Kuvat
Panu Pälviä
Kesäisissä marinadeissa maistuvat sitrukset, yrtit ja chili.
Kesäisissä marinadeissa maistuvat sitrukset, yrtit ja chili.

Grillattava kannattaa marinoida itse. Näillä luottoresepteillä käsittelet niin broilerin, possunlihan, lohen kuin kasviksetkin makusi mukaiseen grillikuntoon.

Broilerileikkeitä, lohta ja kassleria – nämä edulliset raaka-aineet kuuluvat useimpien suomalaisten grillikesään. Luottoaineksetkin tarvitsevat pintaansa mausteseoksen. Ohessa on kolme helppoa marinadia, jotka antavat grilliherkkuihin mahtavasti makua.  

Kun grillattavan lihan tai kalan marinoi itse, lopputuloksesta tulee juuri sellainen kuin haluaa, ja suolan määrä pysyy aisoissa. Jos pidät raikkaista mauista, valitse ohessa oleva limettimarinadi. Jos taas suolaisen ja makean yhdistelmä houkuttaa, kokeile teriyakimarinadia. Valkosipulin ja chilin rakastajan kannattaa kokeilla soijamarinadia, jossa on reippaasti ytyä.

Marinoitumiseen on hyvä varata vähintään pari tuntia aikaa. Parhaiten maut ehtivät imeytyä, kun ainekset laittaa marinoitumaan jääkaappiin jo päivää ennen grillausta. Astia kannattaa peittää huolellisesti, jotta marinadin voimakkaat tuoksut eivät siirry jääkaapissa muihin ruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen grillausta ylimääräinen marinadi valutetaan tai pyyhkäistään lihan pinnalta kevyesti pois. Raa’an lihan tai broilerin kanssa kosketuksissa ollutta marinadia ei tule enää lisätä grillattavan tuotteen pinnalle grillauksen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marinadin voi sekoittaa hyvin monella tavalla, ja varioida makuaineita ja niiden suhteita lähes loputtomiin. Useimmiten joukossa on happoa kuten sitrusmehua, viinietikkaa tai viiniä, joka mureuttaa lihaa alentamalla sen pH:ta otolliseksi entsyymien toiminnalle. Lisäksi tarvitaan tilkka öljyä, mausteita, suolaa ja ripaus sokeria tai hunajaa. Öljy toimii makujen ja lämmön kuljettimena, mutta jos liha on rasvaista, sitä ei tarvita välttämättä lainkaan. Öljyn voi myös lisätä pintaan vasta grillausvaiheessa. Valkosipuli, soijakastike, chilimurska ja inkivääri antavat makuun kaivattua ytyä.

Vaikka ohessa olevat reseptit on nimikoitu lihalle, kalalle tai broilerille, voit hyvin käyttää niitä mille vain raaka-aineelle. Myös kasvikset kuten munakoiso, kesäkurpitsa ja kaalit sopivat upotettaviksi marinadiin.

Reseptejä ei tarvitse seurata täsmällisesti, vaan niistä voi ottaa perusidean muunneltavaksi tarpeen ja käsillä olevien mausteiden ja muiden ainesten mukaan.

Limettimarinadi broilerille

Broilerinlihan marinadi on limetin ansiosta maultaan raikkaan mausteinen. Kardemumman, juustokuminan ja korianterin yhdistelmä on tuttu intialaisista ja pohjoisafrikkalaisista keittiöistä. Vaikka oheisessa kuvassa on tuoretta kurkumaa, voit käyttää marinadiin yhtä hyvin tavallista kurkumajauhetta. Jo pieni määrä riittää antamaan makua ja värjäämään broilerinlihan kauniin keltaiseksi.

Marinoiminen tekee oikeutta varsinkin sidekudospitoisille broilerin paistipaloille. Niitä löytyy kaupasta sekä nahallisina että nahattomina versioina, joista molemmat sopivat grilliin.

Teriyakimarinadi lohelle

Suositun teriyakilohen makuun on mahdollista päästä marinoimalla lohi ennen grillaamista. Oheinen marinadi perustuu teriyakikastikkeeseen, jonka mukana joukkoon tulee myös riittävästi suolaa ja hiven makeutta. Maku terästyy, kun joukkoon hienonnetaan reilusti tuoretta inkivääriä. Tilkka seesamiöljyä antaa ihanan paahteisen maun. Teriyakimarinadia kannattaa kokeilla myös lihalle tai tofulle, joka kuivaksi taputeltuna imaisee makuja tehokkaasti.

Soijamarinadi lihalle

Kunnolla valkosipulinen ja chilinen soijamarinadi sopii rasvaisen lihan kuten kasslerin marinointiin. Tutut ainekset saattavat löytyä keittiöstä jo valmiina ja niiden määrät sopivat hyvin muunneltaviksi.

Porsaanlihan lisäksi tämä marinadi sopii vaikkapa portobellosienille tai naudanlihalle. Jos aineksissa ei ole lainkaan rasvaa, marinadiin voi lisätä tilkan öljyä. Savuisen grilliruoan ystävän kannattaa vaihtaa paprikajauhe savupaprikaan.

Ohjeet: Christina Aaltio

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla