Kuvat
Anna Huovinen, Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä

Pastakattila tulille! Nämä pastat onnistuvat ilman esivalmistelua tai hauduttelua, sillä pääosassa on pasta itse. Höysteet tai kastike valmistuvat samassa ajassa kuin spagetti kiehuu kypsäksi.

  1. Savulohipasta Sitruunaa, oliiviöljyä ja kapriksia. Tämän savulohipastan kastike onnistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Joukkoon lisätään murennettua lämminsavulohta, mutta yhtä hyvin voit käyttää kylmäsavustettuakin. Tällä kertaa parmesaani kannattaa unohtaa kaappiin, sillä pasta on herkkua ihan sellaisenaan.
     
  2. Hernepestopasta Pakasteherneistä syntyy raikkaanmakuinen pesto. Mikä parasta, sitä tulee kerralla runsaasti. Mausta vastaavat sitruuna, valkosipuli ja tuore basilika. Sulatetuista herneistä peston surauttaa parissa minuutissa. Mukaan ei tule maitotuotteita, joten hernepestopasta on vegaaninen.
     
  3. Tomaattipasta Nyhjää tyhjästä -pastakastikeresepti ilahduttaa kaikkia, joilla on keittiössä aina valkosipulia, oliiviöljyä ja tomaattipyreetä. Juuri muuta ei tähän helppoon tomaattipastaan tarvitakaan. Kastikkeen valmistus vie täsmälliset viisi minuuttia ja onnistuu tällä ohjeella aloitteleviltakin kokeilta. 
     
  4. Cashew-hernepasta Onko tässä kermaa? Ei suinkaan, pasta saa pehmeän makunsa oliiviöljyn kanssa surautetuista cashewpähkinöistä. Kun ainesten määrä on minimissä, ne on helppo muistaa kauppareissulla. Pakasteherneet ja pähkinät säilyvät hyvin odottamassa sitä hetkeä, kun ei oikein ehtisi kokata.
     
  5. Kurpitsansiemenpasta Helppo kirsikkatomaatti-parmesaanihöystö valmistetaan kulhoon odottamaan kuumaa pastaa. Ennen kuin spagetit kumoaa siivilään valumaan, on hyvä muistaa kauhaista kuumaa keitinvettä talteen. Sen avulla juusto sulaa pastan kastikkeeksi. Kurpitsansiemenet antavat pastaan paahteista makua ja mukavaa rousketta.
     
  6. Misolla maustettu cacio e pepe Miten japanilainen miso ja italialainen cacio e pepe -juustopasta liittyvät toisiinsa? Tätä yhdistelmää ei kannata ohittaa kokeilematta, koska mison umamisuus tekee täyteläisestä klassikkopastasta entistäkin herkullisempaa. Klassisen cacio e pepen tapaan pastan valmistuksessa tärkeintä on rivakka sekoittaminen.
     
  7. Salvia-sitruunapasta Ihanassa sitruunapastassa maistuu kevät. Vai onko se sittenkin voissa pyöräytetty salvia? Kun tätä pastaa kiepauttaa haarukkaansa, on helppo muistaa, miksi elämässä parhaat asiat ovat usein yksinkertaisia. Jos et saa tuoretta salviaa käsiisi, voit käyttää sitruunan parina myös rucolaa.
     
  8. Maapähkinävoipasta Nopeaakin pastaa voi täydentää helposti kasviksilla, kun lisää keitinveteen muutamaksi minuutiksi kiehumaan esimerkiksi parsakaalia tai varsiparsakaalia. Suositussa maapähkinävoipastassa hyödynnetään tätä niksiä. Herkullinen kastike valmistuu sekoittamalla maapähkinävoita, vettä ja maustekastikkeita keskenään.
     
  9. Piparjuuripasta Tässä pastassa rapea kohtaa pehmeän: piparjuuripastan ihanuus perustuu rapeiksi paistettuihin leipämuruihin. Nopeimmin piparjuuren makuun pääsee puristamalla pannulle piparjuuritahnaa tuubista. Täyteläisyytensä pasta saa joukkoon sekoitetusta pehmeästä voista.

Näin onnistut

  • Arjen pikapastaan sopii luonnollisesti mikä hyvänsä pastalaatu, mitä kaapissa sattuu olemaan. Sileät kastikkeet tarttuvat parhaiten karheutettuun tai koukeroiseen pastaan, mutta kun kastiketta on vähän tai se imeytyy näkymättömiin, spagetista saa aina houkuttelevan annoksen.
  • Kauhaise keitinvettä talteen ennen kuin valutat pastan! Vaikka ohjeessa ei lukisikaan että keitinvettä tarvitaan, se saattaa olla tarpeen. Kuuman, tärkkelyspitoisen vesitilkan avulla voi pelastaa kuivahtamisuhan alla olevan pastan silloin, kun se imaisee kastikkeen ennen aikojaan.
  • Muista sitruuna. Yksinkertaisin pastakastike syntyy sitruunamehusta, oliiviöljystä, suolasta ja pippurista. Voit muunnella tätä ideaa makusi mukaan loputtomiin. Höysteeksi sopivat keittiöstä löytyvät tuoreyrtit, raastettu kova juusto ja valkosipuli.
  • Yhdistä rapea ja pehmeä. Pastan rakenne on puoli iloa. Kun pureskeltavan pehmeäksi keitettyyn pastaan sekoittaa jotakin rapeaa, kuten paahdettuja leipämuruja tai pähkinöitä, se maistuu entistäkin paremmalta.

Reseptit: Anu Brask, Emilia Kolari, Katja Nordlund ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla