Me Naiset on lisännyt 1246 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Pia Arnould

Tomaateista paahtamalla valmistettu kastike on terveellinen hätävara pakastimessa. Voit tuunata sitä mielesi mukaan erilaisilla yrteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuore tomaattikastike

Ainekset

2
kg
kypsiä tomaatteja
1
dl
hyvää oliiviöljyä
4
valkosipulinkynttä
2
tl
valkoista balsamicokastiketta
1
tl
kidesokeria
hyppysellinen hienoa merisuolaa
1
dl
silputtua, tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja asettele palat leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita keskenään 2 rkl öljyä, murskatut valkosipulinkynnet, balsamico, sokeri ja suola.
  2. Levitä seos tomaattien pintaan ja paahda niitä uunin keskitasolla 200 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Lisää sillä välin kulhossa lopun öljyn sekaan silputut basilikanlehdet.
  3. Leikkaa jäähtyneet tomaattilohkot halutessasi pienemmiksi ja sekoita öljy-basilikaseoksen joukkoon. Pakasta kastike sopivina kerta-annoksina ja käytä tarvittaessa eri ruokien pohjana.

Vinkki! Käytä tuoretomaattikastiketta patojen ja keittojen pohjana sekä pizzan päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hogmies on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Perheessäni on vegaani, vegetaristeja, sekasyöjiä ja vannoutunut lihansyöjä, niin kehitin tämän kastikkeen yhdistelemällä pohjaan perinteisistä resepteistä osia.

Kastikkeesta voi tehdä syöjien mukaan täysin vegaaniversion tai ei vegaaniversion. Sopii parhaiten syötäväksi pastan tai riisin kanssa, mutta kalaversio maistuu hyvin perunoidenkin kanssa. Valmistusaika riippuu siistä minkä version tekee ja kuinka paljon käyttää valmistuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30-40 MIN
Vaikeustaso
Helppo

TO VEGE OR NOT-TO VEGE-KASTIKE

Ainekset

kastikepohja
Oliivi- tai rypsiöljyä
2-3
rkl
raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
1
kpl
sipuli
200-250
g
herkkusieniä
450
g
Rainbow-lempeät kasvikset (pakaste)
1
tlk
Valmista pastakastiketta esim. Barilla classico
1
rkl
ketsuppia
3-4
rkl
tomaattipyrettä
2
dl
kaurakermaa tai kermaa
2-3
rkl
balsamicoa
2-3
rkl
kuivattua basilikaa tai ruukku tuoretta basilikaa
1
tl
oreganoa
ja lisäksi maun mukaan
chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
Lisäksi (riippuen siitä, haluaako vege tai ei-vege version):
n. 250
g
Härkistä tai nyhtökauraa
tai
n. 300
g
pakastekalakuutioita
n. 180
g
katkarapuja
tai
n. 400
g
jauhelihaa

Työvaiheet

Kattilaan reilusti oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) sen verran että pohja peittyy kunnolla. 

Hauduta miedolla lämmöllä piparjuurta ja silputtua sipulia että sipuli pehmenee ja kuullottuu. 

Lisää lämpöä ja huuhdellut sekä pilkotut herkkusienet. 

Paista sienistä neste pois ja lisää pakastekasvikset.

Paista kasvikset lämpimiksi ja lisää pastakastike, ketsuppi, tomaattipyre, valkosipulimurska ja lopuksi kaurakerma / kerma

Hauduttele tovi miedolla lämmöllä ja lisää balsamico, härkis / kalakuutiot / jauheliha, chili, pippuri, oregano, basilika ja tarkista suola.

Lämmitä kuumaksi (ja jos teet kalaversion, lisää nyt katkaravut), ota pois liedeltä ja lisää lopuksi vielä loraus öljyä. Anna hetki tekeytyä (kalaversiossa ainakiin niin kauan että ravut ovat sulaneet ja lämmenneet).

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasviscurryyn valmistetaan aluksi punainen tahna, jonka tulisuutta voit säädellä chilin siemenillä. Ruuan makumaailma on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja sen aromaattiset mausteet kannattelevat ihanasti monipuolista kasviskimaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofulla vahvistettu kasviscurry

Ainekset

1
parsakaali
1
pieni kukkakaali
1
keltainen paprika
1
tlk (400 g)
kevyttä kookosmaitoa
4
kaffirlimetinlehteä
200
g
ohuita vihreitä papuja
300
g
tofua (maustamaton tai marinoitu)
1
rkl
limettimehua
noin 1
tl
suolaa
Punainen currytahna
4
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
pitkää punaista chiliä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (tai inkivääritahnaa)
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
kurkumaa
½
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä täysjyväriisiä
tuoretta korianteria, limettiviipaleita

Työvaiheet

  1. Laita ensin lisäkeriisi kiehumaan.
  2. Valmista currytahna. Kuori ja puolita salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista kanta. Ota kahdesta chilistä pois siemenet, jätä siemenet yhteen (tai poista siemenet kaikista, jos haluat miedomman ruuan.)
  3. Kuori ja raasta inkivääriä, kunnes saat 1 rkl raastetta.
  4. Mittaa kaikki tahnan ainekset yleiskoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi pyörivällä leikkuuterällä. Voit valmistaa tahnan myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  5. Erottele parsakaali ja kukkakaali nupuiksi. Paloittele paprika, poista kanta ja siemenet.
  6. Siirrä currytahna kattilaan, ja kuumenna sitä sekoitellen 4–5 minuuttia. Lisää parsakaali, kukkakaali, paprika, kookosmaito ja limetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 5 minuuttia niin, että seos hiljalleen kuplii.
  7. Huuhtele pavut, leikkaa pois kanta ja pätki pavut. Lisää curryyn, keitä vielä 5 minuuttia.
  8. Lisää lopuksi pieniksi kuutioiksi pilkottu tofu, limettimehu sekä suolaa maun mukaan.
  9. Tarjoa keitetyn täysjyväriisin kanssa. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja limettilohkoilla.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Vinkki! Ohjeessa ei ole tarkoituksella lainkaan lisättyä suolaa, vaan lihapullat saavat riittävän suolaisuutensa parmesaanista. Tomaattipyree ja balsamico vähentävät myös suolan tarvetta. Voit kuitenkin halutessasi lisätä lihapulliin suolaa muiden mausteiden joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset lihapullat

Ainekset

1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Kommentit (0)