Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Pia Inberg

Sushi on helppo tehdä itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tee itse lohisushit – helpot ohjeet

Ainekset

3
dl
sushiriisiä
4
dl
vettä
Liemi
3
rkl
(riisi)viinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Päälle
400
g
lohta
wasabitahnaa
Tarjoiluun
japanilaista soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi kattilassa kylmässä vedessä käsin pyöritellen. Vaihda vesi kolmesti. Kaada huuhteluvesi pois ja mittaa riisin päälle kylmä keitinvesi.
  2. Nosta kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä riisiä kannella peitettynä kymmenen minuuttia, käännä sitten lämpö pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. Yhdistä etikka, sokeri ja suola ja kaada seos riisille. Sekoita maustekastike riisiin leikkaavin liikkein, älä painele.
  3. Kun riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, voit aloittaa sushin muotoilemisen. Jos käytät riisin vasta myöhemmin, peitä se kostealla pyyhkeellä ja säilytä huoneenlämmössä. Vaikka riisi säilyy näin vain vuorokauden, sitä ei kannata panna jääkaappiin, sillä kylmässä riisi kovettuu.
  4. Leikkaa lohi puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kalapala saa olla riisityynyä pidempi, niin että se laskeutuu riisin yli lautaselle. Lohiviipaleen paksuus on makuasia: Japanissa kala voi olla melkein sentin paksuinen, eurooppalaiset leikkaavat sen ohuemmaksi.
  5. Puserra pienelle lautaselle noin ruokalusikallinen wasabia. Ota riisikulho ja kalat lähellesi. Varaa viereen wasabi, kulhollinen kylmää vettä ja lautanen valmistuville susheille. Ohjeesta tulee 25–30 sushipalaa.
  6. Kostuta kädet kylmällä vedellä, jotta tahmea riisi ei takerru liiaksi käsiisi. Ota oikeaan kouraasi vajaa kaksi ruokalusikallista riisiä. Pieni määrä riisiä riittää, sillä palan pitää olla suupalan  kokoinen. Muotoile riisistä pitkulainen, 5 x 2,5 x 2,5 senttinen tyyny. Puristele palaa muutaman kerran, että riisi pysyy kasassa. Älä rutista liian tiiviiksi, ilmavaa riisikimpaletta on miellyttävä syödä.
  7. Ota kalapala vasemmalle kämmenpohjalle, sipaise siihen nokare wasabia. Nosta riisityyny kalaviipaleen päälle. Purista riisityyny ja kalaviipale käsin yhteen. Paina kalan reunat kiinni riisityynyyn ja käännä sushi tarjolle kalapuoli ylöspäin.
  8. Tarjoa sushi japanilaisen soijakastikkeen ja wasabitahnan kanssa. Tulisesta pitävät voivat lisätä wasabia annokseensa. Kun syöt riisipallot, kasta ne soijakastikkeeseen kalapuoli alaspäin joko puikoilla tai rennosti sormin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Anna Huovinen

Kun ruoanlaitolle on todella vähän aikaa, tortillapizzat ratkaisevat ongelman. Näiden tortillojen juju on piparjuurella maustettu ricotta. Koukuttavan hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoiset lohi-tortillapizzat

Ainekset

8
keskikokoista täysjyvätortillaa
1
prk (250 g)
ricottajuustoa
1–2
rkl
piparjuuritahnaa
300
g
kylmäsavulohta viipaleina
2
kevätsipulia
1
prk (50 g/35 g)
kapriksia
¾
tl
mustapippuria
1
ruukku
vesikrassia tai yrttejä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Levitä tortillat kolmelle leivinpaperille. Sekoita ricotta ja piparjuuritahna keskenään kulhossa ja levitä seos tortillojen pinnalle.

  3. Revi kala suupaloiksi ja jaa se tortilloille. Lisää kaprikset ja mausta mustapippurilla.

  4. Kun uuni on kuuma, paista tortilloja pelti kerrallaan 7–8 minuuttia. Lisää lopuksi päälle vesikrassia tai yrttejä.

Vinkki Täytteitä voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Tuorejuusto tai ranskankerma käyvät ricottan korvaajaksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 70 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Nyt voit unohtaa maa-artisokkien kuorimisen, huolellinen pesu riittää! Maa-artisokat kypsyvät uunissa kuorineen ihanan rapeiksi reilusti öljyllä sipaistuina. Lohipalat valmistuvat kätevästi samalla pellillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut maa-artisokat ja valkosipulilohi

Ainekset

1
kg
maa-artisokkia
3
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
1
(noin 800 g)
kirjolohifilee
1
kokonainen valkosipuli
Päälle
1
dl
parmesaaniraastetta
1
sitruunan raastettu kuori
hiutalesuolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1.  Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Pese maa-artisokat huolellisesti vedellä ja juuresharjalla. Leikkaa maa-artisokat 2–4 osaan koosta riippuen ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy, timjami ja ½ tl suolaa. Kypsennä uunin keskitasolla 20 minuuttia.
  3. Laske uunin lämpö 200 asteeseen.
  4. Pyyhkäise kirjolohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla ja nypi mahdolliset ruodot fileestä, mausta suolalla (½ tl). Leikkaa filee annospaloiksi ja aseta palat maa-artisokkien viereen pellille.
  5. Pese valkosipuli ja halkaise se, irrottele puolikkaasta kynnet ja kuori ne, levitä kynnet kirjolohifileepaloille. Lisää pellille toinen valkosipulinpuolikas ja valuta sille hieman öljyä.
  6. Jatka kypsentämistä uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai siihen asti, kunnes lohi on haluamassasi kypsyydessä.
  7. Lisää maa-artisokkapalojen päälle parmesaaniraastetta, hyvin pestyn sitruunan raastettua kuorta ja halutessasi hiutalesuolaa. Mausta lohipalat mustapippurilla ja hiutalesuolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Haukipullien maustama kookoslaksa on upeaa viikonloppuruokaa. Pähkinäinen laksatahna ja kookosmaito tekevät liemestä ihanan täyteläisen.

Viinisuositus: Kun ruoassa on mausteisuutta, viinissä on hyvä olla sekä mausteisuutta että hedelmäisyyttä. Wolfberger Gewurztraminerin, 9,48 e (0,375 l), maku on makeahkon päärynäinen, mutta kiva hapokkuus raikastaa viinin makua. Viinin makuprofiili onkin täydellinen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipullalaksa

Ainekset

600
g
haukea jauhettuna
1
valkosipulinkynsi
1
miedohko chilipalko
2
tl
raastettua inkivääriä
1
rkl
rypsiöljyä
1
kananmuna
2
rkl
korianteria hienonnettuna
2
tl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
suolaa
Liemipohja
1
annos laksatahnaa (ohje alla)
2
salottisipulia
2
prk (8 dl)
kookosmaitoa
4
dl
kasvislientä
200
g
vihreitä kasviksia (esim. broccoli, pinaatti, herneenpalot)
250
g
riisinuudeleita
Lisäksi
1
ruukku korianteria ja/tai thaibasilikaa
1
rs
versoja tai ituja
4
sipulinvartta

Työvaiheet

  1. Jos jauhat hauen itse, laita haukifileet hetkeksi pakastimeen, jolloin ne on helpompi jauhaa. Tee liemeen tuleva laksatahna valmiiksi (ohje alla).

  2. Valmistele kalapullien taikina. Kuori ja hienonna valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota valkosipulia, chiliä ja inkivääriä öljyssä keskilämmöllä pari minuuttia. Laita pannu sivuun. Vatkaa kananmunan rakenne rikki kevyesti. Hienonna korianterinlehdet.

  3. Leikkaa kylmät haukifileet kuutioiksi ja jauha ne nopeasti lihamyllyssä tai monitoimikoneessa. Voit myös jauhaa hauen tehokkaalla sauvasekoittimella.

  4. Sekoita jauhettu hauki, kuullotetut mausteet, kananmuna, korianterisilppu, kalakastike ja suola kulhossa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Nosta taikina viileään 15 minuutiksi. Tee sillä välin liemi valmiiksi.

  5. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa (3 l) keskilämmöllä 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää aiemmin tekemäsi laksatahna kattilaan sipulien joukkoon. Paista pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos.

  6. Pyörittele haukitaikina palloiksi kostutetuin käsin tai lusikkaa apuna käyttäen. Lisää haukipullat kuumaan liemeen ja keitä 5 minuuttia. Lisää nuudelit ja kasvikset. Jatka keittämistä nuudelipakkauksen ohjeen mukaan.

  7. Viimeistele tuoreilla yrteillä, iduilla ja kevätsipulilla.

Laksatahna

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
chilipalko
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
dl
cashewpähkinöitä
2
rkl
panang-currytahnaa
1
rkl
kalakastiketta
2
tl
red curry -tahnaa
2
tl
fariinisokeria
1
tl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet.

  2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon. Surauta sekaisin.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei valkosipulilla pienintäkään merkitystä ainakaan kalapohjaisissa (jos oikeasti muissakaan) ruuissa. Ihan voi hauelle tehdä normaalin lihapullatyyppisen pohjan runsaalla mustapippurilla höystettynä. Tosin hauesta tulee aina vähän kovahkoa ja sitkeää kalapullina, laittoi mitä vain. Ja miksi lähes kaikkin liha- ja kalaruokiin tungetaan väkisin sipulia kun se ei ainakaan sitä kalan tai lihan aitoa makua paranna, hävittää loputkin vain. Ja tuolla olemattomalla suolamäärällä ei muutenkaan makua. Onneksi ohjeessa ei mainittu sitä pakollista tilliä.

Vierailija

Oliskohan jotain ajatusta millä cashewn voisi korvata tahnasta (pähkinäallergikkoa ajatellen)? :)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Hirmu helppo katkarapukastike valmistuu valkosipulituorejuustosta ja kuutioiduista tomaateista sillä aikaa, kun pasta kiehuu kypsäksi. Lisää ravut joukkoon vasta lopuksi, niin ne eivät sitkisty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapu-tomaattipasta

Ainekset

2
ps (à 180 g)
sulatettuja, kuorittuja pakastekatkarapuja
500
g
pastaa
4
tomaattia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai oliiviöljyä
2
dl
pastan keitinvettä
½
kasvisliemikuutio
1
prk (200 g)
valkosipulituorejuustoa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
lehtipersiljaa (ja chiliä)

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Hienonna sillä aikaa tomaatit, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

  3. Kuumenna voi tai öljy paistinpannulla ja kuullota sipuleita minuutin ajan.

  4. Lisää puolet tomaateista, pastan keitinvesi, kasvisliemikuutio, tuorejuusto ja mausteet. Keitä, kunnes juusto sulaa.

  5. Lisää lopuksi valutetut katkaravut, kuumenna nopeasti, mutta älä enää keitä. Lisää lopuksi hienonnettu persilja ja loput hienonnetut tomaatit ja chiliä.

Kommentit (0)