 
Liittynyt19.10.2017

Tämä oli aivan täys-floppi resepti! Käytin hyviä raaka-aineita ja tein kaiken kuten reseptissä oli ohjeistettu, ruuasta tuli hyvin mauton, ei saanut alas ilman ketšuppia. Resepti epäilytti jo ennen kokeilua, keitetty pastaa vielä 20min munamaidossa uunissa, ei se toimi, eikä se toiminutkaan (suomalainen makaronilaatikko on erilainen resepti, munamaito toimii siinä ihan hyvin). Tämä taitaa olla ensimmäinen resepti täältä sivustolta, joka on niin floppi. Olen tehnyt tältä sivustolta noin 50 reseptiä ainakin. 

Haloo

Kuvassa ei ole pelti vaan vuoka!

Helsingin Sanomat on lisännyt 80 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Uunipastarullien sisältä löytyy sitruunalla terästettyä pinaatti-juustotäytettä. Maistuu ihanan mehevältä ja raikkaalta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Lasagna roll-ups eli uunipastarullat

Ainekset

2
pkt (yht. 500 g)
tuorelasagnelevyjä
Täyte
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
oliiviöljyä
150
g
tuoretta babypinaattia tai pieniä nokkosenlehtiä
1
prk (250 g)
ricottaa
1
dl
parmesaania raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
Päälle
2
dl
ruokakermaa
200
g
vuohenjuustoa
3
rkl
parmesaania raastettuna
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pinjansiemeniä, vihreää salaattia

Työvaiheet

  1. Jos käytät nokkosia, aloita niiden käsittelystä. Kerää vain pieniä lehtiä. Nuoret, kirkkaanväriset latvaversot maistuvat parhailta. Huuhtele nokkoset. Ryöppää nokkosia suolalla maustetussa vedessä minuutti. Laske aika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Laita nokkoset ryöppäyksen jälkeen siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä. Puristele vesi pois.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota öljyssä kypsiksi. Lisää pinaatti tai nokkoset. Paista käännellen muutama minuutti. Voit halutessasi hienontaa niitä veitsellä pienemmäksi. Sekoita joukkoon ricotta, parmesaani, persilja, sitruunamehu, kuoriraaste ja mausteet.
  3. Leikkaa lasagnelevyt pitkittäin puoliksi. Levitä täyte levyille. Kääri rulliksi. Nosta rullat voideltuun uunivuokaan vierekkäin pystyasentoon.
  4. Lämmitä kerma kattilassa. Lisää vuohenjuusto ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos vuokaan. Raasta päälle parmesaania.
  5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä noin 5 minuuttia folion alla. Ripottele päälle halutessasi paahdettuja pinjansiemeniä. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (1)

Darja

Kauheesti näillä teijän ohjeilla pittää eri ainesosia ostaa. Eipä työttömällä riitä tommosiin rahat.