Viiniasiantuntija Terhi Oksanen-Alén neuvoo helpot säännöt, joiden avulla yrttisten ruokien ja viinien yhdistäminen on helppoa.

Huumaava basilikan tuoksu kesäisessä keittiössä ja käsi hakeutuu viinilasiin, jossa on raikasta Marchen Verdiccio-viiniä. Jo pelkistä tuoksuista syntyy mieltä piristävä yhdistelmä. Yksi suosikkiyhdistelmiäni on myös Loiren laakson cabernet franc ja paahdettu possu, joka on maustettu salvialla. 

Yrteillä on yllättävänkin suuri vaikutus makuun, vaikka niitä käytettäisiin vain vähän. Parhaassa tapauksessa viini tuo kokonaisuuteen yllättävän ja herkullisen makulisän, joka nostaa sekä viinin että ruoan uudelle tasolle.

Viinin ja yrttien yhdistäminen ruokiin ei ole vaikeaa. Yksinkertaisena sääntönä voi pitää sitä, että viineistä kannattaa etsiä samoja makuja kuin käytettävissä yrteissä on. Myös toinen hyvä sääntö on helppo muistaa: kevyelle kevyttä, vahvalle vahvempaa.

Yritit voidaan jakaa keveisiin ruohovartisiin sekä maanläheisiin puuvartisiin. Keveisiin kuuluvat esimerkiksi basilika, minttu ja persilja, puuvartisiin rosmariini ja timjami. Kevyemmille yrteille sopivat esimerkiksi kuiva riesling, albariño ja soave. Maanläheisille puuvartisille hyviä pareja taas ovat maanläheiset viinit, kuten shiraz, cabernet franc ja carménère. Jos ruuassa on kukkaisempia ja herkempiä yrttejä, kuten shiso, minttu tai sitruunamelissa, viinissäkin saa mieluusti olla kukkaisuutta. Ajattele vaikka mansikoita ja minttua. Niiden yhdistelmä suorastaan huutaa seuraansa italialaista, lempeästi pirskahtelevaa moscato d´astia.

Yhdistämisessä on toki otettava huomioon pääraaka-aineet ja valmistustapa, jotka kyllä usein seuraavat yrttien makua. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussääntö pätee tässäkin. Kevyelle kokonaisuudelle sopii kevyt ja raikas viini, raskaammalle täyteläinen. Kun kalan kanssa on vaikkapa yrttistä sitruskastiketta, parhaiten viinilasiin sopii raikas, sitruksinen viini. Jos seurana on yrttinen, kermainen juustokastike, myös viinissä saa olla rotevuutta.

Kokeile näitä!

Korianterilla maustettu vaalea kala > kuiva pinot grigio

Basilika-tomaattisalaatti > italialainen sangiovese

Shisolla maustettu grillattu lohi > ranskalainen rosee