Testasimme viisi kaupan kylmähyllystä löytyvää vaihtoehtojauhista. Ominaisuuksiensa perusteella useimmat löytävät paikkansa tutuista kotiruuista. Lue, mikä paketti kannattaa ostaa ja mihin.

1 Monikäyttöinen perusaines

Härkis Original 250 g, 3,89 e. Valmistaja Verso Food.

Ulkomuodoltaan kokkareinen, kenties totutuin jauhelihankorvike on valmistettu härkäpavuista ja herneproteiinista. Testaajien mukaan Härkis näyttää joukosta eniten paistetulta jauhelihalta, koska se ei ole olemukseltaan tasakoosteista.

Paistamattoman Härkiksen rakenne on pehmeä, minkä vuoksi se sopii hyvin myös pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi. Paistettaessa osittain tahmeat kokkareet rapeutuvat pinnaltaan hieman.

Maku on neutraali, osan maistajista mielestä aika mitätön.

Maistajien kommentit: ”Loistava tuttu tuote.” ”Toivottavasti tämä on terveellistä.”

Kokeile näihin: lindströminpihvit, kaalilaatikko, tacot, kastike.

 

Ainesosat: härkäpapu (52 %), vesi, rypsiöljy, herneproteiini, muunnettu maissitärkkelys, jodioitu suola, melassi, kasviuute (sipuli), sokerikulööri, stabilointiaineet (E460, E461), kasvikuitu, mustapippuri.

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa 904 kJ / 216 kcal

Rasvaa 9 g (josta tyydyttyneitä 0,7 g)

Hiilihydraatteja 13 g (joista sokereita 2 g)

Ravintokuitua 7 g

Proteiinia 17 g

Suolaa 1,5 g

Huomioita: Proteiini- ja rasvapitoisuudeltaan lähellä paistijauhelihaa. Eniten kuituja. Runsassuolainen.

 

2 Maitoproteiinin ryhtiliike: vihdoinkin MiFu toimii

MiFu jauhis 250 g, 3,95 e. Valmistaja Valio.

Uusin MiFu muistuttaa aiempia maitoproteiinivalmisteita enemmän jauhelihaa. Paistettaessa MiFu jauhis ruskistuu hyvin eikä pannulle irtoa lainkaan nestettä. Öljyn kiilto jää rakeiden pintaan eikä imeydy niihin, minkä vuoksi jauhis näyttää herkulliselta.

Rakenne on sitkas, maistajien mielestä hyvällä tavalla ”kuminen”. Jäähtyessään Mifu sitkistyy nopeasti, joten ruoka kannattaa syödä kuumana.

Maku on maitomainen ja neutraali. Maussa on hiven makeutta.

Maistajien kommentit: ”Näyttää maistuvammalta kuin onkaan.” ”Paras MiFu jota olen syönyt.” ”Kuin ruskeaa raejuustoa.”

Kokeile näihin: bolognese, pizza, tacojen täyte, uuniperunantäytteet, makaronilaatikko, kiinalaisittain valmistetut ruuat.

 

Ainesosat: Pastöroitu maito, vesi, maitoproteiini, sakeuttamisaine (kalsiumalginaatti), maitorasva, glukoosisiirappi, suola, aromit, säilöntäaine (sorbiinihappo) ja hapate.

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa 696 kJ / 166 kcal

Rasvaa 7 g (josta tyydyttynyttä 4,1 g)

Hiilihydraatteja 1,7 g (joista sokereita 1,6 g)

Proteiinia 24 g

Suolaa 1,9 g

Huomioita: Vähän hiilihydraatteja, jotka ovat peräisin glukoosisiirapista. Maitoproteiinivalmiste, mutta laktoositon.

 

3 Outo tulokas: kuin paistettua leivitystä

Sirkkis 250 g, 4,79 e. Valmistaja Entis.

Sirkkis kuuluu vaihtoehtojauhisten uusimpiin tulokkaisiin. Kasviperäisistä proteiineista ja jauhoista valmistettu jauhis sisältää 4 % kotisirkkajauhetta.

Rasva imeytyy paistettaessa nopeasti Sirkkiksen pötkylämäisiin partikkeleihin. Lopputulos näyttää ja tuntuu kuivalta, mutta maku on rasvainen ja muistuttaa jauhopaakkuja, joita syntyy paistettaessa leivitettyjä muikkuja.

Muista jauhiksista poiketen Sirkkiksessä on valmiina grillimauste. Maku on tosin mieto.

Maistajien kommentit: ”Tunkkainen, maistuu palaneelta rasvalta.” ”Tämän syömiseen tarvitaan tahtoa.” ”Sirkkaläpimurto jää odottamaan itseään.” ”Miksi ostaisin tätä?”

Kokeile näihin: tymäkän mausteinen nachopelti, chili sin carne, ripotteeksi tomaattikeiton päälle.

 

Ainesosat: Vesi, rypsiöljy, kaurajauho, ohratärkkelys, herneproteiini (11 %), soijaproteiini-isolaatti (11 %), jauhe kasvatetuista trooppisista kotisirkoista (4 %), mausteet, suola.

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa 1 311 kJ / 313 kcal

Rasvaa 19 g (josta tyydyttynyttä 1,5 g)

Hiilihydraatteja 21 g (joista sokereita 0,6 g)

Ravintokuitua 2,2 g

Proteiinia 24 g

Suolaa 0,75 g

Huomioita: eniten rasvaa, vähiten kuituja mutta myös suolaa. Runsaasti proteiinia. Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja pölypunkeille.

 

4 Varma valinta: rakenteeltaan kylmähyllyn kiinnostavin

Nyhtökaura Nude 240 g, 3,79 e. Valmistaja Gold & Green.

Tuttu Nyhtökaura eli nyhtis valmistetaan kaurasta, herne- ja härkäpapuproteiinista sekä rypsiöljystä. Nyhtiksen rakenne on heterogeeninen: isojen kimpaleiden joukossa on pientä murua.

Rakenteeltaan Nyhtökaura muistuttaa enemmän nyhtöpossua kuin jauhelihaa. Paistettaessa nyhtis rapeutuu miellyttävästi.

Maku on kaurainen, maistajien mielestä hyvä ja käyttökelpoinen.

Maistajien kommentit: ”Kiva kun on myös isoja paloja.” Pidän nyhtiksestä eniten rapeaksi paistettuna.”

Kokeile näihin: pitaleivän väliin, bologneseen, paahdettujen kasvisten joukkoon, pizzaan.

 

Ainesosat: Vesi, kaura 21 % (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini), herneproteiini 21 %, härkäpapuproteiini 11 %, rypsiöljy, jodioitu suola (0,5 %).

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa 865 kJ / 207 kcal

Rasvaa 5 g (josta tyydyttyneitä 0,7 g)

Hiilihydraatteja 9,2 g (joista sokereita 0,25 g)

Ravintokuitua 2,2 g

Proteiinia 29,8 g

Suolaa 1 g

Huomioita: eniten proteiineja.

 

5 Lasten mieleen: tasakoosteiset pikkumurut

Elovena Muru Kaurajauhis 230 g, 2,79 e. Valmistaja Raisio.

Kylmähyllyn uusin kauraa sisältävä jauhis on rakenteeltaan nimensä mukainen eli erittäin muruisa. Sen vuoksi kaurasta, peruna- ja herneproteiinista valmistettu Muru sopiikin vaihtoehdoksi kimpaleisemmalle Nyhtökauralle.

Paistettaessa murut rapeutuvat hieman ja säilyttävät muotonsa. Sellaisenaan paistettuna Muru täyttää teollisilta pelleteiltä. Rakenne sopii kuitenkin todennäköisesti hyvin esimerkiksi laatikkoruokiin, jossa murujen on tarkoitus täydentää muita aineksia.

Maku on maistajien mukaan muromainen mutta miellyttävä.

Maistajien kommentit: ”Erikoinen pellettisikermä.” ”Kuin liikaa paistettu jauheliha.” ”Voisi kestää pitkää haudutusta.”

Kokeile näihin: kaalilaatikko, makaronilaatikko, kastike, keitto, bolognese.

 

Ainesosat: Kaura 41 % (täysjyväkaura ja kauralese), vesi, perunaproteiini, herneproteiini, suola. Valmistetaan linjalla, jossa käsitellään myös maitoa, kananmunaa ja muita viljoja sisältäviä tuotteita.

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa 970 kJ / 230 kcal

Rasva 4,3 g (josta tyydyttynyttä 1 g)

Hiilihydraatteja 25 g (joista sokereita 1 g)

Ravintokuitua 6 g

Proteiinia 20 g

Suolaa 0,9 g

Huomioita: Proteiinimäärä sama kuin paistijauhelihan. Eniten hiilihydraatteja.

Vaihtoehtojauhikset lähikuvassa: kello 12 kohdassa MiFu, seuraavana Sirkkis, Nyhtis, Muru ja Härkis.

 

Näin testi tehtiin: Noin 200 g tuotetta paistettiin ruokalusikallisessa rypsiöljyä. Soppa365:n toimitus maistoi ja arvioi tuotteita lämpimänä ja jäähtyneenä sokkotyyliin.

Hinnat Foodie.fi

Joka kymmenes leipäpala päätyy roskiin. Mitä voisi tehdä, että niin ei kävisi? Vaikka panzanellaa!

400–500 miljoonaa kiloa. Sen verran ruokaa menee hukkaan suomalaisessa ruokaketjussa vuosittain. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupoissa, ravintoloissa ja kotitalouksissa. 30 prosenttia hävikistä syntyy kodeissa. Jokainen suomalainen heittää menemään vuodessa keskimäärin 24 kiloa ruokaa, joka kelpaisi vielä syötäväksi.

Mitä roskiin päätyy eniten? Hävikkiviikko-kampanjan verkkosivujen mukaan muun muassa leipää, kala- ja lihatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja, sekä kahvia. 

Kokosimme reseptit, joiden avulla kuivahtanut leipä, nahistumisvaarassa olevat vihannekset ja jämäkahvi saavat uuden elämän.

 

1 Parhaat päivänsä nähnyt leipä

Jos mieli tekee lohturuokaa, kukkakaalilta ja paahdetulta pekonilta maistuva mac & cheese on varma valinta. Tuhti pastavuoka viimeistellään ripottelemalla sen pintaan leivänmuruja ja parmesaania.

Kuivahtaneen leivän voi piilottaa myös esimerkiksi panzanella-salaattiin tai toscanalaiseen tomaattikeittoon. Huippukokki Massimo Botturan pestossa pinjansiemenet korvataan leivänmuruilla.

 

2 Eilisen muusi

Yli jääneestä muusista voi jatkojalostaa vaikka pehmeän lihaperunasoselaatikon. Perunamuusia tarvitaan myös ihanien yrtti-perunalepuskoiden taikinaan, johon voi hienontaa lisäksi yrttipuskien loput jääkaapista. Kuumille lepuskoille sivellään yrttivoisulaa.

 

3 Keitetyt potut

Pyttipannu, tuo jämäruokien kiistaton klassikko. Jos perinteinen pyttis tylsistyttää, perunat voi sujauttaa mausteisen kreolipyttiksen joukkoon. Potut voi pyöräyttää perunasalaatiksi. Huippukokin perunasalaatti on hunnutettu majoneesikastikkeella, ja pirteän fenkoli-perunasalaatin joukkoon sujautetaan fenkolin lisäksi kapriksia.

 

4 Purkkien jämät

Jääkaapissa pyörivän jämäpeston voi lusikoida munakasmassaan. Kuohkean pestomunakkaan väliin murustellaan fetaa ja ripotellaan pinjansiemeniä. Tuhti raejuustomunakas syntyy sekoittamalla munien joukkoon puoli purkkia raejuustoa. Currytahnan jämät uppoavat lämmittävään kookos-broilerikeittoon, joka valmistuu alle puolessa tunnissa.

 

5 Jääkaappiin unohtuneet kasvikset

Kurkista jääkaapin vihanneslaariin, ennen kuin herkut nahistuvat. Maailman parhaaseen arkipastaan paahdetaan kesäkurpitsaa, parsaa, tomaatteja, punasipulia ja suippopaprika. Pastan salaisuus on kasvisten jälkimarinointi. 

Kotoa löytyvät kasvikset ja juurekset voi kätkeä myös kasvispihvitaikinaan. Parmesaanilla maustettuihin kaura-kasvispihveihin tarvitaan neljä desiä raastettuja kasviksia – vaikka porkkanaa, kesäkurpitsaa tai punajuurta.

 

6 Kypsä pasta

Jauheliha-spagettivuoka ja kreikkalainen kesäkurpitsa-pastapaistos ovat hyviä vaihtoehtoja makaronilaatikolle – ja mahtava keino käyttää yli jäänyt keitetty pasta. Eilisen pastan voi käännellä myös salaatin joukkoon. Papu-pastasalaatin kanssa tarjoillaan ihanaa fetajogurttia. Kaikkiruokaiseen pastapyttikseen sopii melkein mikä vaan. Hyödynnä pyttiksessä myös jääkaapin jämälihat ja -kasvikset.

 

+ 1: Kahvi, jota et jaksanut juoda

Jos keitit liikaa kahvia, surauta se maitorahkan ja banaanien kanssa kahvismoothieksi. Kahvia ei kannata seisottaa pannussa, sillä se muuttuu nopeasti ikävän makuiseksi. Käytä se siis melko pian!

 

(Lähteet: Luonnonvarakeskus, Hävikkiviikko)

Burgerivillitys ei välttämättä lopu, mutta nakkiklassikko nousee sen seuraksi.

Vuosikymmenen alkupuolella hampparista tuli burgeri. Ruvettiin puhumaan täydellisistä sämpylöistä, rotukarjapihveistä, omatekoisista majoneeseista ja laadukkaista juustoista. Näistä uuden aallon burgereista ei voinut puhua samassa lauseessa grilliruoan tai mäkkärin kanssa.

Seuraava grilliruokaklassikko kokee murrostaan nyt. Nakkisämpylästä on innostunut niin tähtiravintola Grön kuin Bocus D'or -edustajana tunnettu Matti Jämsen. Molemmat tarjosivat Flow-festivaalilla mutkikkaan maukkaita hodareita. Jämsenin versiossa sämpylän sisään oli friteerattu lehtikaalia ja savustettu hapankermaa. Nakkia näytteli possunkylki. Grönin hodareissa maistuivat maalaissinappi, kevätkaali-sauerkraut, vihanneskrassi ja pikkelöity sipuli. Kaikki hodarit oli mahdollista ”tryffelöidä”.

Kuten burgereissa, myös hodareissa taivas on täytteiden rajana. Täytä hodari nyhtölihalla tai tuoremakkaralla. Kurkkusalaatin sijasta pikkelöi lempivihanneksesi ja korvaa ketsuppi itse tehdyillä kastikkeilla.

Kokeile kotona

Korealaisissa hodarissa nakki saa kyytiä ja tilalle maustetaan tulista naudanfilettä. Tästä ohjeesta löytyy myös sämpyläresepti, joka käy kaikenlaisiin hodareihin:

Kasvisversiossa nakin tilalle sujautetaan parsa. Mukaan paistetaan munakokkelia ja päälle raastetaan reilulla kädellä parmesan-juustoa:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Parsadogi
Resepti
Parsadogi

Myös kala sopii hodariin. Haukihodareissa kala muotoillaan kepakoiksi ja maustetaan sitruunalla:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Haukihodarit
Resepti
Haukihodarit