Kuvat
Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen, Ninna Lindström ja Anna Huovinen
Tutut juhannusruoat maistuvat nyt uudessa muodossa.
Tutut juhannusruoat maistuvat nyt uudessa muodossa.

Kalaa, mansikkakakkua, uusia perunoita. Valmista tutuista aineksista juhannukseksi jotain ekstrahyvää. Nämä keskikesän herkut ovat helpompia kuin arvaatkaan.

Kuohuva drinkki, johon uppoaa kokonainen vesimeloni

Drinkki kuin kumpupilvinen kesäpäivä! Juhannukseen sopiva vesimelonimimosa valmistuu siemenettömästä vesimelonista, limetinmehusta ja kuohuviinistä.

Jos hankit kilon kokoisen minivesimelonin, voit käyttää sen kokonaan. Meloni koverretaan kuorestaan tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen, soseutetaan ja yhdistetään limetin ja kuohuviinin kanssa. Kun kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä, drinkistä tulee ihanan viileä ja raikas alkujuoma juhannusjuhliin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helppo ja tyylikäs juhannuskala

Juhannuspöytään kuuluvat usein kalaherkut. Pintapaahdettu juhannuslohi on niistä ehkä mutkattomin: graavatun kalafileen pinta paahdetaan kuumassa grillissä. Vielä helpompaa valmistus on, jos omistat tohottimen, jolla kalan pinnan saa paahdettua vaikka suoraan vadilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sushinystävä voi valmistaa myös pintapaahdetun kalan myös graavaamattomasta lohesta. Silloin tärkeintä on hankkia kalatiskiltä  ehdottoman tuoretta lohifileetä. Voit halutessasi suolata lohen kevyesti ja antaa sen tekeytyä jääkaapissa hetken ennen paahtamista, jolloin kalan rakenne kiinteytyy. Suolan voi ripotella pintaan myös jälkeenpäin.

Lisukkeeksi sopivat tomaatti-tillisalaatti sekä keitetyt uudet perunat. Niksit uusien pottujen keittämiseen voit tarkistaa täältä

Pihvi, joka sopii kaikille

Valkosipulia, balsamicoa, öljyä ja mausteita. Kun portobellonlakit ovat imaisseet marinadinsa, ne ovat valmiita grilliin. Vaikka sieni ei ole pihvi, vertaus kertoo, minkä paikan lautaselta tälle hyvin paahtuneelle herkulle voi varata.

Paitsi salaattien, uusien perunoiden ja kasvisten kanssa, marinoidut ja grillatut portobellonlakit maistuvat myös burgerin välissä.

Salaatti, jossa eriparilehdet pääsevät oikeuksiinsa

Via Carotan vinegrettiä on sanottu maailman parhaaksi salaatinkastikkeeksi. Onneksi sen valmistus ei ole kuitenkaan sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan salaatinkastikkeen.

Voit sekoittaa kastikkeen valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen salaatin kasaamista. Ja salaatti, se tosiaan kasataan: raikkaiksi huuhdotut ja kuivatut salaatinlehdet kootaan keoksi vadille ja väliin valutetaan salaatinkastiketta. Tässä seurassa pääsevät oikeuksiinsa kaikki kasvimaan eriparilehdet. Täydellinen juhannussalaatti siis!

Mallasleipä, jossa on kinuskinen maku

Mikä yhdistää joulua ja juhannusta? Tietenkin mallasleipä. Varsinkin suolainen silli tai graavikala kaipaa seurakseen paahteisen makeaa leipää.

Shelterin mallasleipä on kuuluisa kinuskisesta maustaan. Jos olet menossa juhannukseksi kyläilemään, voit leipoa leivän pari päivää aiemmin ja viedä sen tuliaisiksi vaikka lempisillisi tai munakoiso-gubbröran kanssa. 

Mansikkakakku, joka on myös raparperipiirakka

Leipoako raparperipiirakka vai mansikkakakku? Tämä juhannuskakku ratkaisee pulman. Pohjana on nimittäin mehevä raparperipiirakka, jonka päälle levitetään tuorejuustotäyte ja viipaloidut mansikat.

Voit valmistaa pohjan päivää ennen juhannusta ja täyttää sen tarjoilupäivänä. Maun salaisuus on fenkoli, joka yhdessä raparperin kanssa tekee kakusta kesäisen raikkaan.

Luksus-makkaraperunat, jotka vievät yönälän

Uusia perunoita tulee helposti keitettyä hieman liikaa. Jos mielessä siintelevät yölliset, grilliparilalla tai muurikalla valmistettavat makkaraperunat, perunoita kannattaa keittää reilusti ihan tarjoituksella. 

Yöttömän yön pyttis valmistetaan luksusversiona raakamakkaroista, uusista perunoista ja miniparsoista. Hyvän vegaanisen version saa vaihtamalla raakamakkarat vegaaniseen chorizoon ja pekonimajoneesin savupaprikalla maustettuun vegemajoneesiin.

Ohjeet: Sanna Kekäläinen, Krista Kupariharju, Raisa Laine, Teemu Laurell ja Joanna Moorhouse

Sisältö jatkuu mainoksen alla